«ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣΕΠ 2008
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Κοινοποίηση: 1. Γραφείο Υπουργού Οικονομικών
2. Γραφείο Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση σας ψήφισε το νέο, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει σοβαρές περικοπές στους μισθούς, τους διορισμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με το προηγούμενο μνημόνιο, το οποίο επίσης ψηφίσατε στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, άρθρο 35 του νόμου 4024/2011, καθώς και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, άρθρο 22 του νόμου 4057/2012. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του πρώτου μνημονίου, άρθρο 10 νόμος 3833/2010, έτσι ώστε όλοι οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα να γίνονται βάση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, δηλαδή μόνο με ΦΕΚ από τον ΑΣΕΠ.
Το σύνολο των προαναφερόμενων ρυθμίσεων είχε ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης να ενταχθούν πλήρως στο νομικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, γι αυτό και δεν προβλέπεται γι αυτούς ειδικό μισθολόγιο. Ενώ όμως οι εκπαιδευτικοί έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι, με απόφαση της πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, τους διορισμούς τους δεν διέπει το νομικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά το ειδικό νομικό καθεστώς του άρθρου 9του νόμου 3848/2010, το οποίο επιτρέπει διορισμούς εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των τριών μνημονιακών συμβάσεων, που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα , διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ρύθμιση εξαίρεσης για τους διορισμούς εκπαιδευτικών από την υποχρέωση να γίνονται αποκλειστικά με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον τα μνημόνια είναι διεθνής συμβάσεις της χώρας μας, υπερισχύουν κάθε γενικού και ειδικού νόμου, γι αυτό και το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε αχρησία. Τίθεται λοιπόν το πολιτικό ερώτημα για το κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει σε όλους τους τομείς τις ανειλημμένες από το μνημόνιο υποχρεώσεις του.
Το κυριότερο όμως θέμα, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, που προκύπτει είναι θεσμικό και αφορά τον ρόλο των εκπαιδευτικών της α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης στην δημόσια διοίκηση. Πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα: οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αναγνωρίζουν οι μνημονιακές ρυθμίσεις ή είναι ειδική κατηγορία προσωπικού του δημόσιου τομέα με ειδικό καθεστώς διορισμού; Αν οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε ορθώς έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, ορθώς έχουν ενταχθεί στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και ορθώς θα απολυθούν με βάση αυτό και τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Πολύ κακώς όμως διορίζονται εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας χωρίς ΦΕΚ του ΑΣΕΠ και πάρα πολύ κακώς είμαστε αδιόριστοι οι 380 εναπομείναντες διοριστέοι εκπαιδευτικοί με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ από το 2009. Επίσης, αν οι εκπαιδευτικοί είναι ειδική κατηγορία προσωπικού και προβλέπονται διορισμοί με ειδικό καθεστώς, τότε, κύριε Πρωθυπουργέ, το Σύνταγμα προβλέπει ειδικό μισθολόγιο. Λόγω της αδιοριστίας μας προσφύγαμε στην δικαιοσύνη και το θέμα έχει τεθεί. Τι θα πράξει η κυβέρνηση σας σε περίπτωση που προκύψει σχετική δικαστική απόφαση; Είσαστε έτοιμος να αποδώσετε ειδικό μισθολόγιο σε 200.000 εκπαιδευτικούς;
Επιπλέον, πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η δυνατότητα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων του μνημονίου για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο μνημόνιο όχι μόνο απαιτεί διορισμούς αποκλειστικά με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ, αλλά προβλέπει απολύσεις για δημοσίους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως παράτυπες εξαιτίας της απουσίας των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό και το Υπουργείου Παιδείας την ίδια ώρα να εξακολουθεί να διορίζει χωρίς τις προαναφερόμενες διαδικασίες; Η συγκεκριμένη τακτική του Υπουργείου Παιδείας δημιουργεί νομικό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να τινάξει στον αέρα την διαδικασία απολύσεων, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα στις δικαστικές αίθουσες.
Γι αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων. Αδήριτη ανάγκη είναι οι διορισμοί εκπαιδευτικών α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης να γίνονται αποκλειστικά με ΦΕΚ από το ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση του πρώτου μνημονίου, άρθρο 10 του νόμου 3833/2010, την οποία αναπαράγουν και τα δύο νεότερα μνημόνια. Η μέχρι τώρα πρακτική της κυρίας Διαμαντοπούλου, να εφαρμόζονται συνδυαστικά οι αντίθετες ρυθμίσεις του μνημονίου και του ειδικού νόμου για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί οδηγεί στα αδιέξοδα που περιγράψαμε.
Ως διοριστέοι εκπαιδευτικοί με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ από το 2009 έχουμε πληγεί βάναυσα από την παραπάνω πρακτική. Το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 δεν έκανε τίποτα άλλο από το να διορίζει εκπαιδευτικούς που είτε απέτυχαν να πάρουν ΦΕΚ (24μηνα, ενιαίος πίνακας αναπληρωτών), είτε δεν συμμετείχαν (ενιαίος πίνακας αναπληρωτών, 30μηνα, ΙΔΑΧ) στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει αδικαιολόγητα αδιόριστοι 380 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο, διαγωνίστηκαν σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη γραπτή διαδικασία του ΑΣΕΠ, αρίστευσαν και έλαβαν το προβλεπόμενο ΦΕΚ, για να διοριστούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας. Ο διορισμός όμως αυτός καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πιστώσεων, καθώς μετά το πρώτο μνημόνιο του 2010, έχουν διοριστεί 3.604 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης (2825 το 2010, 554 το 2011 και 225 το 2012).
Η αιτία είναι, πως οι προβλεπόμενες από την προκήρυξη του διαγωνισμού μας πιστώσεις, δόθηκαν για τον διορισμό των αποτυχόντων εκπαιδευτικών του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ! Κύριε Πρωθυπουργέ, σας τιμάμε για την εντιμότητα και την ακεραιότητα σας και γι αυτό σας καλούμε να αποκαταστήσετε την προφανέστατη σε βάρος μας αδικία. Θα είμαστε στην διάθεση την δική σας και των συνεργατών σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
Με τιμή
Οι εκπρόσωποι του συλλόγου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου