Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

«Δράση και απόδραση, συνεργασία χωρίς σύνορα»


Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών μέλη του σωματείου η ΑΓΑΠΗ, φίλοι Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κύπρου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Φλώρινας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» Ανταλλαγές Νέων, του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. 
Οι δύο ομάδες από Ελλάδα και Κύπρο, επισκέφθηκαν αρχικά το Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος» και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια και τυποποίηση φασολιών ως βασικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης της περιοχής των Πρεσπών.
Οδεύοντας, στη συνέχεια, ανάμεσα σε δύο από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης, τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα, τη σκυτάλη ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης, με ξενάγηση καθ’ οδόν, ενημέρωση στο Κέντρο Πύλης για τα πουλιά, τα ψάρια και την αλιεία στην Πρέσπα, αλλά και την καθιερωμένη πλέον παρατήρηση πουλιών.
Σπιτικές πίτες και γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι από τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης, ξεκούρασαν για λίγο τους επισκέπτες, οι οποίοι συνέχισαν μετά την περιήγησή τους στη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου αλλά και στο παραδοσιακό χωριό Ψαράδες.
Επόμενος σταθμός η βιβλιοθήκη Λαιμού όπου συνδύασαν γαλάζιο, πράσινο και λευκό χρώμα αποτυπώνοντας τις λίμνες, τα νούφαρα και τους πελεκάνους που συνάντησαν στο δρόμο τους….
Τέλος στο κτήμα φασολιού, της οικογένειας Φρεσκάκη, μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Φλώρινας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά της καλλιέργειας φασολιού στην Πρέσπα και βιωματικά να συμμετάσχουν σε γεωργικές δραστηριότητες, όπως το πότισμα και το τσάπισμα των φασολιών.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις τοπικές ΜΚΟ, Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και Εταιρία Προστασίας Πρεσπών που συμμετείχαν στην εκδήλωση παραχωρώντας έντυπο υλικό, καθώς και το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλη Τσέπα, για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Τριανταφυλλιά Γκώγκου
υπεύθυνη λειτουργίας κέντρων πληροφόρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου