Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Νοσοκομεία σε διάλυση, γιατροί σε απόγνωση στη Δυτική Μακεδονία

Τον χάρτη της διάλυσης των δημοσίων νοσοκομείων στη δυτική Μακεδονία έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί τους! Όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεχειλίζουν από προβλήματα, καθώς εντείνονται οι χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ).
Όπως καταγγέλλουν, οι κλινικές «δουλεύουν» κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά, πολλά από τα οποία είναι άκρως απαραίτητα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί ακόμη και σε γιατρούς για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα των εφημεριών λύνονται με εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών, οι οποίοι πηγαίνουν σαν… «περιφερόμενος θίασος» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλύψουν τα κενά στις εφημερίες. Η καταγραφή των προβλημάτων, όπως παρουσιάζονται, έχει ως εξής:

52 ασθενείς σε αιµοκάθαρση µε έναν µόνιµο και µια αποσπασµένη
Καστοριά Με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης διαταράσσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Στην Παιδιατρική, υπηρετούν δυο παιδίατροι, ένας διευθυντής και μια επιμελήτρια Β΄, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη λειτουργία των τακτικών και επειγόντων ιατρείων. Οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται με μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία είτε με υποχρεωτική εφημέρευση. Στη Γυναικολογική Κλινική υπηρετούν δύο γιατροί που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και, όπως υποστηρίζουν, είναι αδύνατο να υπάρξει ασφαλής λειτουργία, χωρίς ταυτόχρονα να στελεχωθεί η Παιδιατρική Κλινική. Ελλιπής είναι η κάλυψη των αναγκών κι εξαιτίας του μικρού αριθμού αναισθησιολόγων.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 52 ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, υπηρετούν ένας μόνιμος και μια αποσπασμένη, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα, τόσο σε τακτικά όσο και σε επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, ενώ λείπουν οδηγοί ασθενοφόρων και καθυστερεί η εκτέλεση εξετάσεων. Προβλήματα δημιουργούνται επίσης από την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία, καθώς και από την έλλειψη αντιδραστηρίων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Με το σταγονόμετρο γάντια, φλεβοκαθετήρες και… αντιβιώσεις!
Γρεβενά Από τον Μάιο οι οργανικές κλίνες μειώθηκαν από 134 σε 110 και οι ελλείψεις γιατρών είναι μεγάλες. Στην Καρδιολογική Κλινική υπηρετούν 3 ειδικοί, αλλά ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, οπότε υπάρχουν μέρες χωρίς εφημερεύοντα. Η Χειρουργική έχει 3 γιατρούς και τα Σαββατοκύριακα γίνονται εφημερίες ετοιμότητας, το Παιδιατρικό Τμήμα έχει 3 γιατρούς, ενώ καλύπτουν και την Παιδιατρική της Πτολεμαΐδας για εφημεριακές ανάγκες, εξαιτίας ελλείψεων. Στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, υπάρχουν 3 γιατροί και γίνονται εφημερίες ετοιμότητας τα Σαββατοκύριακα. Οι ελλείψεις υλικών εντοπίζονται σε αναλώσιμα γάντια, συστήματα ορών, φλεβοκαθετήρες και φάρμακα, ακόμα και αντιβιώσεις!

«Εξαφανίστηκαν» ΩΡΛ-Πνευμονολογικό
Φλώρινα Στη Μαιευτική/ Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική και την Ουρολογική Κλινική η στελέχωση είναι ελλιπής, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μια νεφρολόγο και έναν επικουρικό παθολόγο. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι από τον οργανισμό του νοσοκομείου… εξαφανίστηκαν τμήματα όπως ΩΡΛ και Πνευμονολογικό και οι κλίνες του νοσοκομείου μειώθηκαν από 129 σε 110.

Κοζάνη – Πτολεμαΐδα Υποστελεχωμένα είναι τα περισσότερα τμήματα. Στην Ουρολογική της Κοζάνης, οι εφημερίες καλύπτονται με εφημερία στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αφού ο μοναδικός γιατρός στο Νοσοκομείο Κοζάνης αναγκάζεται να μετακινείται στην Πτολεμαΐδα για εφημερία. Στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου υπηρετούν ένας διευθυντής και μια επικουρικός, για να «βγουν» οι εφημερίες μετακινούνται παιδίατροι από άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν σε πλήρες πρόγραμμα με μόλις δυο νεφρολόγους, έναν μόνιμο και έναν επικουρικό, για κάθε νοσοκομείο.
Από έλλειψη προσωπικού «πάσχει» και η ΜΕΘ Πτολεμαΐδας, αφού διαθέτει μόνο δύο εντατικολόγους και έναν επικουρικό. Το Τμήμα Αιμοδοσίας Κοζάνης κινδυνεύει να κλείσει, δεδομένου ότι η μοναδική γιατρός βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης, ενώ κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου