Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Πώληση μετ΄ εμποδίων

Για μια Ελλάδα που προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία μέσα από τα «χαλάσματα», η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι το μεγάλο στοίχημα



Στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 800 εκατ. δολαρίων, το μέλλον του οποίου μπορεί να καθορίσει το αν η χώρα θα διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη. Η μονάδα κοντά στη Φλώρινα, την πόλη που είναι γνωστή ως «εκεί που ξεκινά η Ελλάδα», είναι η πιο σύγχρονη από τις τέσσερις μονάδες
παραγωγής που η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να πουλήσει σε ανταγωνιστές της, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι και η ίδια μια σημαντική υποψήφια προς πώληση, ώστε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να στηρίξει τον Προϋπολογισμό της και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συρρίκνωση του κράτους.

Αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προχωρήσει με τα σχέδια για την πώληση των τεσσάρων μονάδων παραγωγής ρεύματος, το πιο ισχυρό ελληνικό σωματείο, στο οποίο ανήκουν οι εργαζόμενοι που επανδρώνουν τα εργοστάσια, απειλεί με μπλακ-άουτ σε όλη τη χώρα. «Θα κάνουμε τη διάσωση της ΔΕΗ εθνικό σκοπό όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ενός σωματείου με 18 χιλιάδες μέλη, τον Ιούλιο στην Αθήνα στο γραφείο του, το οποίο είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες του Λένιν και του Τρότσκι.

«Δίνουμε τις μάχες μας με πίστη και πάθος και τους πολεμούμε σκληρά. Ένα σοβαρό κράτος πρέπει να έχει υπό τον έλεγχό του τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας».

Η ΔΕΗ, που ιδρύθηκε το 1950 με σκοπό τη διανομή εγχώρια παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές, είναι ένας μικρόκοσμος πολιτικής προστασίας, κατεστημένων συμφερόντων και εξάρτησης από ξένη χρηματοδότηση, στοιχεία που έχουν καθορίσει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες.

Κάθε εξωτερικός επενδυτής που αγοράζει μερίδιο του συγκεκριμένου δικτύου κοινής ωφέλειας ή του εργοστασίου του στη Φλώρινα θα έχει να κάνει με το σωματείο του.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσει μια ικανή ποσότητα ενός μαλακού, καφε-μαύρου ορυκτού, που λέγεται λιγνίτης και αποτελεί το καύσιμο που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια. Η επιχείρηση αγωνίζεται να διατηρήσει το μονοπώλιο της στο ορυκτό που εξορύσσεται σε τοπικό επίπεδο και είναι, μάλιστα, τόσο εξαρτημένη από αυτό, που ετοιμάζεται να μετακινήσει ένα ολόκληρο χωριό προκειμένου να μπορεί να εξορύσσει μεγαλύτερες ποσότητες.

Περιορισμοί

Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαίτησαν από την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2008, να χαλαρώσει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της εταιρείας στον λιγνίτη, με το επιχείρημα ότι οι ανταγωνιστές αντιμετώπιζαν άδικους περιορισμούς στην αγορά και ότι, ως εκ τούτου, η Ελλάδα παραβίαζε το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προσπαθώντας να διατηρήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες βοήθειας, ενώ διανύουμε ήδη τον πέμπτο χρόνο της ελληνικής ύφεσης. Χρειάζονται τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να εξοικονομηθούν από περαιτέρω περικοπές του Προϋπολογισμού για το 2013 και το 2014.

Ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα και τον περασμένο μήνα διόρισε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλο, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ο κ. Αθανασόπουλος, ανώτερο στέλεχος της διοίκησης επιχειρήσεων, εκπαιδευθείς στις ΗΠΑ, αλλά και καθηγητής πανεπιστημίου, συγκρούστηκε πολλάκις με τον επικεφαλής του σωματείου, κ. Φωτόπουλο, στη διάρκεια της θητείας του στη ΔΕΗ, για θέματα όπως οι περικοπές στο προσωπικό ή η συνεργασία της επιχείρησης με άλλους εταίρους, όπως την RWE της Γερμανίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της χώρας.

Η ΔΕΗ απασχολεί 20.000 προσωπικό, σε σύγκριση με τους σχεδόν 38.000 εργαζομένους των μέσων της δεκαετίας του 1990, και τώρα περιορίζεται σε μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι, ως κυβέρνηση τριών κομμάτων, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, σε αποκρατικοποιήσεις και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός στις 26 Ιουλίου.

Η αντιπαράθεση αυτή θα είναι μια δοκιμασία για το αν ο κ. Σαμαράς θα καταφέρει να αποδείξει στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για άνοιγμα των αγορών της στον ανταγωνισμό, περιορισμό των κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να περιλαμβάνει, επίσης, τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, που σήμερα κατέχει το 51%, σε θέση μειοψηφίας. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 61 % κατά το παρελθόν έτος, ενώ το καθαρό χρέος της στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθε στα 4,85 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκαζόταν να αποκρατικοποιήσει σύντομα τη ΔΕΗ, θα λάμβανε πιθανότατα ως αντίτιμο ένα μέρος της πραγματικής αξίας της επιχείρησης. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με οργανωμένο τρόπο», είχε δηλώσει ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, την 1η Αυγούστου.

Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Στην Ελλάδα, η πώληση μιας κρατικής επιχείρησης δεν θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.


Πηγή:www.capital.gr
 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου