Στις
αναπτυγμένες χώρες παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για έρευνα,
παραγωγή και κατανάλωση Αρωματικών και Φαρμακευτικών (Α&Φ) φυτών, με
εφαρμογές στις επιχειρήσεις τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Σε
χώρες όπως η Γερμανία η κατανάλωση «φυσικών» φαρμάκων έχει αυξηθεί κατά
25% εις βάρος των συμβατικών φαρμάκων. Τα Ελληνικά Αρωματικά και
Φαρμακευτικά Φυτά αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μεγάλης
ποικιλίας καταναλωτικών προϊόντων.
Με
αυτό δεδομένο, γίνεται κατανοητό πόσο χρήσιμο είναι να ενημερωθούν, να
ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν οι Έλληνες σχετικά με την πολύτιμη
φυσική κληρονομιά που διαθέτουν και να καλλιεργήσουν τα Α&Φ φυτά
μας, με γνώση, ικανότητα και ευαισθησία, προκειμένου να συμβάλλουν στην
αναγέννηση της Ελληνικής Γεωργίας, παράγοντας και μεταποιώντας,
δημιουργώντας έτσι μοναδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το σεμινάριο αυτό στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Περιλαμβάνει, εκτός των θεωρητικών μαθημάτων, και πρακτική εξάσκηση προσφέροντας
τις βασικές γνώσεις και τεχνικές για την παραγωγή Αρωματικών και
Φαρμακευτικών Φυτών, την μεταποίησή τους για τη δημιουργία προϊόντων
υψηλής προστιθέμενης αξίας, την εμπορία τους στην Ελλάδα και το
εξωτερικό.
1η Ημέρα
• Αρωματικά/φαρμακευτικά (Α/Φ) φυτά: ποικιλότητα• Αξιοποίηση και χρήσεις Α/Φ φυτών
• Τα ελληνικά Α/Φ φυτά: πλούτος και μοναδικότητα
• Τάσεις που επικρατούν στον κλάδο αξιοποίησης των Α/Φ φυτών
• Παραφαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες καλλυντικών
• Εταιρίες τροφίμων και ποτών
• Η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο• Η κατάσταση στην Ελλάδα: αναγκαιότητα χάραξης στρατηγικής • Καλλιέργεια Α/Φ φυτών
• Μέθοδοι πολλαπλασιασμού ελληνικών Α/Φ ειδών
• Πολλαπλασιαστικό υλικό ελληνικών Α/Φ ειδών
• Προετοιμασία αγροτεμαχίων
• Εγκατάσταση φυτικού υλικού
• Ανάλυση καλλιεργητικών εργασιών ανά εποχή έτους
• Άρδευση
• Συλλογή (συγκομιδή) Α/Φ φυτών• Αποξήρανση Α/Φ φυτών • Πρωτόκολλα αναπαραγωγής / καλλιέργειας κυριοτέρων ελληνικών Α/Φ ειδών • Κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας Α/Φ φυτών • Μεταποίηση Α/Φ • Αιθέρια έλαια
• Εκχυλίσματα
• Εμπορία & Εξαγωγές Α/ΦΕργαστηριακή επίδειξη και πρακτική παρασκευή πέντε ενδεικτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας από αρωματικά φυτά. Θα παρασκευαστούν με την βοήθεια των συμμετεχόντων: Αρωματικό Αλάτι, Ελαιόλαδο με Αιθέρια Έλαια, Σαπούνια Γλυκερίνης, Θεραπευτικό Λάδι Φασκόμηλου & Θεραπευτική Αλοιφή Φασκόμηλου.
Το
σεμινάριο απευθύνεται στα άτομα που προτίθενται να ασχοληθούν με
καινοτόμες καλλιέργειες Ελληνικών Φυτών και την παραγωγή προϊόντων
υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πιο συγκεκριμένα:
• σε αγρότες ή ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ή/και τη μεταποίηση Α&Φ φυτών,
• σε επενδυτές που εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των Α&Φ φυτών είναι μία πολλά υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία,
•
σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια σφαιρική θεωρητική και πρακτική
τεχνογνωσία στον τομέα των Α&Φ Φυτών, όπως είναι οι μεταποιητές
αγροτικών προϊόντων, οι τεχνολόγοι φυτικής παραγωγής, γεωπόνοι,
τεχνολόγοι τροφίμων, βιολόγοι, δασολόγοι, χημικοί, φαρμακοποιοί, έμποροι
Α&Φ και φυτωριούχοι.
Εισηγητής Η Δρ. Ελένη Μαλούπα είναι
γεωπόνος, εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, τακτική
ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν
στην προστασία, διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής φυτικής
βιοποικιλότητας με έμφαση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας
μας. Είναι δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνη τόσο του Βαλκανικού
Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, όσο και του Εργαστηρίου Προστασίας και
Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, και πρωτοστατεί στη
δημιουργία του Δικτύου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων, ενώ ταυτόχρονα
είναι εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών
Βοτανικών Κήπων. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο ΑΤΕΙΘ, στο ΜΑΙΧ, στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΑΠΘ, στην
Αμερικανική Γεωργική Σχολή και σε ΚΕΓΕ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 + 6 Ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ● ΑΘΗΝΑ 17 και 18 Οκτωβρίου 2014 2014, 15.00-21.00 Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός, Μιχαλακοπούλου 114, Αμπελόκηποι. ● ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 και 16 Οκτωβρίου 2014 2014, 15.00-21.00 Ξενοδοχείο The MET Hotel στην δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης ΚΟΣΤΟΣ: 175 ευρώ (-10% για έγκαιρη συμμετοχή). Το κόστος συμμετοχής καλύπτει τα έξοδα παρακολούθησης της πρώτης ημέρας, παροχής πρακτικού οδηγού σε μορφή βιβλίου, καφέ, χυμούς & light lunch καθώς και πιστοποιητικό παρακολούθησης. Το επιπλέον κόστος για την συμμετοχή στο πρακτικό εργαστήριο της δεύτερης ημέρας είναι 90 ευρώ. ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΕ 3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ! Το σεμινάριο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το 0,45 του ΛΑΕΚ. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Αίτηση Συμμετοχής (click) Με φιλικούς Χαιρετισμούς Για την Global Greece Μπάμπης Φιλαδαρλής ΜΒΑ, DipM, MIEx. |
Τι είναι η τσούσκα; Η τσουσκα είναι η καυτερή κατακόκκινη πιπεριά της Φλώρινας... Προσέχετε μη σας κάψει!
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας του 1 ου εργαστηρίου του ΤΕΕΤ με το Δημοτικό Σχολείο Μελίτης θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση...
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά: Καλλιέργεια, Μεταποίηση, Διασφάλιση Ποιότητας & Προστιθέμενη Αξία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου