Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το Σάββατο 04 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr              
Φλώρινα, 07-08-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το Σάββατο 04 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Τα θέματα που ανέλυσε ήταν πολλά  και επίκαιρα. Συγκεκριμένα:
Για τις εργασίες ανάπλασης του νέου πάρκου: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στον πολύ όμορφο χώρο του Νέου Πάρκου, τον οποίο προσπαθούμε να τον κάνουμε ομορφότερο. Πριν από λίγο καιρό φτιάξαμε μία σύγχρονη, πιστοποιημένη παιδική χαρά και τοποθετήσαμε υπαίθρια όργανα γυμναστικής, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τις πρωϊνές ώρες από άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας και κατά τις απογευματινές ώρες από παιδιά άνω των 15 ετών. Η πρόθεσή μας για το συγκεκριμένο χώρο είναι, όσον αφορά στην περιοχή που βρίσκονται οι μπασκέτες, να κάνουμε ένα πλαστικοποιημένο δάπεδο και να το περιφράξουμε, στην απέναντι πλευρά από το γήπεδο μπάσκετ να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μικρού γηπέδου με δύο τέρματα, με ειδικό χλοοτάπητα που θα χρησιμοποιηθεί και ως γήπεδο βόλεϊ, ενώ στο κεντρικό σημείο να κατασκευάσουμε ένα skate-park, για να ικανοποιήσουμε και τις επιθυμίες των νεότερων ηλικιών».
Για την τοποθέτηση παιδικών χαρών και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου: «Πρόθεση και στόχος μας είναι  να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία της πόλης με την κατασκευή πιστοποιημένων και σύγχρονων παιδικών χαρών. Τα σημεία, τα οποία προτιθέμεθα να κατασκευάσουμε τέτοιες παιδικές χαρές ή να συντηρήσουμε τις ήδη υπάρχουσες, είναι του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της Πλατείας Ηρώων και του Αγίου Δημητρίου, όπου θα κατασκευαστεί νέα παιδική χαρά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε όλα τα χωριά από μία παιδική χαρά και θα ξεκινήσουμε από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου μας, όπως Μελίτη, Αμμοχώρι, Σιταριά, Πέρασμα, Ιτιά και Νίκη.
Για το ζωολογικό κήπο στη Φλώρινα: «Έχουμε ήδη εντάξει ως Δήμος Φλώρινας στο πρόγραμμα interreg το ζωολογικό κήπο Φλώρινας σε συνεργασία με το Μοναστήρι της F.Y.R.O.M. για τον αντίστοιχο δικό τους. Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα εγκριθεί, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και από την ελληνική πλευρά και από την πλευρά της F.Y.R.O.M. ως προς την ολοκλήρωση των δύο ζωολογικών κήπων. Στόχος μας είναι ο ζωολογικός κήπος να λειτουργήσει με μία άλλη μορφή ως χώρος περίθαλψης άγριων ζώων και ως χώρος που θα φιλοξενεί οικόσιτα ζώα της περιοχής μας όπως άλογα, γαϊδούρια, πάπιες, κότες, χήνες.»
Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας:  «Ήδη από το ΕΠΠΕΡΑΑ και το αρμόδιο Υπουργείο εστάλει πριν από δύο εβδομάδες η οριστική κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουμε πως ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε την έγκριση για την κατασκευή της τηλεθέρμανσης. Οι οδηγίες από το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ότι πλέον είναι οριστικό, εφόσον η προκοινοποίηση και βάσει των στοιχείων που είχαμε στείλει έχει τελεσιδικήσει και δεν υπάρχουν άλλες παρατηρήσεις. Το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον θα έχουμε την οριστική απάντηση των Βρυξελλών. Συγχρόνως έχουμε ήδη προχωρήσει στην οριστική επικαιροποίηση της μελέτης καθώς μετά από τόσο χρονικό διάστημα είχαν λήξει κάποιες εγκρίσεις και κάποιες αδειοδοτήσεις. Με τη ΔΕΥΑΦ προχωρήσαμε σε νέες αναθεωρημένες αδειοδοτήσεις και στο συμμάζεμα των τευχών δημοπράτησης.
Σύντομα θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου, η οποία μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διεργασίες που απαιτούνται. Η δημοπράτηση μπορεί ακόμα και να προχωρήσει πριν την οριστική έγκριση της Ε.Ε., όπως μας ενημέρωσαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ, με την υποσημείωση πως ο ανάδοχος ο οποίος θα δώσει προσφορά, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η προσφορά θα ισχύσει μετά την οριστική έγκριση. Και αυτό το κάνουμε φυσικά, για να είμαστε προετοιμασμένοι νωρίτερα, ώστε μόλις δοθεί η έγκριση να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου της τηλεθέρμανσης, γιατί ο χρόνος μας πιέζει».
Για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και το κολυμβητήριο: «Έχουμε υποβάλλει πρόταση 400.000€ για τη σωστή λειτουργία του κολυμβητηρίου και την εξοικονόμηση χρημάτων. Ήδη η πρόταση που έχει γίνει με το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" είναι να προχωρήσουμε σε νέους τρόπους θέρμανσης του νερού του κολυμβητηρίου χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία και την ηλιακή ενέργεια, τοποθετώντας στην οροφή ηλιακά πάνελ κενού αέρος που θα θερμαίνουν το νερό. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε εκείνη την περιοχή τη γεωθερμία, γιατί, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, στη Φλώρινα υπάρχουν πολύ δυνατά γεωθερμικά πεδία. Το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου με το "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" θα έχει μία μείωση περίπου της τάξεως του 50%, δηλαδή αν σήμερα απαιτούνται 600.000€ για τη λειτουργία του, πιστεύω ότι θα πέσουμε στις 300.000€, ένα ποσό το οποίο μπορούμε να το έχουμε ως Δήμος και να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο τον επόμενο χρόνο».
Για το πρόγραμμα INTERREG: «Έχουμε πολλές προτάσεις, όπως για παράδειγμα η πρόταση με τα ποδήλατα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην πόλη της Φλώρινας. Έχουμε επίσης προτάσεις για αναπλάσεις διαφόρων περιοχών. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην ανάπλαση του χώρου από τα Πανεπιστήμια μέχρι τα φανάρια στον Άγιο Δημήτριο με φαρδιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και καινούριο οδόστρωμα, στην ανάπλαση του χώρου της παιδικής χαράς και του περιπτέρου απέναντι από το μουσείο και στη ανάπλαση του ποταμού από το "Πεταλωτήριο", όπου και θα κατασκευαστεί μία πεζογέφυρα, μέχρι και την Πλατεία Ηρώων. Συγκεκριμένα η πρώτη μελέτη περιλαμβάνει την ανάπλαση μέχρι την περιοχή των δικαστηρίων, αλλά στόχος μας είναι να φτάσει μέχρι την Πλατεία Ηρώων».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα καταφύγια:  «Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν 17 Αυγούστου και θα λήξουν στις 02 Σεπτεμβρίου. Όπως βλέπετε το διάστημα των εκδηλώσεων φέτος είναι μεγαλύτερο και αυτό συμβαίνει, γιατί είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ντόπιων καλλιτεχνών και των πολιτιστικών συλλόγων μας. Ήδη ξεκινήσαμε να ωραιοποιούμε τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Έχουμε ξεκινήσει μάλιστα και με το καθαρισμό των χώρων των καταφυγίων και είχαμε ως στόχο να πραγματοποιήσουμε εκεί μία εκδήλωση. Όμως το πρόβλημα είναι πως πρέπει να διευθετήσουμε το ιδιοκτησιακό θέμα της περιοχής δηλαδή αν είναι του Δήμου, αν είναι δημόσια περιουσία ή αν ανήκει σε κάποιους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Όταν ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, θα κάνουμε εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή του χρόνου στις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Πρέπει να πω πως ο χώρος είναι πανέμορφος και πρέπει ο καθένας μας να τον επισκεφτεί. Είναι ένα σημαντικό σημείο της Φλώρινας και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το χώρο σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρχιτεκτόνων και των ειδικών, που ασχολούνται με το φωτισμό, ώστε να αναδείξουμε όλη εκείνη την περιοχή που αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιείται. Ταυτοχρόνως με το ΙΝΤΕRRΕQ και με άλλα προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα, οπότε θα αξιοποιηθεί όχι μόνο ο χώρος των καταφυγίων αλλά και τα μονοπάτια που ξεκινούν από εκείνο το χώρο και βγαίνουν, είτε πάνω στο ΞΕΝΙΑ, είτε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή του Σταυρού, είτε στο ΦΟΟΦ. Ελπίζουμε οι εργασίες αυτές να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αλλιώς θα περιμένουμε του χρόνου την άνοιξη, όταν και εφόσον θα έχουμε την έγκριση των προγραμμάτων».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου: «Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση, η οποία θα γίνει σε συνδιοργάνωση με την γκαλερί "Καπλανών" και θα φιλοξενήσει έργα περίπου 60 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20 Αυγούστου και θα επισκεφτούν το χώρο πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εκθέτουν τα έργα τους.
Είμαστε σίγουροι πως οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τις περσινές, γιατί φέτος έχουμε ένα διαφορετικό σκεπτικό. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλά σημεία της Φλώρινας, όπως στην Πλατεία Ηρώων, στο Νέο Πάρκο, στην αυλή του 1ου και 2ου  δημοτικού σχολείου και στο χώρο του 3ου Γυμνασίου. Το τριήμερο που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην Πρέσπα, δε θα γίνουν εκδηλώσεις μεγάλου μεγέθους στη Φλώρινα, καθώς, εκτός του ότι είμαστε συνδιοργανωτές, δε θέλουμε να μειώσουμε τον κόσμο από τις εκδηλώσεις αυτές».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φλώρινα μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Άρης Αριστείδου, ο οποίος είπε: « Φέτος τα πολιτιστικά δρώμενα 2012 τα συνδυάζουμε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας. Οι εκδηλώσεις θα είναι περισσότερες και ποιοτικότερες. Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει μία διασπορά εκδηλώσεων σε πολλά μέρη της Φλώρινας, ώστε να συμμετέχουν άνθρωποι από τις γειτονιές μας. Θα πραγματοποιηθούν σε 8 διαφορετικούς κεντρικούς χώρους και η διάρκειά τους θα είναι 17 ημέρες».
Για την ανάπλαση του ζωολογικού κήπου μίλησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου. Συγκεκριμένα είπε:
«Πρόκειται για μία μελέτη της ΑΝΦΛΩ σχετικά με το χώρο του πρώην ζωολογικού κήπου του Δήμου Φλώρινας που εντάξαμε στο πρόγραμμα INTERRREQ σε συνεργασία με το Μοναστήρι που έχει επίσης ένα ζωολογικό κήπο για ανάπλαση. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση και ευελπιστούμε ότι, μετά από θετική απάντηση της διαχειριστικής αρχής Θεσσαλονίκης , θα αξιοποιήσουμε αυτή την περιοχή και θα γίνει επισκέψιμη. Ελπίζουμε του χρόνου να είναι έτοιμη και να έχουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης και αναψυχής συνολικού κόστους 700.000€ με άγρια και τοπική πανίδα».
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά στο θέμα των σκυλιών στο Νέο Πάρκο υπάρχει μία ευαισθησία δύο τάσεων, αυτή των φιλοζωϊκών οργανώσεων και αυτή των ανθρώπων που έχουν μικρά παιδιά. Ήδη επεξεργαζόμαστε ποιος χώρος θα είναι μόνο για τα σκυλιά, με τους ιδιοκτήτες τους να τα περιορίζουν στο συγκεκριμένο χώρο και ποιος θα είναι μόνο για παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον θα υπάρχει φύλαξη, με φύλακες οι οποίοι θα ενημερώνουν, θα περιφρουρούν και θα καθαρίζουν το χώρο και ταυτόχρονα θα τοποθετήσουμε και ταμπέλες.
Όσον αφορά στην επίσκεψη φοιτητών από τη σχολή καλών τεχνών για τα γκράφιτι, ήδη υποδείξαμε τους χώρους του Νέου Πάρκου που θα ασχοληθούν με δική μας θεματολογία που θα δένει στο χώρο και επιπλέον επεξεργαζόμαστε την ιδέα να συνεχιστεί η τέχνη γκράφιτι σε τυφλούς τοίχους κτιρίων εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες τους». 















Ο ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα,   03-08-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Φλώρινας ξεκίνησε την επισκευή και τη συντήρηση σχολικών κτιρίων. Αναλυτικά, οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν σε διάφορες σχολικές μονάδες του Δήμου μας και περιλαμβάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκαταστάσεις. Ήδη, έχει ξεκινήσει και έχει ολοκληρωθεί η ολική αντικατάσταση της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Κλεινών και ακολουθούν οι επισκευές στις στέγες του Γυμνασίου Αμμοχωρίου και του Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας, τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 99.000,00€.
Οι επισκευές και οι συντηρήσεις θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και θα τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας με συχνούς ελέγχους, για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, καθώς τα εργοτάξια, που θα δημιουργηθούν εντός των προαύλιων χώρων, είναι μέρη όπου συχνάζουν παιδιά.  





ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΡΟΕΒΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 01-08-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον εμβολιασμό των σκύλων που βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Φλώρινας, προχώρησε ο Δήμος Φλώρινας.
Τα ζώα εμβολιάστηκαν για θεραπεία και πρόληψη για τη σαρκοκοπτική ψώρα,  προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν θέματα με την υγεία τους, αλλά και να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Η πρώτη δόση δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η δεύτερη δόση θα δοθεί σε δεκαπέντε μέρες.
Ο εμβολιασμός αυτός είναι συνέχεια μιας σειράς εμβολιασμών που έχουν γίνει μέσα στο 2012. Έτσι, το Μάιο του 2012 τα ζώα εμβολιάστηκαν με σκοπό την προστασία τους από τη λύσσα, ενώ παράλληλα, ανά τρίμηνο, χορηγούνται αντιπαρασιτικά χάπια με σκοπό την πρόληψη από την εχινοκοκκίαση.
Ο εμβολιασμός αποτελεί  εθελοντική προσφορά του κτηνιάτρου κ. Σταύρου Αντωνιάδη και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του εθελοντή κ. Βασίλειου Πέιου, παρουσία και του Φιλοζωικού Συλλόγου Φλώρινας «Η Πατούσα».
Ο Δήμος Φλώρινας ευχαριστεί θερμά τον κ. Αντωνιάδη και τον κ. Πέιο για την προσφορά τους και ενημερώνει τους Δημότες ότι καταβάλλονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για την εξεύρεση καταλληλότερου χώρου για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων. 





"Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το από το OENEF_EBE-WiFi"


 
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012


                                                            Δελτίου Τύπου
«Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το από το OENEF_EBE-WiFi»
Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας στα πλαίσια μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας δημιουργίας δράσεων με σκοπό την κοινωνική προσφορά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής προχώρησε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Φλώρινας στην δημιουργία δωρεάν ασύρματου δικτύου.

Συγχαρητήριο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας στην κα Σοφία Μούλη


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τηλ.: 2385350400
Fax: 2385350401

Φλώρινα, 7 Αυγούστου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγχαρητήριο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη για την κα Σοφία Μούλη

Ως πρόεδρος του Ωδείου Φλώρινας θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς την κα Σοφία Μούλη, μέλος του Δ.Σ. του Ωδείου, για την απόκτηση του Διπλώματος Διεύθυνσης Χορωδίας του Αστρινίδειου Ωδείου

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ((ΘΕΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ))



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τηλ.: 2385350400
Fax: 2385350401

Φλώρινα, 6 Αυγούστου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το θέμα της στέγασης των σπουδαστών του ΤΕΙ

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, θίγοντας για άλλη μια φορά το θέμα της στέγασης των σπουδαστών των τμημάτων της Φλώρινας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΕ ΔΑΚΡΥ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ». ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 30-07-2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε έναν ασφυκτικά γεμάτο χώρο μπροστά στη Μητρόπολη, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, οι Φλωρινιώτες παρακολούθησαν την εκδήλωση «Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα», η οποία ήταν συνδιοργάνωση της Μητρόπολης, της Π.Ε. Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Φλωρινιώτες, που κατέκλυσαν τους χώρους μπροστά από τη Μητρόπολη και τις όχθες του Σακουλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση  των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι δύο βουλευτές  της Φλώρινας, οι τοπικές αρχές και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε:
«Η απελευθέρωση της Φλώρινας και της υπόλοιπης Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πόλης μας της Φλώρινας.
Οι ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι αλλαγές κυβερνήσεων και οι πολλές φορές βίαιες ανατροπές τους δημιουργούσαν μια κρίση προσανατολισμού, γνωστή σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη νεότερη Ελληνική Ιστορία.
Φέτος, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή μας με ανάλογες εκδηλώσεις.  Τα ιστορικά γεγονότα  θα πρέπει να κρίνονται και να αναλύονται στο χρόνο που διαδραματίζονται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δούμε τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Φλώρινας, χωρίς αναφορά σε όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό. 
Ο εθνικός προσδιορισμός των κατοίκων, με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο την ομιλούμενη γλώσσα, ήταν και εξακολουθεί να είναι επισφαλής.
Η γλωσσική πολυμορφία ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας, δεν εμπόδισε και τους μη Ελληνόφωνους πληθυσμούς, Βλαχόφωνους, Σλαβόφωνους και Αλβανόφωνους να ταυτιστούν με τον Ελληνισμό. Κι εδώ φαίνεται το μεγαλείο του Ελληνισμού. Άνθρωποι αλλόγλωσσοι να επιμένουν και να διακηρύσσουν ότι είναι Έλληνες, και μάλιστα σε ξένη γλώσσα.
Αυτός που έφερε το κύριο βάρος του αγώνα, ήταν ο πληθυσμός της περιοχής, που συσπειρώθηκε γύρω από την εκκλησία, της οποίας ο ρόλος και σ’ αυτή τη μάχη ήταν καθοριστικός. 
Τα εκστρατευτικά σώματα ξεσηκώνουν και ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Μακεδονίας σε έναν σκληρό αγώνα. 
Ο θάνατος του Παύλου Μελά συγκινεί το Πανελλήνιο και η απελευθέρωση της Μακεδονίας γίνεται υπόθεση του κάθε Έλληνα.
Τα ανταρτικά σώματα πληθαίνουν στη Μακεδονία και στελεχώνονται από ντόπιους οπλίτες. Οι Μακεδόνες οπλαρχηγοί ιδρύουν τα δικά τους σώματα μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες.
Ο Κώττας, ο Πύρζας, ο Σίμος Ιωαννίδης, ο καπετάν- Στέφος, ο Ζώης, ο Τσίτσιος και ο Μπραγιάννης είναι πλέον οι επώνυμοι ντόπιοι οπλαρχηγοί.
Η απελευθέρωση της Φλώρινας στις 7 Νοεμβρίου του 1912, ήταν το επισφράγισμα ενός μεγαλειώδους αγώνα του Μακεδονικού Αγώνα, που προηγήθηκε χρονικά κι έδωσε τη δυνατότητα στο νικηφόρο Ελληνικό στρατό, να κόψει πρώτος το νήμα. 
Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους , όπως και ο ηρωισμός του Ιωάννη Άρτη και των λίγων στρατιωτών του, που με λίγες ώρες διαφορά, κατάφερε να μπει πρώτος στη Φλώρινα, λίγο πριν το Σερβικό στρατό.
Τεράστια υπήρξε όμως και η συμβολή του Μητροπολίτη Φλώρινας Πολύκαρπου και των Ελλήνων προκρίτων, στους οποίους ουσιαστικά παραδόθηκε η Φλώρινα από τους Τούρκους μπέηδες πριν την είσοδο του στρατού μας.
Η Φλώρινα ελευθερώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1912. Και η Μακεδονία ανέπνευσε ελεύθερα, αιώνες μετά την υποδούλωσή της.
Συμπατριώτες μου, 
Το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, σας διαβεβαιώνουμε ότι με ενότητα, συνεργασία, προσπαθούμε για το καλύτερο για τους συνδημότες μας και την περιοχή μας. 
Ο αγώνας, τα ιδανικά και οι στόχοι ενός λαού είναι μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, που δείχνει με μοναδικό τρόπο στιγμές της τοπικής μας ιστορίας και ρίχνει φως σε άγνωστες, για πολλούς, πτυχές της εποχής εκείνης.  
Εκατό  χρόνια μετά,  η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τη ίδια κατάσταση, την ίδια απειλή. Τώρα, όχι εξ Ανατολών, αλλά από την ίδια την  πολιτισμένη Ευρώπη και τα διεθνή οικονομικά κέντρα. Σήμερα ο εχθρός λέγεται ΤΡΟΪΚΑ και ΔΝΤ. Απειλούμαστε  με οικονομική υποδούλωση ξεπουλώντας την πατρίδα μας έναντι πινακίου φακής, που θα επιφέρει την εθνική καταστροφή.
Και τότε και τώρα η πατρίδα μας φαίνεται αδύναμη ή και αδιάφορη να αντιδράσει. Λες και πρόκειται για άλλη χώρα. Για άλλους πολίτες. Δε θέλει να χαλάσει τη βόλεψή του ο λαός μας. Μια πατρίδα που δεν έκανε το χρέος της και σήμερα ο λαός της πονάει και δακρύζει από την  απελπισία και τα δύσκολα που περνάει. Αλλά, όπως λέει κι ο Ελύτης  «τα δάκρυα είναι κι αυτά πατρίδα που δε χάνεται».
Είμαστε αισιόδοξοι, ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, μέσα από το λαό θα αναδειχτούν εκείνες οι δυνάμεις, που θα ξαναφέρουν το φως, το χαμόγελο και την ελπίδα στον Ελληνικό λαό.
Αυτή η πατρίδα δε χάνεται, όπως δε χάθηκε ανά τους αιώνες. Θα ξεπεράσει κι αυτές τις δυσκολίες και θα σταθεί όρθια».
Μέσα σε μιάμιση ώρα οι θεατές μπόρεσαν με τη βοήθεια του ήχου, του φωτός και των ηθοποιών, να ταξιδέψουν στην ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία μέχρι τη μεταπολίτευση, ενώ ακολούθησαν χοροί από χορευτικά συγκροτήματα με τη συμμετοχή και του κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση Φλωρινιωτών ζωγράφων. 













Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας για τη μετακίνηση συνοριοφυλάκων από τη Φλώρινα στον Έβρο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τηλ.: 2385350400
Fax: 2385350401

Φλώρινα, 31 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη μετακίνηση συνοριοφυλάκων από τη Φλώρινα στον Έβρο

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικ. Δένδια, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης 148 συνοριοφυλάκων από τη Φλώρινα στον Έβρο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο στους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής το αίσθημα της ανασφάλειας από την έκτακτη απόφασή σας για απομάκρυνση 148 συνοριοφυλάκων με προορισμό τον Έβρο.
Σαφώς και πρόθεσή μας δεν είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό σας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκύψει σε άλλους νομούς, ωστόσο η Φλώρινα αποτελεί μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και πιο συγκεκριμένα:
Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας συνορεύει με δύο κράτη – FYROM και Αλβανία – και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών, κυρίως από τη FYROM, κάτι που έχει επιφέρει δικαιολογημένες φοβίες στους κατοίκους όλης της μεθορίου.
Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, διαρρήξεις σε οικίες και καταστήματα, κλοπές, παράνομη υλοτομία είναι φαινόμενα καθημερινά, που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητικές τάσεις και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ζει έντονα η περιοχή μας, δημιουργούν πολλαπλές επιπτώσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
η θωράκιση των συνόρων πρέπει και απαιτείται να γίνεται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Φλώρινα που διαθέτει δύο μεθοριακούς σταθμούς.
Η απόφασή σας δημιουργεί απογύμνωση της Περιφερειακής μας Ενότητας, αφού πρακτικά θα σημάνει το κλείσιμο του σταθμού φύλαξης Πύλης και την υπολειτουργεία των σταθμών Νέου Καυκάσου και Αετού.
Παράλληλα, δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους υπό μετακίνηση συνοριοφύλακες, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι οικογενειάρχες.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, ζητούμε να ανακληθεί η απόφασή σας για τη μετακίνηση των 148 συνοριοφυλάκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στον Έβρο και να τροποποιηθεί, στο μέτρο και της ισονομίας, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων συνοριακής φύλαξης της περιοχής μας.

Με σεβασμό
Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τηλ.: 2385350400
Fax: 2385350401

Φλώρινα, 30 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

Τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο.
Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Γιάννης Αντωνιάδης, περιφερειακοί σύμβουλοι και διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.
Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Δακής αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ηλιάδης τόνισε τα επιμέρους προβλήματα της Φλώρινας και ο κ. Αντωνιάδης την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής.
Ο Μακαριώτατος, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις, επισήμανε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, περιγράφοντας γλαφυρά την καθημερινότητα και τις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ανακουφίσει τον πόνο χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας και της περιφέρειας.
Παράλληλα δε ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια νέα εποχή και πως μόνο με τη στενή συνεργασία όλων μπορεί η χώρα να ζήσει καλύτερες μέρες.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλιάδης προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο έναν πίνακα φλωριναίου ζωγράφου και ένα βιβλίο με τις εκκλησίες της Φλώρινας του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε με τη σειρά του μια αναμνηστική πλακέτα που απεικονίζει τον Απόστολο Παύλο να διδάσκει στην Πνύκα.