Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη Φλώρινα



Οι εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος), την Τετάρτη 27,  Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στις 8:30 μμ.
Πρόγραμμα Προβολών
Τετάρτη  27/3      8:30 μ.μ
Πέμπτη   28/3      8:30 μ.μ
Παρασκευή  29/3  8:30 μ.μ
20:30
Το χρονικό μιας καταστροφής (90΄)
           
20:30   
Εξάντας: Ο θησαυρός της Κασσάνδρας  (58΄)
20:30   
Πεινασμένα μυαλά (87΄)
22:00
Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα (33΄)
21:30 
Ταξισυνειδησία- Η άγνωστη ιστορία του Ελληνοαμερικάνικου Ριζοσπαστισμού  (64΄)
22:00
Εργαστήρι αιώνων (48΄)
22:35
Στάχτη (94΄)
22:35
Hippie – Hippie Matala! Matala!  (75΄)
22:50
Το παλατάκι των Αορίων  (22΄)
Τετάρτη  27/3/2013      8:30 μ.μ
Το χρονικό μιας καταστροφής  (90΄)
Ο Χορτιάτης είναι ένα από τα πολλά χωριά-θυσιαστήρια της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής κατά τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία προσπαθεί να αναπαραστήσει το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά και να τονίσει τη σημασία τού να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη. Το παζλ της ιστορίας διαμορφώνεται όχι μόνο από τις επίσημες ιστορικές πηγές, αλλά και από τις διαφορετικές οπτικές θέασης των γεγονότων και μέσα από τα προσωπικά βιώματα των καθημερινών ανθρώπων. Η βιωμένη ιστορία δίνει άλλη διάσταση στα ιστορικά γεγονότα.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Χρύσα Τζελέπη, Άκης κερσανίδης
Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα (33΄)
Ο Κυριάκος Ποιμενίδης καταθέτει τη δική του προσωπική αλήθεια για όσα έζησε παιδί στην πατρίδα του: μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ένας ώριμος άντρας (o ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης), περικυκλωμένος σήμερα από τις αφηγήσεις του πρόσφυγα, προσπαθεί να μπει στον δικό του χαμένο κόσμο, να τον νιώσει και να τον καταλάβει. «Τρέξε μέσα με το φόβο σου. Κρύψου, μανταλώσου, ακονίζονται λεπίδες. Κεφάλια θα πέσουν, κεφάλια πέσαν· και τώρα;»
Σκηνοθεσία: Kυριακή Μάλαμα, Σενάριο: Φανή Τουπαλγίκη, Αφήγηση: Ακύλλας Καραζήσης, Μουσική: Πέτρος Μάλαμας
Στάχτη  (94΄)
Στις 14 Απριλίου 2010, η γη άνοιξε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα στην Έιγιαφιαλαγέκουλ της Νότιας Ισλανδίας. Η ηφαιστειακή έκρηξη έλιωσε τους πάγους, προξένησε πλημμύρες στις κοντινές φάρμες και εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα 70 τόνους στάχτης ανά δευτερόλεπτο, διακόπτοντας την εναέρια κυκλοφορία σολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Πολλές πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν και χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Η αναστάτωση αυτή προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όταν αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών και τα σχετικά πρωτοσέλιδα άρχισαν ναραιώνουν, οι αγρότες που ζουν στη σκιά του ηφαιστείου συνέχισαν να αγωνίζονται για τα ζώα και το βιοπορισμό τους, κάτι που κάνουν μέχρι και σήμερα. Η ταινία παρακολουθεί για ένα χρόνο τρεις οικογένειες της περιοχής και καταγράφει την επίδραση της στάχτης στη ζωή τους.
Σκηνοθεσία: Herbert Sveinbjornsson
Πέμπτη   28/3/2013      8:30 μ.μ
Εξάντας: Ο θησαυρός της Κασσάνδρας  (58΄)
H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold». Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες. Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Ταξισυνειδησία– Η Άγνωστη Ιστορία του Ελληνοαμερικάνικου Ριζοσπαστισμού (64΄)
Ταξισυνειδησίαη άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού Ριζοσπαστισμού είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: στη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Μακαρθισμό. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται το ντοκιμαντέρ, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια. Προσωπικές μαρτυρίες ξαναζωντανεύουν την ατμόσφαιρα της εποχής και συνεντεύξεις με ιστορικούς φωτίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μέσα σένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την Αμερικανική κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μέχρι την εποχή του Μακαρθισμού. Μια συναρπαστική ιστορία που άξιζε να ειπωθεί και να διασωθεί στη συλλογική μας μνήμη.
Σκηνοθεσία: Kώστας Βάκκας, Σενάριο: Kωστής Kαρπόζηλος, Kώστας Βάκκας
HippieHippie Matala! Matala!  (75΄)
Τη δεκαετία του60, τα Μάταλα, ένας φτωχός, ψαράδικος οικισμός στη νότια Κρήτη, απέκτησε παγκόσμια φήμη με αναφορές στον διεθνή τύπο και αναδείχθηκε σε «σημείο αντιλεγόμενο» της τοπικής κοινωνίας προκαλώντας την μήνιν της εκκλησίας και την παρέμβαση του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών. Χίπηδες απόλο τον κόσμο έμεναν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων, διαμορφώνοντας μία ιδιότυπη διεθνή κοινότητα, τα μέλη της οποίας προκαλούσαν με τον χαλαρό και εναλλακτικό τρόπο ζωής τους. Ποιοι ήταν αυτοί οι νέοι; Τι τους έφερε στα Μάταλα; Ποια ήταν η σχέση τους με τους ντόπιους; Γίνονταν σταλήθεια όργια; Απαντούν οι σχεδόν 70χρονοι σήμερα πρωταγωνιστές της ιστορίας: οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σέρλι και Παμ, ο Δημήτρης Πουλικάκος, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η γιαγιά Κατερίνα και ο Γιώργης, φτωχός ψαράς καιφίλος της Τζόνι Μίτσελ απτα παλιά.
Σενάριο: Μαρία Π. Kουφοπούλου,  Μουσική: Δημήτρης Πουλικάκος
Παρασκευή  29/3/2013      8:30 μ.μ
Πεινασμένα μυαλά (87΄)
Ένας Μπενγκάλι αρχιτέκτονας χτίζει πλωτές βιβλιοθήκες που φέρνουν βιβλία στον κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Ένας Μογγόλος συγγραφέας γεμίζει κάθε καλοκαίρι δυο κούτες με βιβλία για να προμηθεύσει με αναγνωστικό υλικό παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένας Κενυάτης βιβλιοθηκάριος οδηγεί καραβάνια από καμήλες φορτωμένες βιβλία με προορισμό νομαδικές φυλές που ζουν στα σύνορα με τη Σομαλία. Παρά τη ζέστη, τον άνεμο, τη βροχή το χιόνι, όλοι αυτοί καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους. Η ταινία αυτή, με θέμα τον συναρπαστικό κόσμο των φορητών βιβλιοθηκών, μιλά για ασυνήθιστους τρόπους μεταφοράς και περιπετειώδη ταξίδια, διαφορετικές κουλτούρες και άλλους τρόπους ζωής, για τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων σαυτές τις περιοχές, για βιβλία που αλλάζουν ζωές, και για τους εραστές του βιβλίου, που αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις στον αγώνα τους να προμηθεύσουν με αναγνωστικό υλικό ανθρώπους που ζουν στην ερημιά. Μια ταινία για την αγάπη της λογοτεχνίας και για το σεβασμό στη γνώση που δεν γνωρίζει σύνορα.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Beatrix Schwehm
Εργαστήρι αιώνων (48΄)
Ο Αντώνης ξεκινά την κατασκευή της νέας του ξύλινης βάρκας. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν αυτήν την τέχνη. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας, όπου η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της περιοχής. Υπάρχει άραγε ζωή σαυτόν τον τόπο;
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βαγγέλης Ευθυμίου, Παραγωγή: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Το παλατάκι των Αορίων (22΄)
Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό-φάντασμα σέναν παραδοσιακό οικισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και ελπίδες ανάπτυξης. Η ανάπλαση της Εθιάς, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Ελεύθερη Είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου