Με τίτλο «Το μάθημα ηθικής του Ευρώ», οι New York Times δημοσιεύουν ακόμη ένα άρθρο γεμάτο απαξιωτικά σχόλια για την έλλειψη αξιοκρατίας στην Ελλάδα.
«Αρκετούς αιώνες αργότερα, εμφανίζεται ένα κοινό νόμισμα που επιχειρεί να ενώσει τον προτεσταντικό Βορρά με τον καθολικό και ορθόδοξο Νότο, την Ευρώπη που αγκάλιασε τη Μεταρρύθμιση και αυτήν που δεν το έκανε. Τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα».
«Τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι ένα παρακλάδι επινοητικότητας… Για τους Έλληνες, το να ακολουθείς τους κανόνες είναι ένα είδος ανοησίας. Εάν οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι, ποιος θα ήταν ο σκοπός της προσωπικής ακεραιότητας;», γράφει ο απεσταλμένος των ΝΥΤ στην Ελλάδα. «Επίσης, οι Έλληνες σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερο να εμπιστευτούν το "fakelaki" (φακελάκι) και το "rousfeti" (ρουσφέτι) από το να μπερδέψουν την ηθική με την υλική πρόοδο».
Στο άρθρο γίνεται ακόμη αναφορά στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συντάκτη, στην οποία είχε δηλώσει πως στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. «Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», είχε αναφέρει ο υπουργός.
Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρει πως η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει πως η λιτότητα «έχει τα όριά της» και πως το «φορολογικό έλλειμμα για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν είναι αμαρτία».
Περισσότερα: Οι New York Times για το… fakelaki και το rousfeti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου