Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μ. Ιωσηφίδης: Δυο χρόνια στο τιμόνι του «καλλικρατικού» δήμου Αμυνταίου

 
Η ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Διανύσαμε τα δύο πρώτα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Αμυνταίου, ως η πρώτη δημοτική αρχή του «Καλλικρατικού» Δήμου Αμυνταίου. Σήμερα θα επιχειρήσω να κάνω σε αδρές γραμμές απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί από το Δήμο Αμυνταίου αυτά τα δύο χρόνια, ξεκινώντας από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και φτάνοντας στα μεγάλα έργα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε για να δώσουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας, αλλά και να βάλουμε κάποιες βάσεις για να τεθεί ο τόπος σε τροχιά ανάπτυξης.
Είναι αλήθεια ότι ο «Καλλικράτης» έδωσε νέο περιεχόμενο σε μία παλιά έννοια: το λεκανοπέδιο Αμυνταίου. Οι οικισμοί και οι κάτοικοι των έξι πρώην Δήμων και Κοιινοτήτων που συνενώθηκαν έχουν κοινή ταυτότητα ως κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Αμυνταίου. Ουσιαστικά ο «Καλλικράτης» ενοποίησε διοικητικά μία μεγάλη περιοχή με κοινά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής σε τομείς όπως για παράδειγμα:
• αγροτική ανάπτυξη,
• δευτερογενής παραγωγή,
• ενεργειακή πολιτική και
• εναλλακτικός τουρισμός.
Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν αποτελεί αναπτυξιακό κλάδο ή τομέα, αλλά την προϋπόθεση για την ομαλή αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Αυτό οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αμυνταίου το γνωρίζουμε καλά καθώς ζούμε σε μία προικισμένη από τη φύση περιοχή, που όμως υποβαθμίζεται καθημερινά από τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας και μάλιστα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα οφέλη.
Έχουμε ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής, αλλά όπως είναι γνωστό αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Αμυνταίου στη χειρότερη δυνατή περίοδο από την άποψη των δυνατοτήτων υλοποίησης αυτού του οράματος. Η διαπίστωση αυτή σχετίζεται φυσικά με την οικονομική κρίση και τη μείωση των πόρων των Δήμων κατά 60%, αλλά και το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 βρίσκεται ουσιαστικά στο τέλος του.
Φυσικά, δεν αποζητούμε και ούτε χρειαζόμαστε δικαιολογίες ή μετάθεση ευθυνών. Η γενικότερη πορεία μας, οι δράσεις μας, οι εντάξεις έργων που έγιναν στην τρέχουσα περίοδο και τα έργα που αναμένουμε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάζουμε τους συνδημότες μας στα μάτια και να παρουσιάζουμε το έργο μας με περηφάνια. Απλώς, εάν η οικονομική συγκυρία ήταν καλύτερη είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το έργο θα ήταν πολλαπλάσιο.
Μίλησα για τη θετική πλευρά του «Καλλικράτη» σε ότι αφορά στην ολοκληρωμένη δυνατότητα σχεδιασμού της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Δυστυχώς, τα γκρίζα σημεία του προγράμματος ήταν αυτά που καθόρισαν την πορεία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα και φυσικά στην περιοχή μας.
Από θεσμικής άποψης ο «Καλλικράτης» γράφτηκε στο γόνατο. Το σίγουρο είναι ότι οι συντάκτες του δεν είχαν καμία σχέση με την αυτοδιοικητική πραγματικότητα, ίσως ούτε και με την πραγματικότητα της χώρας.
Από οικονομικής άποψης ήταν το Βατερλώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς έχει στερήσει από τον πιο προνομιακό χώρο της δημόσιας διοίκησης πόρους που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιχειρησιακή του δυνατότητα.
Επιμένω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος χώρος της δημόσιας διοίκησης που δουλεύει ικανοποιητικά, χάρη στις προσπάθειες αιρετών και υπαλλήλων.
Επιμένω να λέω ότι είναι το πιο υγιές κομμάτι του δημόσιου χώρου, καθώς τα χρέη όλων των Δήμων της χώρας αντιστοιχούν στο 1% του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας.
Επιμένω να ισχυρίζομαι ότι ο πιο αδιάφορος δήμαρχος προσφέρει περισσότερα από τον καλύτερο εκ των πρωταγωνιστών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διότι δεν βρίσκεται απλώς κοντά στους πολίτες, αλλά είναι ένας από αυτούς.
Σήμερα η αυτοδιοίκηση πληρώνει την αδιαφορία και την προχειρότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ο «Καλλικράτης», είναι το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης.
Καταναλώσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια για να γίνει η προσαρμογή στον «Καλλικράτη», διότι τελικά δεν ήμασταν έτοιμοι για τον «Καλλικράτη». Δεν ήμασταν έτοιμοι θεσμικά, οργανωτικά, αλλά ούτε και από την άποψη των χώρων που θα φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες του νέου Δήμου. Ενδεικτικό είναι ότι αυτοί που κόμπαζαν ότι προετοίμασαν τον «Καλλικράτη» αποχώρησαν από την πρώτη συνεδρίαση γιατί δεν είχαμε καρέκλες να καθίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ειδικά σε ότι αφορά στους χώρους μόλις σήμερα, μετά από δύο χρόνια, καταφέραμε να στεγάσουμε με σχετική επάρκεια τις υπηρεσίες μας στο κτήριο του Δημαρχείου σε χώρους που καταλάμβαναν άλλες υπηρεσίες. Επίσης, πολύ πρόσφατα αναδιαμορφώσαμε τους χώρους του Δημαρχείου, όπου δεν υπήρχε καρέκλα να καθίσει ο πολίτης, και δημιουργήσαμε χώρους υποδοχής των πολιτών. Βεβαίως, είναι μία προσπάθεια που συνεχίζεται για να μπορούν αφενός οι δημοτικοί υπάλληλοι να κάνουν τη δουλειά τους και αφετέρου οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα.
Εκτός από αυτό ήμασταν από τους Δήμους που εφαρμόσαμε τις απαιτούμενες αλλαγές μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ανταποκριθήκαμε πλήρως σε όλες τις απαιτούμενες συγχωνεύσεις και αλλαγές. Το μόνο άλυτο μέχρι και σήμερα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά την πρώην Δημοτική Επιχείρηση για τη διαχείριση της Μπάνιας, αφού ο πρώην Δήμος Αετού δεν είχε προνοήσει για τη μετατροπή της σε κοινωφελή, δημιουργώντας θεσμικό αδιέξοδο.
Σήμερα ο Δήμος Αμυνταίου λειτουργεί με επάρκεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών των Δημοτικών Ενοτήτων μπορεί να γίνεται και από τα πρώην Δημαρχεία και Κοινοτικά Καταστήματα, όπως επίσης και τα ΚΕΠ, για διοικητικά θέματα όπως έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κλπ.
Εκτός από τα προβλήματα στις υποδομές και την οργάνωση του νέου Δήμου, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα που εγώ τα χαρακτηρίζω αδικαιολόγητα. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι ότι ο πρώην Δήμος Αμυνταίου δεν είχε δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο Κτηματολόγιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μία δυσάρεστη εξέλιξη: η περιουσία του Δήμου έχει δηλωθεί ως κρατική και ο Δήμος δεν έχει στη διάθεσή του ούτε ένα ακίνητο στη Δημοτική Ενότητα Αμυνταίου, είναι ακτήμονας!
Συνεργαζόμαστε με όλους τους δικηγόρους της περιοχής του Δήμου μας, για να αποκτήσουμε ξανά την περιουσία μας με δικαστικές αποφάσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε αλλά ξοδεύουμε χρόνο και χρήματα για να ξανακερδίσουμε την περιουσία που εάν είχε δηλωθεί στην ώρα της δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω αναφορά στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Αμυνταίου έτσι όπως τα παραλάβαμε από τους πρώην έξι Δήμους και Κοινότητες για να αποσαφηνιστούν κάποιες ανακρίβειες που κυκλοφορούν. Στον απολογισμό έτους 2011 που έγινε πρόσφατα απέδειξα με αριθμούς ότι όχι μόνο δεν παραλάβαμε πλεόνασμα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά οι οφειλές που κληρονόμησε ο «Καλλικρατικός» Δήμος Αμυνταίου είναι κάτι περισσότερο από 2.500.000 €.
Τα χρέη αυτά αφορούν υποχρεώσεις που εμφανίστηκαν τώρα τελευταία και δεν είναι τιμολογημένες με συνέπεια να μην εμφανίζονται στους ισολογισμούς του Δήμου, έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα που δεν έχουν δώσει τους πόρους για την αποπληρωμή έργων που έχουν υλοποιηθεί, όπως επίσης και δανειακές υποχρεώσεις των πρώην Δήμων Αμυνταίου και Φιλώτα. Τα στοιχεία επισυνάπτονται στους φακέλους που σας δώσαμε στα απολογιστικά στοιχεία για το 2011, καθώς για το 2012 δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε οικονομικά στοιχεία πριν τύχουν της έγκρισης των σχετικών οργάνων.
Με λίγα λόγια από τα στοιχεία του 2011 αλλά και την εικόνα που έχουμε για το 2012 επιβεβαιώνεται αυτό που είπα νωρίτερα ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες και το ειδικό της βάρος στην Ελληνική κοινωνία. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε πολλές και σημαντικές δράσεις και έργα, που ήδη αποδίδουν καρπούς για την τοπική κοινωνία και σε ότι αφορά στα έργα ΕΣΠΑ θα αποδώσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους.
Προσωπικά πιστεύω ότι μαζί με την προετοιμασία απαιτείται σκληρή διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά στους καιρούς που ζούμε τίποτα δεν είναι δεδομένο και για το λόγο αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση έτσι ώστε να διεκδικούμε το μέγιστο δυνατό για τον τόπο μας. Βεβαίως, η διεκδίκηση δεν αρκεί από μόνη της, καθώς πιστεύω ότι είναι η αποκορύφωση της κάθε οργανωμένης προσπάθειας. Δηλαδή πρώτα καθορίζουμε τη στρατηγική μας, μετά προετοιμάζουμε τα εργαλεία (μελέτες, εγκρίσεις, τεκμηρίωση, τεχνογνωσία) και στο τέλος διεκδικούμε.
Μέχρι τώρα η λογική αυτή δεν έχει ζημιώσει το Δήμο Αμυνταίου και θέλω να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα.
Λοιδορήθηκα όταν πρωτομίλησα για συστήματα Τηλεθέρμανσης με βιομάζα και βιοαέριο σε όλα τα χωριά μας. Βεβαίως δεν πτοήθηκα αλλά με τους συνεργάτες μου οργανώσαμε την προσπάθεια και δουλέψαμε μεθοδικά.
Πρώτα απ’ όλα δουλέψαμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξασφαλίσαμε την ένταξη του Δήμου Αμυνταίου στο Σύμφωνο των Δημάρχων, μία ισχυρή ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική ομάδα που απαρτίζεται από περίπου 3.000 Δήμους από όλη την Ευρώπη. Μέσα από τη δράση μας στο Σύμφωνο συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα eReNet, μέσω του οποίου εκπονήσαμε Σχέδιο Δράσης και αναμένουμε χρηματοδοτήσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού των ρύπων.
Προσδοκούμε πολλά από τη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, γιατί προετοιμάζουμε το μέλλον και την υλοποίηση σημαντικών έργων μέσα από αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τις τοπικιστικού χαρακτήρα διενέξεις που η μόνη τους προσφορά είναι η ανακύκλωση της εσωστρέφειας και των αδιεξόδων έτσι όπως τα έχει βιώσει η περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.
Αλλά επιτρέψτε μου να επανέλθω στο παράδειγμα που ξεκίνησα να αναφέρω. Σύμφωνα με τις διαχειριστικές αρχές της Ελλάδας δεν ήταν επιτρεπτή η κατασκευή συστημάτων τηλεθέρμανσης σε όλα τα χωριά μας διότι πρόκειται για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων πραγματοποιήσαμε επαφές, αποκτήσαμε τεχνογνωσία και παρουσιάσαμε τις πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν εφαρμόσει παρόμοια συστήματα σε μικρά χωριά. Η επιμονή μας στο θέμα αυτό έκαμε την αρμόδια διαχειριστική αρχή να αλλάξει τακτική και να δεχθεί την επιλεξιμότητα αυτών των δράσεων. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτή την επιτυχία. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να χρηματοδοτήσει η ΜΟΔ τις μελέτες των έργων κατασκευής συστημάτων τηλεθέρμανσης, με 860.000 €. Οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί τις μελέτες θα χρηματοδοτήσει και τα έργα, που θα αλλάξουν την κατάσταση στην περιοχή, τόσο από την άποψη της οικονομίας στα νοικοκυριά όσο και από την άποψη της ανάπτυξης, γιατί πιστεύουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ενθαρρύνει να γίνουν επενδύσεις στον τόπο μας. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις μελέτες είναι πολύ συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα που κάποιοι από την αντιπολίτευση όχι μόνο λοιδορούν την όλη προσπάθεια αλλά ρωτούν που τα είδαμε στον κόσμο και τα κάνουμε κι εδώ. Θεωρώ περιττό να αναφέρω τη σημαντικότητα αυτών των έργων που θα δημιουργήσουν Τηλεθέρμανση σε όλα τα χωριά του Δήμου Αμυνταίου, καθώς έχει ήδη αρχίσει ο χειμώνας και όλοι μας βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη θέρμανση.
Σχετικό με το παραπάνω θέμα είναι η έγκριση του μεγάλου έργου επέκτασης και ολοκλήρωσης της Τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο, τη Λεβαία και το Φιλώτα.
Λυπάμαι που το λέω άλλα όταν αναλάβαμε βρήκαμε έναν φάκελο που ήταν σχεδόν χαμένη υπόθεση. Μπορεί να είχε θετική γνωμοδότηση από τις Ελληνικές Αρχές (ΥΠΕΚΑ) για τη χρηματοδότηση της υλοποίησής του, αλλά η τελική έγκριση δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το έργο δεν είχε ακολουθήσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή του να μην μπορεί περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αδράνειας και λαθών της προηγούμενης διοίκησης. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου με πολλές επισκέψεις στην Αθήνα και δύο επισκέψεις στις Βρυξέλες για την τελική έγκριση του έργου των 13.000.000 € που θα ολοκληρώσει το έργο της Τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Λεβαία και Φιλώτα. Σας ενημερώνω ακόμη ότι ήδη στο ταμείο της ΔΕΤΕΠΑ έχουν καταβληθεί 4.000.000 € για την υλοποίηση του έργου.
Η Τηλεθέρμανση ως έργο και διαδικασία είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ενέργειας στον τόπο μας. Η παραγωγή ενέργειας χαρακτηρίζει την περιοχή μας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά θέσαμε τόσο ψηλά στην agenda των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα ενεργειακά θέματα, καθώς είναι πεποίθησή μου ότι ο τομέας της ενέργειας είναι αυτός που μπορεί να βγάλει την περιοχή μας από την υπανάπτυξη, εάν τον χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.
Είναι πια δεδομένο ότι η Ελληνική πολιτεία και η ΔΕΗ δεν αντιμετώπισαν τον τόπο μας με τον πρέποντα σεβασμό. Δεν σεβάστηκαν τους ανθρώπους και τις μελλοντικές γενιές της περιοχής που έδωσε και δίνει φθηνή ενέργεια και στήριξε την ανάπτυξη της χώρας, καθώς η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι παντού ορατή όπως επίσης και η οικονομική υποβάθμιση. Είναι τυχαίο άραγε ότι η περιοχή με τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας της ΔΕΗ και τις πολλές θέσεις εργασίας σε παράλληλες και συμπληρωματικές δραστηριότητες είναι διαχρονικά πρωταθλήτρια στην ανεργία; Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομέρεια στην οικονομική ανάπτυξη έχει φέρει πολλά δεινά στον τόπο μας. Είναι καιρός να βρούμε την ισορροπία στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, να αναπτυχθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας και φυσικά να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον που αποτελεί προϋπόθεση για οποιουδήποτε τύπου ανάπτυξη.
Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα αυτής της περιόδου ήταν η ίδρυση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, που ένωσε τις φωνές των τοπικών κοινωνιών των περιοχών στις οποίες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη. Επιτέλους, οι τοπικές κοινωνίες αντί να ερίζουν για τα ψίχουλα που τους πετάει η ΔΕΗ έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους και κοιτούν στα μάτια τον ισχυρό τοπικό κοινωνικό εταίρο που έχει αντιληφθεί ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή σχέσεων της ΔΕΗ με τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκροτήσαμε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης έναντι της ΔΕΗ. Για πρώτη ίσως φορά διεκδικούμε οργανωμένα και με βάση ένα συγκροτημένο σχέδιο. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο: επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επαφές με την Κυβέρνηση και τα κόμματα για τη γνωστοποίηση των απόψεών μας και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, ενημέρωση της κοινής γνώμης εντός και εκτός περιοχής λιγνιτικού πεδίου, δυναμικές κινητοποιήσεις όπως η κατάληψη του εργοστασίου της ΔΕΗ, ανάπτυξη των απόψεών μας για σημαντικά θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με αποφάσεις οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού, το μεγάλο συνέδριο και οι ημερίδες που έχουμε διοργανώσει και πολλά άλλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επαφές που κάνουμε τα στελέχη της ΔΕΗ, οι Υπουργοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναγνωρίζουν το δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων μας. Προβάλλουν βέβαια τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ προσβλέποντας στη μετάθεση του χρόνου ικανοποίησής τους. Σε ότι αφορά στα αιτήματα που διεκδικούμε θα ήθελα να σταθώ, διότι όταν τα είχα διατυπώσει προεκλογικά και αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του ενιαίου Δήμου, με είχαν λοιδορήσει. Το αναφέρω αυτό αφενός για να δείξω ότι δενμπορούμε να πορευτουμε με κοντόφθαλμες πολιτικές αλλά με διεκδίκηση όλων αυτών που μπορούν να μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα και αφετέρου για να δούμε εκ των υστέρων πόσο έχει αλλάξει η agenda και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ενεργειακά θέματα.
Όταν για παράδειγμα είχα ζητήσει την αύξηση του Τοπικού Πόρου κάποιοι είχαν εναντιωθεί λέγοντας ότι είναι ανέφικτο και καλά θα κάνουμε να πάρουμε αυτά που μας δίνουν. Σήμερα ο Τοπικός Πόρος έχει αυξηθεί κατά 25%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7.000.000 € περίπου για τη Δυτική Μακεδονία. Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο και όσοι λοιδορούσαν αυτή την προσπάθεια οφείλουν μία μεγάλη συγγνώμη από τον κόσμο.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο η Τηλεθέρμανση και τα ενεργειακά θέματα, αλλά μία σειρά παρεμβάσεων, προτάσεων και προγραμμάτων που εκπονήθηκαν, υποβλήθηκαν και υλοποιήθηκαν την πρώτη διετία αυτής της δημοτικής περιόδου. Επειδή τα χρήματα των θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επαρκούν παρά μόνο για τα λειτουργικά έξοδα και κάποιες παρεμβάσεις συντήρησης έχουμε δώσει έμφαση στην υποβολή προτάσεων και την αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου Αμυνταίου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι κάποια χρήματα από τη ΣΑΤΑ του 2012 ήρθαν μόλις το Δεκέμβριο και φυσικά αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των παλιότερων χρηματοδοτήσεων. Για το λόγο αυτό η αρχική μας επιλογή να ασχοληθούμε με την ωρίμαση και διεκδίκηση χρηματοδοτούμενων έργων μας δικαίωσε.
Βεβαίως, χρειάστηκε οργανωμένη και σκληρή δουλειά αλλά απ’ ότι φαίνεται οι κόποι μας ανταμείφθηκαν και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει συνέχεια σε εντάξεις έργων που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση του Καποδιστριακού Δήμου Αμυνταίου ένα πολύ σημαντικό συνεχιζόμενο έργο, αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αμυνταίου, με προϋπολογισμό 4.388.000 €. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία αν και υπήρχαν πολλά παράπονα των πολιτών για το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπήρχαν λακούβες και τρύπες στους δρόμους, λόγω αστοχίες της αρχικής μελέτης.
Ένα σημαντικό έργο που προτείναμε στο ΕΣΠΑ, έχει ενταχθεί και ξεκίνησε να υλοποιείται είναι η «Κατασκευή δικτύων ύδρευσης Δήμου Αμυνταίου», ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 3.577.000 €, που περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:
• Το εξωτερικό δίκτυο Κέλλης που περιλαμβάνει την αντικατάσταση σε μήκος 12.833 μέτρων, προϋπολογισμού 802.000,00 €.
• Το εσωτερικό δίκτυο της Λεβαίας που περιλαμβάνει κατασκευή δικτύου 18.900 μέτρων, προϋπολογισμού 1.400.000,00 €.
• Το εσωτερικό δίκτυο του Φιλώτα που περιλαμβάνει κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 15.305 μέτρων, προϋπολογισμού 1.000.000,00 €.
• Νέα δεξαμενή υδροδότησης στον Αετό, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων, προϋπολογισμού 375.000,00 €.
Πρόκειται για έργα μεγάλης σημασίας για την καθημερινή ζωή των πολιτών, ειδικά σε ότι αφορά στην Κέλλη όπου το πρόβλημα ύδρευσης θα αποτελούσε προσβολή για όλους μας αν δεν καταφέρναμε να το λύσουμε.
Στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένο το έργο ανάπλασης του Βαρικού. Στο πλαίσιο του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000 €, προβλέπονται εργασίες ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, εκτεταμένες κρασπεδώσεις, οριοθέτηση του καναλιού, κατασκευή κιγκλιδωμάτων και κηποτεχνίες, που θα αλλάξουν την όψη του οικισμού.
Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το 3ο Νηπιαγωγείο Αμυνταίου, ένα σύγχρονο σχολείο με επαρκείς χώρους, τόσο για τις εκπαιδευτικές, όσο και για τις διοικητικές και υποστηρικτικές ανάγκες των νηπίων. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.250.000€, που επίσης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Καταφέραμε και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ δύο παιδικούς σταθμούς για την πόλη του Αμυνταίου, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των υφιστάμενων δομών που στεγάζονται στο παλιό κτήριο του Παιδικού Σταθμού Αμυνταίου. Τα νέα κτήρια θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει μέριμνα για την εξυπηρέτηση όλων των γονέων και όχι μόνο των γονέων του κέντρου της πόλης του Αμυνταίου.
Οι προϋπολογισμοί για τους δύο παιδικούς σταθμούς του Αμυνταίου είναι 1.055.000 € για το ένα κτήριο και 975.000 € για το δεύτερο, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 2.000.000 €.
Πρόσφατα ήρθε η ένταξη ενός ακόμη έργου ΕΣΠΑ που αφορά εξοπλισμό για τις σχολικές μας μονάδες και συγκεκριμένα για ειδικά σχολεία και ειδικά τμήματα. Πρόκειται για προμήθεια εξοπλισμού όλων των ειδών που θα βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αμυνταίου. Η προμήθεια είναι μεγάλη και ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις 300.000 €.
Ο Περιμετρικός δρόμος του Αμυνταίου είναι ένα έργο που καταφέραμε με κόπο να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, καθώς η χρησιμότητά του είναι μεγάλη, αλλά τοπικού χαρακτήρα. Ο περιμετρικός θα περιλαμβάνει εκτός από το δρόμο για μηχανοκίνητα οχήματα και ποδηλατόδρομο, ενώ έχουν προβλεφθεί έργα φυτεύσεων, ηλεκτροφωτισμού και δικτύων. Πρόκειται για μία υποδομή μήκους 4,81 χιλιομέτρων που, εκτός της αποσυμφόρηση του κέντρου του Αμυνταίου, μπορεί να αξιοποιηθεί και για τουριστικούς σκοπούς και σκοπούς αναψυχής των κατοίκων, διότι ένα σημαντικό ζητούμενο για όλα τα έργα είναι η πολυλειτουργικότητα και η εξυπηρέτηση πολλών σκοπών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.330.000€.
Ανέφερα προηγουμένως ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα για μας και διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Για παράδειγμα πώς να αξιοποιήσουμε τις λίμνες μας εάν δεν φροντίσουμε τη διαχείριση των αστικών και άλλων λυμάτων; Επειδή η επεξεργασία των λυμάτων σε μία περιοχή με τόσο ευαίσθητους αποδέκτες, όπως είναι οι λίμνες μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική έχουμε υλοποιήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επεξεργασία των λυμάτων. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.
Η έναρξη της παρούσας δημοτικής περιόδου βρήκε τον «Καλλικρατικό» Δήμο Αμυνταίου να καλύπτει τους οικισμούς Αμυνταίου, Αγίου Παντελεήμονα, Βεγόρων, Ξινού Νερού και Πετρών.
Σήμερα κατασκευάζεται ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.388.000,00 € που δίνει λύση στην επεξεργασία των λυμάτων όλης της Δημοτικής Ενότητας Αετού, δηλαδή των Τοπικών Κοινοτήτων Αετού, Αγραπιδιάς, Ασπρογείων, Βαλτονέρου, Λιμνοχωρίου, Πεδινού και Σκλήθρου. Με το έργο αυτό θα προστατευτούν αποτελεσματικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών.
Το έργο εντάχθηκε οριστικά τον Μάιο του 2011 μετά τη νέα χωροθέτηση που κάναμε στο βιολογικό καθαρισμό και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις έχουμε όμως και σε ότι αφορά στην κάλυψη των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα σε ότι αφορά στην επεξεργασία των λυμάτων, καθώς για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης από το ΕΠΕΡΑΑ, το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που χειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα έργα που απαιτούνται για την επεξεργασία των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα αφορούν επεκτάσεις εσωτερικών δικτύων όπου απαιτείται, δημιουργία όπου δεν υπάρχουν, εξωτερικά δίκτυα και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων που θα υποδέχεται τα λύματα του συνόλου των οικισμών (Φιλώτας, Αντίγονο, Λεβαία, Μανιάκι, Πελαργός). Το σύνολο των έργων έχει προϋπολογισμό 16.500.000 €, την έγκριση των οποίων αναμένουμε άμεσα καθώς έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος υποψηφιότητας με θετικές εισηγήσεις.
Θέλω να επισημάνω εδώ ότι ο αρχικός σχεδιασμός που παραλάβαμε ήταν τα λύματα να διοχετευτούν στον βιολογικό της Πτολεμαΐδας. Όμως επειδή δεν ήταν έτοιμη η Πτολεμαΐδα αναγκαστήκαμε να συντάξουμε εκ νέου μελέτες σε ότι αφορά στο σκέλος των δικτύων και προχωρήσαμε σε χωροθέτηση για κατασκευή βιολογικού. Ελπίζω στο τέλος να πάνε όλα καλά και να εντάξουμε και αυτό το πολύ σημαντικό έργο, τόσο για την καθημερινή ζωή των πολιτών όσο και για την αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας για αναπτυξιακούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη δημιουργία εξωτερικών αποχετευτικών δικτύων για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών Ροδώνα και Φανού, όπως και του συνοικισμού Σωτήρα και μέρους του συνοικισμού Ανάληψης, καθώς και συμπληρωματικά έργα για τη Δημοτική Ενότητα Αετού. Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2.587.000 €, θα υποβληθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Επειδή οι μελέτες μας είναι πλήρεις και το έργο σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος πιστεύω ότι θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ.
Με την υλοποίηση των έργων για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και τις αναμενόμενες εντάξεις καλύπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών του Δήμου Αμυνταίου και το σύνολο των πεδινών οικισμών.
Απομένουν οι τρεις πρώην Κοινότητες Βαρικού, Λεχόβου και Νυμφαίου, καθώς και η ορεινή Κοινότητα της Κέλλης, για τις οποίες υπάρχει σχεδιασμός και εκπονούνται οι μελέτες για τον καθορισμό των έργων που θα καλύψουν την επεξεργασία των λυμάτων τους.
Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι από την άποψη της επεξεργασίας των λυμάτων θα καλυφθεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του «Καλλικρατικού» Δήμου Αμυνταίου, ενώ για τους τέσσερις εναπομείναντες οικισμούς εκπονούνται οι μελέτες και θα γίνει προσπάθεια ένταξης και χρηματοδότησης των έργων.
Με αυτές τις εξελίξεις ο Δήμος Αμυνταίου θα είναι από τους λίγους «Καλλικρατικούς» Δήμους χωρίς αστικό χαρακτήρα, που θα έχει τέτοιο βαθμό κάλυψης στην επεξεργασία των λυμάτων! Θα είναι μία μεγάλη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τόσο για την εξέλιξη των έργων που υλοποιούμε, όσο και για τη συνδρομή της σε εντάξεις νέων έργων, κάποια από τα οποία προτείνουμε να είναι φορέας υλοποίησης.
Είναι ολοκληρωμένη η μελέτη για τον κόμβο διασταύρωσης του Ξινού Νερού με τον κάθετο άξονα και διεκδικούμε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που θα είναι φορέας υλοποίησης του έργου. Ο προϋπολογισμός του κόμβου ανέρχεται σε 800.000 €. Το σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση μη ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ έχουμε αποσπάσει δέσμευση της διοίκησης της ΔΕΗ για την υλοποίηση του έργου με δικά της μέσα και πόρους.
Η περίπτωση του Δρόμου Κέλλης - Αγίου Αθανασίου είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο διατοπικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, προϋπολογισμού 5.000.000 €. Παραχωρήσαμε τις μελέτες που εκπόνησε ο Δήμος Αμυνταίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, έχουμε εντάξει στους κοινούς μας στόχους και διεκδικούμε την υλοποίησή του μέσα από το ΕΣΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω αυτή την περίοδο υλοποιούμε έργα της τάξης των 37.000.000 €.
Περιμένουμε άμεσα την έγκριση έργων με συνολικό προϋπολογισμό 25.000.000 €.
Με άλλα λόγια με τις αναμενόμενες εγκρίσεις, που τις θεωρώ σχεδόν σίγουρες, θα φτάσουμε να υλοποιούμε έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 60.000.000 €, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας.
Εκτός από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα ο Δήμος Αμυνταίου, έστω σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, προσπαθεί να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στο δημότη και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται (προσωπικό, εξοπλισμός, οικονομικοί πόροι) για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών και παράλληλα να δημιουργήσει υποδομές που βοηθούν τις παραγωγικές δραστηριότητες και την ανάπτυξη.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά στα εξής:
• Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το μόνο δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο απ’ ότι γνωρίζω στη Δυτική Μακεδονία, που δίνει μία ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας.
• Στο χώρο του Κοινωνικού παντοπωλείου υλοποιείται το πρόγραμμα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο οποίο συμμετέχουν 1.400 οικογένειες, καθώς ο Δήμος Αμυνταίου αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα και η συμμετοχή ξεπερνά κάθε άλλο Δήμο στη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και αυτούς που έχουν πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν του Δήμου Αμυνταίου.
• στο έπακρο το πρόγραμμα αρωγής των συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη.
• Προσεγγίσαμε τους νέους επιστήμονες της περιοχής μας, οι οποίοι συμμετείχαν όχι μόνο στο διάλογο αλλά και στην υλοποίηση δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο. Κάποιοι από τους νέους μας συνεργάστηκαν με το Δήμο σε διάφορες εργασίες και μελέτες.
• Βελτιώσαμε την υπηρεσία καθαριότητας σε όλους τους οικισμούς, με προμήθεια νέων κάδων, συντήρηση των παλιών, οργάνωση υπηρεσίας αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων, σύστημα πλύσης κάδων.
• Επεκτείναμε την ανακύκλωση με νέους κάδους που τοποθετήθηκαν σε Τοπικές κοινότητες που δεν είχαν δράσεις ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με τους Νέους Επιστήμονες ετοιμάζουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση.
• Έχουμε εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο πρόγραμμα διανοίξεων και συντηρήσεων των αγροτικών δρόμων όλου του Δήμου Αμυνταίου. Έχουμε ακόμη προβεί σε προμήθεια πρώτων υλών για τη διάστρωση μεγάλου μέρους των αγροτικών μας δρόμων, έτσι ώστε με τα δικά μας μηχανήματα και πολύ μικρότερο κόστος να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία.
• Αποκαταστήσαμε τις παλιές χωματερές. Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας συνεχίζουν να πετάνε σκουπίδια και η αποκατάσταση των χωματερών έχει γίνει μία συνεχής διαδικασία.
• Τοποθετήσαμε αυτόματους χλωριωτές σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
• Κάναμε εκτεταμένο καθαρισμό των καναλιών της Δημοτικής Ενότητας Αετού, ενώ σχεδιάζουμε μεγαλύτερη παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος.
• Φτιάξαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου του Αμυνταίου το οποίο ήδη λειτουργεί.
• Διοργανώσαμε σε συνεργασία με διάφορους φορείς σημαντικά αθλητικά γεγονότα στο τζούντο, το καράτε, το χάντμπολ και φιλοξενήσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενός άγνωστου μέχρι πρόσφατα αθλήματος αυτού της Ρίψης Θαλάσσιων Βαρών.
• Τιμήσαμε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Ηλία Ηλιάδη και δώσαμε το όνομά του στο ημιτελές κλειστό γυμναστήριο του Φιλώτα, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τη φήμη του μεγάλου μας αθλητή για την αποπεράτωσή του, αλλά οι οικονομική συγκυρία δυστυχώς μας δένει τα χέρια.
• Διοργανώνουμε κάθε χρόνο τα ΑΜΥΝΤΑΙΑ.
• Στηρίζουμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους στις εκδηλώσεις τους όχι με επιχορηγήσεις αλλά με εξοπλισμό που διαθέτουμε. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε την εικόνα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και βοηθούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους με μειωμένο κόστος.
• Αγκαλιάσαμε την εκδήλωση του αυγουστιάτικου φεγγαριού στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών, που γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση «Πετριέων Γη».
• Θεσμοθετήσαμε το Φεστιβάλ Βεγορίτιδας, με κορυφαίες εκδηλώσεις. Η μεγάλη επιτυχία του νέου θεσμού το έχει κάνει ήδη γνωστό σε χιλιάδες κόσμου, ενώ η δεύτερη διοργάνωση στοίχισε ελάχιστα σε σχέση με την επιτυχία που είχε, διότι αξιοποιήσαμε χρήματα χορηγών.
• Είμαστε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αξιοποίηση των σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων όπως η Ελληνιστική πόλη των Πετρών και η νεκρόπολη του Αγίου Παντελεήμονα.
• Στηρίζουμε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας που λειτουργεί με τρόπο θεσμικό, κοσμεί όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις και έχει τμήμα εκμάθησης νέων μουσικών.
• Το Ξινό Νερό και οι Αγραπιδιές απέκτησαν τις Λαογραφικές τους Συλλογές.
• Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε το στρατόπεδο Αμυνταίου. Συνεργαστήκαμε με την τότε ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, τον Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, τον οποίο και τιμήσαμε με τον τίτλο του επίτιμου δημότη για την προσφορά του στην περιοχή μας.
• Από τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα της διακοπής των δρομολογίων του τραίνου. Παρά τις δράσεις που αναλάβαμε, τις κινητοποιήσεις μας που έφτασαν μέχρι και σε κατάληψη των γραμμών, τις προτάσεις που κάναμε, τις επαφές που πραγματοποιήσαμε και τη συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς τα δρομολόγια των τραίνων επανήλθαν μετά από 22 περίπου μήνες. Η επιτυχής κατάληξη ήταν μία νίκη της περιοχής, όπου συνέβαλαν τοπικοί φορείς και ενεργοί πολίτες. Θέλω να αναφερθώ ιδιαιτέρως στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που κράτησαν το θέμα ψηλά και βοήθησαν πάρα πολύ στην επίλυση του προβλήματος όχι μόνο με τη συνεχή ανάπτυξη του θέματος και την όχληση των εμπλεκόμενων, αλλά και τη διατήρηση του θέματος με την ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Η προσφορά τους στο θέμα αυτό ήταν μεγάλη.
• Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσαμε άλλη μία απειλή διοικητικής αποψίλωσης του Αμυνταίου με την συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Αμυνταίου σε αυτή της Φλώρινας. Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων διεκδικήσαμε και καταφέραμε τη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), που θα πραγματοποιεί σχεδόν όλες τις εργασίες που πραγματοποιούν οι Δ.Ο.Υ.
• Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την πλήρη λειτουργία του Ι.Κ.Α. Αμυνταίου.
• Διεκδικήσαμε τα έσοδα του Δήμου από ενοικιαστές. Αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε το νόμο και να βγάλουμε κάποιους ενοικιαστές από δημοτικά ακίνητα διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τη δημοτική περιουσία και να μην κάνουμε μικροπολιτική σε βάρος του συνόλου των δημοτών.
• Διαπραγματευτήκαμε από την αρχή με τις εταιρίες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως με ανεμογεννήτριες για να αυξήσουμε τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών από αυτή τη δραστηριότητα, αλλά και να υπάρχει σεβασμός και οργάνωση στο που θα τοποθετηθούν τα αιολικά πάρκα. Ήμασταν οι πρώτοι στη χώρα που καταφέραμε να διπλασιάσουμε να έσοδα που θα έχουμε από αυτές τις επενδύσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ενεργειακός πόλος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά σύμφωνα με ένα οργανωμένο σχέδιο και όχι άναρχα και κατά την κρίση των εταιριών παραγωγής. Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει λόγο σε όλα όσα γίνονται στην περιοχή.
Εκτός αυτών συνεργαζόμαστε με όλους τους τοπικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε θέματα διάνοιξης δρόμων, αποκαταστάσεων χωματερών, καθαρισμού καναλιών, βελτίωσης δημόσιων υποδομών. Οι φορείς αυτοί είναι κυρίως η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, η ΔΕΗ και ο Ελληνικός Στρατός, που μας έχουν βοηθήσει σε πολλά μικροέργα.
Για την υλοποίηση μικροέργων, που όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Με τους εργαζόμενους που έχουμε προσλάβει για πέντε μήνες έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες και δημοτικά κτήρια και μάλιστα με ελάχιστο κόστος. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις συντήρησης και διαμόρφωσης σε υποδομές όπως παιδικές χαρές, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, όπως πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, τοιχία κλπ. Οι συντηρήσεις αυτές γίνονται σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν. Εκτός του γεγονότος της βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι για την περίοδο αυτή βρήκαν δουλειά 120 συμπολίτες μας.
Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στα νομικά μας πρόσωπα.
Οι δημοτικές μας επιχειρήσεις και το νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τους παιδικούς σταθμούς και το βοήθεια στο σπίτι έχουν καλό βηματισμό και προσφέρουν στους πολίτες τις υπηρεσίες τους.
Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με τις μειωμένες επιχορηγήσεις που λαμβάνει έχει καταφέρει με χρηστή διαχείριση να διατηρήσει ένα πολύ καλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ αξιοποιεί και νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η ΔΗΚΕΑ εκτός από τις συνηθισμένες δραστηριότητες στο χώρο που πολιτισμού, υλοποιεί κοινοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα το Leonadro da Vinci και το τελευταίο διάστημα λειτουργεί το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, μία σημαντική προσφορά σε όλους όσους θέλουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες και να συνεχίσουν να έχουν επαφές με τον πανεπιστημιακό χώρο. Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο αν και νέος θεσμός έχει πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο, που κάθε Τετάρτη γεμίζει το Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου και συμμετέχει στις διαλέξεις.
Η ΔΕΤΕΠΑ έχει βελτιώσει την οργανωτική της κατάσταση και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Η μεγάλη επιτυχία ένταξης του έργου ολοκλήρωσης της Τηλεθέρμανσης είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης δουλειάς που γίνεται στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση του Ξινού Νερού έχει να επιδείξει βελτίωση των πωλήσεων και αύξηση του τζίρου, μετά τις περιπέτειες που είχε μπει με την εταιρία Μαλαματίνα, η οποία δεν είχε σκοπό να υλοποιήσει την επένδυση που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει στο εργοστάσιο, δεν έδινε στοιχεία για την επιχείρηση, εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ανταγωνισμού (Δουμπιά), τηρούσε μία καταδικαστική για τα προϊόντα μας εκπτωτική πολιτική και την είχε οδηγήσει σε πτώση του τζίρου. Παράλληλα αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, που δυστυχώς είναι δύσκολο να βρεθεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Πάντως η κατάσταση στην επιχείρηση είναι πολύ καλύτερη από όταν την παραλάβαμε και αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς!
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, όπου έχουν πραγματοποιηθεί κάποια έργα συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας και άλλων υποδομών όπως τα κανάλια στη Δημοτική Ενότητα Αετού, τα οποία δεν είναι ικανοποιητικά για έναν αγροτικό δήμο. Η αγροτική ανάπτυξη, ως αρμοδιότητα, θα ερχόταν από τις αρχές του τρέχοντος έτους στους Δήμους. Τελικά δόθηκε παράταση στη μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας που παραμένει στις Περιφέρειες, αλλά επειδή τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι φλέγοντα και υπάρχουν ευκαιρίες για άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Για το υπόλοιπο της τρέχουσας δημοτικής περιόδου η αγροτική ανάπτυξη θα αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτική μας, καθώς ο σχεδιασμός μας αφορά αρδευτικά συστήματα στους κάμπους των Δημοτικών Ενοτήτων Φιλώτα και του Αετού, αλλά και λιμνοδεξαμενές για την αποταμίευση νερού που θα χρησιμοποιείται για άρδευση.
Επίσης, κάνουμε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας για την αγροτική ανάπτυξη, με δύο τρόπους:
Πρώτον έχουμε ήδη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διάστρωση των αγροτικών δρόμων από ένα μίγμα τέφρας και χαλικιού, που θα τους κάνει πολύ ανθεκτικούς. Ο σχεδιασμός που γίνεται φτάνει προς το τέλος του και σύντομα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή των καινοτόμα ιδέα στην αγροτική μας οδοποιία.
Δεύτερο διεκδικούμε την αποκατάσταση και διάθεση εκτάσεων ανενεργών ορυχείων για να δημιουργήσουμε θερμοκηπιακά πάρκα με τηλεθέρμανση, που μπορούν να απογειώσουν την παραγωγή οπωροκηπευτικών και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Αν και ο πρωτογενής τομέας θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για μας αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις υπόλοιπες προσπάθειες που κάνουμε. Έχω ήδη μιλήσει για τη διεκδίκηση της δημιουργίας Ειδικής Ζώνης Ανάπτυξης στην περιοχή Μερά, για την προσέλκυση επενδύσεων και φυσικά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Συνοψίζοντας την πορεία μας για αυτή τη διετία θέλω να επισημάνω τα εξής:
• Το πρώτο διάστημα της τρέχουσας θητείας ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», για τον οποίο τελικά δεν ήμασταν έτοιμοι. Ακόμη και σήμερα τροποποιούμε τις υποδομές μας για τη στέγαση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
• Εφαρμόσαμε μία νέα πολιτική στα ενεργειακά θέματα που ήδη αποδίδει καρπούς και σίγουρα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία τη σχέση της με τη ΔΕΗ.
• Έχουμε καταφέρει να είμαστε ο πρώτος Δήμος στη Δυτική Μακεδονία σε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ. Υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα αποδώσουν καρπούς στην τοπική κοινωνία άμεσα.
• Διεκδικούμε ακόμη περισσότερα έργα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, με ολοκληρωμένους φακέλους και μελέτες.
• Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
• Προετοιμάζουμε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έργα Τηλεθέρμανσης σε όλους τους οικισμούς, που θα είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή μας προσφορά στον τόπο.
• Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, έστω και αν τα χρήματα που παίρνουμε έχουν μειωθεί κατά 60%!
Η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική. Είμαι τυχερός και υπερήφανος που στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν καταξιωμένα στελέχη με διάθεση για προσφορά στον τόπο και τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, τόσο τους αιρετούς συνεργάτες μου όσο και τα στελέχη του δήμου Αμυνταίου, διότι πραγματικά έχουν εργαστεί πολύ σκληρά και πάνω απ’ όλα με αγάπη για τον τόπο και γι’ αυτό που κάνουν.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και βελτίωση της κατάστασης της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου