Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η.


Η κυβέρνηση με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επικύρωσε το σχέδιο της 15ης Μαΐου για την «Αναδιάρθρωση και Αποκρατικοποίηση της Δ.Ε.Η.» που είχε δημοσιοποιήσει το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και έχει εγκρίνει η τρόικα. Η κίνηση αυτή που προωθεί τη σαλαμοποίηση,
διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της Δ.Ε.Η., αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) από τη μητρική Δ.Ε.Η. και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του.   
Βέβαια, η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την υποβάθμιση και απαξίωση της Δ.Ε.Η. με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί «αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί.   
Η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και απορρύθμισης του κλάδου, αλλά και η ελληνική ως σήμερα εμπειρία στον ηλεκτρενεργειακό κλάδο δε θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. στα δημόσια οικονομικά, στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  
Η διάλυση και καταστροφή της Δ.Ε.Η. θα επιδεινώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και  την ενεργειακή φτώχεια, τη δυνατότητα δηλαδή για πρόσβαση της πλειοψηφίας των νοικοκυριών και όχι μόνο των πιο φτωχών στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.   
Επίσης θα επιτείνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων (μισθοί, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις κλπ) αλλά και την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Για να αναφερθούμε στο επίκαιρο θέμα της ΛΑΡΚΟ, τα όποια προβλήματα της δεν είναι άσχετα με την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική και το γεγονός πως χρεώνεται με τιμολόγια 30% ακριβότερα από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.  
Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Δ.Ε.Η. δε συνδέεται ασφαλώς με την αναπαραγωγή του σημερινού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας της επιχείρησης, που συντηρεί και ενισχύει χρόνιες παθογένειες και διευκολύνει την προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο της ενέργειας.  
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει και αγωνίζεται για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας μιας ενιαίας, πλήρως καθετοποιημένης, δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού που, με όρους κοινωνικού και εργατικού ελέγχου, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου μας για κοινωνικό-οικολογικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου.  
Αυτό που είναι αναγκαίο για τη Δ.Ε.Η., αντί για τη διάλυση και το ξεπούλημά της, είναι η χάραξη ενός στρατηγικού πλάνου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της. Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τμήμα  Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου