Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Εγχειρίδιο προστασίας για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών

Η οικολογία των ψαριών της Πρέσπας και οι απειλές που αντιμετωπίζουν, οι ιδιαιτερότητες της αλιείας και τα προβλήματα των ψαράδων, όλα όσα προβλέπει και δεν προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των ψαριών και της αλιείας, η διασυνοριακή διάσταση του θέματος αλλά και προτάσεις αειφόρου διαχείρισης περιλαμβάνονται στην έκδοση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών «Ιχθυοπανίδα και βιώσιμη αλιεία στις Πρέσπες» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία με τίτλο «Ψάρια, Αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών».
Είναι η πρώτη φορά που σε μία έκδοση συγκεντρώνεται όλη η επιστημονική, αλλά και πρακτική πληροφορία σχετικά με την προστασία της ενδημικής ιχθυοπανίδας των Πρεσπών και της αμφίδρομης σχέσης της με τη βιώσιμη αλιεία. Η έκδοση αυτή απευθύνεται σε όλους του φορείς που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν το έργο της προστασίας της πολύτιμης ιχθυοπανίδας, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την αλιεία. Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των αρμόδιων φορέων, καθώς συνοψίζει την επιστημονική γνώση και προτείνει συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός εθνικού αειφορικού σχεδίου διαχείρισης για τα ψάρια και την αλιεία στην Πρέσπα.
Η βασική μορφή της έκδοσης είναι ηλεκτρονική, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ώστε να ανανεώνεται η πληροφορία και να είναι φιλική για τον αναγνώστη. Θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη διαχείριση των ψαριών και της αλιείας στην Πρέσπα, αλλά και σε άλλες περιοχές με παρεμφερή χαρακτηριστικά και προβλήματα, ενώ στη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν μία σειρά παρουσιάσεων της έκδοσης στους τοπικούς φορείς της Πρέσπας.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο η Μυρσίνη Μαλακού, Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών: «Το κεντρικό μήνυμα, όπως αυτό αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα από τα κεφάλαια αυτής της έκδοσης, είναι ότι η σχέση ανάμεσα στην προστασία των σπάνιων ειδών ψαριών και τη βιωσιμότητα της αλιείας είναι αμφίδρομη. Το στοίχημα σήμερα είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα επιστημονική πληροφορία και την παραδοσιακή γνώση για να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της σχέσης».
Η έκδοση βρίσκεται αναρτημένη στο:
Ελληνική έκδοση: http://www.spp.gr/fish_biodiversity/GR/eBook.data/index.html
Αγγλική έκδοση: http://www.spp.gr/fish_biodiversity/EN/eBook.data/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου