Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Κυκλοφορεί το βιβλίο «Συντηρητές Μνήμης - ιστορίες από την ιστορία μιας πολίχνης»

Το βιβλίο «ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ - ιστορίες από την ιστορία μιας πολίχνης» (Εκδόσεις i-write/ Θεσσαλονίκη) είναι πλέον πραγματικότητα. Από τις 20 Οκτώβριου το αναγνωστικό κοινό θα βρίσκει το βιβλίο σ’ όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της Φλώρινας και όλης της χώρας. 
Μετά από την ανάλογη έκδοση για την πόλη της Φλώρινας, που είχε επιμεληθεί ο αλησμόνητος Μίμης Σουλιώτης για την σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία» των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, το βιβλίο αυτό είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στα εκδοτικά δρώμενα της περιοχής.
Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο που επιμελήθηκε ο Αμυνταιώτης καρδιολόγος Νικήτας Π. Κακκαβάς, ο οποίος υπογράφει και αρκετά από τα κείμενα του βιβλίου. 27 συγγραφείς όλων των ηλικιών, 52 κείμενα, 596 σελίδες, δεκάδες σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ένα δεκαεξασέλιδο έγχρωμο λεύκωμα, συνθέτουν ένα συναρπαστικό αφήγημα για την μικρή αυτή πολίχνη του βορρά, το Αμύνταιο.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκδοσης στον πρόλογο του βιβλίου«(…)πρόκειται για σειρά από κείμενα βιωματικής νοσταλγίας για τον γενέθλιο τόπο. Αφηγήσεις που ξεδιπλώνει η προσωπική μνήμη και σχέση με τη γενέτειρα, τον τόπο της νηπιακής μεταβολής, των παιδικών χρόνων, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας. Λέξεις που αγγίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη συλλογική νοσταλγία και δονούν το συλλογικό συναίσθημα».
Ως εκ τούτου, το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη και όχι μόνο για αυτούς που έλκουν καταγωγή από το μακρινό Αμύνταιο, αφού τα κείμενα δεν συνθέτουν μόνο μια ιστορική τοπιογραφία του Αμυνταίου, αλλά αντανακλούν και εν πολλοίς εμπεριέχουν αντίστοιχες και ανάλογες στιγμές από τον βίο της ελληνικής επαρχίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Eκ μέρους των Αμυνταιωτών τα κείμενα υπογράφουν μεταξύ άλλων οιΆγγελος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Νάστος, Δημήτρης Άρχοντας, Γιάννης Ελευθεριάδης, Ηλίας Χασιώτης, Θεοδόσης Νικολαϊδης, Ανθή Κανιούρα, Κώστας Χατζηιώαννου, Νικολέττα Φιλίππου, Θόδωρος Φιλίππου, Βιβή Κοσκοσά, Γιώργος Χρηστίδης, Κυριάκος Κ. Ελευθεριάδης, Λένα Τρ. Χατζή κ.ά. Οι σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα κείμενα προέρχονται κυρίως από το αρχείο του Στέλιου Γαβριηλίδη, αλλά και άλλων Αμυνταιωτών, όπως ο Περικλής Ροϊδης, ο Μιχάλης Ζαφείρης, ο Νίκος Νάτσης κ.ά, που αναφέρονται λεπτομερώς στον πρόλογο του βιβλίου. Στο βιβλίο περιέχονται και κείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με κάποιον τρόπο με τον τόπο ή τους ανθρώπους του, όπως οΜανώλης Γλέζος, ο Επίσκοπος Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, ο αδικοχαμένος πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνόπουλος, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Κοτζαμανίδης, ποίηση του αξέχαστου Μίμη Σουλιώτη κ.ά.
Επίσης, ο επιμελητής της έκδοσης στο Παράρτημα «Κυριακή στην επαρχία» ανθολογεί ποιήματα ελλήνων ποιητών που αναφέρονται στη ζωή της επαρχίας. Της ελληνικής επαρχίας, που υπήρξε πάντοτε «σκληρός και δύσβατος τόπος για να επιβιώσουν αυτοί που είναι έμπλεοι από κάτι φωτοευαίσθητα αισθήματα, όπως η ευσυγκινησία, η ονειροπόληση, η διαφορετικότητα», όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκδοσης.
Εν συντομία, ένα σπουδαίο βιβλίο, μια ευαίσθητη και λαμπερή καταγραφή του βίου της μικρής κωμόπολης, παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές των Αμυνταιωτών και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου