Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κουκουλόπουλος: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εδώ την τρόικα»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου  2014


Κουκουλόπουλος: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εδώ την τρόικα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλου στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά 

-Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ομολογία αδυναμίας της κυβέρνησης, όπως σας καταλογίζει η αντιπολίτευση. Που οφείλονται κατά τη γνώμη σας οι κυβερνητικές αρρυθμίες που καταγράφηκαν το τελευταίο ιδίως διάστημα;

«H ψήφος εμπιστοσύνης και η τήρηση της συνταγματικής προθεσμίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολιτική κίνηση κορυφαίου συμβολισμού. Βάζει τέλος στην εκλογολογία και την προεδρολογία αλλά θυμίζει και το αυτονόητο ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή και όχι στα τηλεπαράθυρα και τα πολιτικά καφενεία.
Στέλνει μήνυμα σταθερότητας, οπλίζοντας τη χώρα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου μας από τα μνημόνια.
Κυρίως όμως και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτή πρόσκληση – πρόκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μιλήσουν καθαρά για το σχέδιο που έχουν για τη χώρα και τους πολίτες της.
Θεωρώ ύψιστη προτεραιότητα για τον τόπο την ολική επαναφορά του πολιτικού λόγου στο δημόσιο χώρο. Κοντά 5 χρόνια τώρα ο πολιτικός διάλογος εγκλωβίστηκε σε μια λέξη, το μνημόνιο. Κάποιοι είδαν τα ποσοστά τους να φουσκώνουν με αυτή την πρακτική και αποδεικνύονται οκνηροί και αβέλτεροι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και δε μπαίνει στον κόπο να πει ούτε μια θέση για το αύριο. Κορυφαίο παράδειγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπου δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 20 δισ. Ευρώ!!! Ο λόγος είναι απλός.
Η βασική τους επαγγελία είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Τώρα τελευταία κάτι ψελλίζουν για το χρέος, άλλος το επιμηκύνει, άλλος το διαγράφει, άλλος το παγώνει και όλοι μαζί ζαλίζουν όποιον τους παίρνει στα σοβαρά.
Να έρθουν λοιπόν στη Βουλή να μας πουν τι ακριβώς προτείνουν».

-Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι εφικτή; Ποια χαρακτηριστικά νομίζετε ότι πρέπει να πληροί ο νέος Πρόεδρος;
«Η εθνική ενότητα είναι διαρκές ζητούμενο για κάθε σύγχρονη Δημοκρατία και το δικό μας Σύνταγμα επιφυλάσσει κατ’ εξοχήν αυτόν το ρόλο, του συμβόλου και εγγυητή της εθνικής ενότητας, στο θεσμό του ΠτΔ.
Στην επικείμενη εκλογή Προέδρου έχουμε μια, σπάνια ιστορικά, σύμπτωση όπου μια συντακτική αρχή της Δημοκρατίας μας δεν έχει μόνο θεωρητική αλλά και πραγματική υπόσταση.
Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε ξανά και ο κορυφαίος θεσμός της Βουλής των Ελλήνων μπορεί να εκπέμψει αυτό το μήνυμα εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όσοι προτάσσουν τις δικές τους ανάγκες και εξουσιαστικές βλέψεις δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς μας συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και θέλουν να κρατήσουν την κοινωνία διχασμένη.
Στην Ελλάδα έχουμε πλούσιο παρελθόν σε διχασμούς και αν μη τι άλλο όλοι έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση στην ιστορική μνήμη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ανοιχτή ψηφοφορία και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

-Η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα δίνει την εντύπωση ότι επαναλαμβάνονται διαρκώς οι ίδιες απαιτήσεις από πλευράς εταίρων και δανειστών χωρίς να υλοποιούνται από ελληνικής πλευράς, λόγω πολιτικού κόστους. Υπάρχει ημερομηνία λήξης της παρουσίας της τρόικας στη χώρα;
«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εδώ την τρόικα δια παντός, γιατί δεν μπορεί χωρίς «βαρβάρους» κατά πως λέει ο ποιητής.
Για την τρέχουσα διαπραγμάτευση θέλω να σταθώ σε μερικές απλές αλήθειες.
-Είναι τυπικά και ουσιαστικά η τελευταία με τους δανειστές μας και το κέντρο βάρους της διαπραγμάτευσης μετατοπίζεται σε ανώτερο επίπεδο.
-Η επιτυχία της χώρας στο δημοσιονομικό μέτωπο είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί «όπλο» στα χέρια μας που επιβάλλεται να το κρατάμε όλοι μαζί, αντί να ερίζουμε στο ποιος θα περιγράψει τις όντως πρωτοφανείς θυσίες των πολιτών που βρίσκονται πίσω από το πλεόνασμα  με τα πιο μελανά χρώματα.
Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από εμάς και όχι κατ’ απαίτηση των δανειστών. Εξίσου πολλές είναι αυτές που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα των δανειακών δόσεων αλλά πρέπει να δρομολογηθούν. Κοντολογίς πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει ομαλά αλλά η συζήτηση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».

-Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα;
«Είναι νομίζω γνωστές οι θέσεις μας για τις ομαδικές απολύσεις, τον πλήρη διαχωρισμό της κινητικότητας από τις απολύσεις και τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα.
Το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στην ικανοποίηση νεοφιλελεύθερων εμμονών υπερσυντηρητικών κύκλων.
Δεν τρώμε ό,τι μας σερβίρουν ούτε πίνουμε γάλα 10 ημερών που μας το λένε φρέσκο.
Η μεγάλη όμως «κόκκινη» γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς πισωγυρίσματα.
Να το πούμε καθαρά, στην Ελλάδα του 2009 ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να γυρίσουμε. Αυτή είναι η κρίση που έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο».

-Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ κοστίζει εκλογικά στην παράταξή σας; Νοιώθετε την ανάγκη να διεκδικήσετε την πατρότητα της Δημοκρατικής Παράταξης;
«Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει με τοκογλυφικά επιτόκια το κόστος της μοιραίας επιλογής του 2010 να πάρουμε μόνοι μας την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνο δικό μας.
Πληρώνει και πανωτόκια εδώ και 2 χρόνια γιατί πολύ συχνά θυμίζει το δρομέα που ενώ φτάνει στο τέρμα δεν έχει την ικμάδα να πει το «νενικήκαμεν».
Αυτό είναι το πρόβλημά μας και όχι η συγκατοίκηση για λόγους πατριωτικούς με τη Ν.Δ.
Στο κάτω – κάτω, το δικό μας πρόγραμμα υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση και όχι τις νεφελώδεις εξαγγελίες της Ν.Δ.
Από το  έλλειμμα του 2009 στο σημερινό πλεόνασμα μας χωρίζουν 28 δισ. Ευρώ, και από αυτά τα 24 δισ. είναι έργο ΠΑΣΟΚ.
Όσο υποτιμάμε αυτή την αλήθεια τόσο δίνουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης».

-Μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, για την οποία έχει μιλήσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμπεριέχει και το ΣΥΡΙΖΑ; Είστε αρνητικός στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας μετεκλογικά;
«Είμαστε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και θα μείνουμε καιρό γιατί πολύ απλά τα χρόνια είναι δύσκολα. Δεν υπάρχει επιστροφή σε χαμένους παραδείσους αλλά σκληρή προσπάθεια που σημαίνει μεγάλο βάρος για τις κυβερνήσεις.
Για αυτό θέτουμε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και όχι γιατί φοβόμαστε.Οι επόμενες κυβερνήσεις πρέπει να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή και στο λαό και συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.
Η έκρηξη των ανισοτήτων στα χρόνια των μνημονίων επιβάλει κυβερνήσεις με προοδευτικό πρόσημο από τη μια.
Από την άλλη το μάθημα της κρίσης είναι ότι δε μπορούμε να εγγυηθούμε αναδιανεμητικές πολιτικές, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές. Και υπάρχουν πολλές και  ονοματισμένες από την υγεία μέχρι την παιδεία και από τη φορολογία μέχρι τη δικαιοσύνη.
Την προϋπόθεση την είπα στην αρχή και δεν είναι άλλη από την ολική επαναφορά του πολιτικού λόγου στα δημόσια πράγματα».

«Συνέδριο της βάσης και όχι της κορυφής»

-Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν τις τελευταίες ημέρες συνέδριο ΠΑΣΟΚ με ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ένα συνέδριο μετάλλαξης για το ΠΑΣΟΚ; Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο;
«Πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον εφαρμόζοντας μια εθνικά αναγκαία προσαρμογή με βίαιο τρόπο που ήταν επιλογή των δανειστών για αυτό είμαστε αντιμέτωποι με πρόβλημα ταυτότητας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συμφιλιωθεί με την ιστορία του και να μιλήσει καθαρά για το αύριο χωρίς ενοχικά σύνδρομα.
Όσο για το συνέδριο, όποτε κι αν γίνει, όπως κι αν το ονομάσουμε, πρέπει να κυριαρχείται από τα κινηματικά χαρακτηριστικά που είναι στο DNA μας, δηλαδή συνέδριο της βάσης και όχι της κορυφής. Πολύ απλά το συνέδριο μας πρέπει να σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και να είναι ιδρυτικό γιατί ζούμε σε μια άλλη κοινωνία, σε μια άλλη χώρα».
-Η Δημοκρατική παράταξη θα είναι ανοιχτή και σε άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς; Η ανασυγκρότηση του χώρου φρενάρει στα πρόσωπα ή στο νέο διπολισμό ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ.
«Το προσκλητήριο δεν έχει αποκλεισμούς και τους συμπεριλαμβάνει όλους.
Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει η ιστορία των προσώπων με ελάχιστη κοινωνική αναφορά και δυσανάλογα μεγάλη φιλοδοξία.
Όλοι μαζί μπορούμε».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου