Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ενέργεια, συνεργασία και επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια

Συνάντηση επιστημόνων Βαλκανικών χωρών πραγματοποιείται από χθες στη Φλώρινα, με κύριο αντικείμενο την εκπόνηση προτάσεων/εισηγήσεων που θα συμβάλλουν στην μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση της στάσης/θέσης της κοινής γνώμης των χωρών αυτών σε θέματα ενεργειακής στρατηγικής, διασυνοριακών συνεργασιών αλλά και επιχειρηματικότητας.
Το συνέδριο με θέμα «Ενέργεια, συνεργασία και επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια» έχει ως πρωταρχικό στόχο την προσπάθεια καταγραφής, ερμηνείας και παρουσίασης της καταναλωτικής συμπεριφοράς των λαών των Βαλκανικών χωρών σε θέματα ενεργείας και της στάσης της κοινής γνώμης απέναντι σε θέματα συνεργασίας αλλά και επιχειρηματικότητας.



Η έρευνα
Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο, διενεργήθηκε μια δειγματοληπτική έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής πλευράς με τίτλο «Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα: Στάσεις για την χρήση ενεργειακών πηγών και αντιλήψεις για τα Βαλκάνια» της οποίας τα συνοπτικά αποτελέσματα αποτυπώνονται στην παρούσα έκθεση.
Δειγματοληπτική Έρευνα διενεργήθηκε κατά τα τέλη του 2012 και αρχές του 2013 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα αυτή ήταν συνολικά 1.031 και ο τρόπος συλλογής δεδομένων πραγματοποιήθηκε για τους μισούς μέσω διαδικτυακής πύλης σε ηλεκτρονικό περιβάλλον ενώ για τα υπόλοιπα με συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο.
Συγκεκριμένα όσον αφορά την ενέργεια, παρατηρήθηκε ότι το 65% του δείγματος είναι ενημερωμένο για τις πιθανές δυνατότητες αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης ενώ στην πιθανότητα να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βιοκλιματικών μεταβολών (π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, φωτοβολταϊκά) στην κατοικία τους το 46,8% φαίνεται να μην είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε παρεμβάσεις βιοκλιματικών μεταβολών ενώ το 52,9% φαίνεται θετικό έως απόλυτα θετικό να προβεί σε μια τέτοια στρατηγική.
Το 95,2% του δείγματος δήλωσε ότι περιόρισε τις καταναλωτικές του συνήθειες αυτή τη χρονιά. Το ερωτηθέν δείγμα φαίνεται στο θέμα Θέρμανση να εμφανίζει μια σύνθετη και πολύπλοκη συμπεριφορά που πιθανότατα να οφείλεται στην προσπάθεια μείωσης του κόστους θέρμανσης δεδομένων των συνθηκών. Ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών θέρμανσης είναι ευρύτερα διαδεδομένος καθώς το Πετρέλαιο φαίνεται να αποτέλεσε τη μόνη πηγή θέρμανσης για το ένα τέταρτο του δείγματος. Το Ξύλο 15%, το Αέριο 13,1% και ακολουθεί το Ηλεκτρικό Ρεύμα με 10,6%. Οι επικρατέστεροι συνδυασμοί είναι Ρεύμα και Πετρέλαιο με 9,2%, Πετρέλαιο και Ξύλο 8,1% και Ρεύμα, Πετρέλαιο και Ξύλο με 5,6%. Ενώ όσον αφορά τους τομείς μειωμένης κατανάλωσης, παρατηρήθηκε ότι οι τομείς με τις μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις μετακινήσεις, το ρεύμα και τη θέρμανση. Οι μετακινήσεις μεμονωμένα αποτελούν το 2,8%, η Θέρμανση 14% και το Ηλεκτρικό Ρεύμα 6,2%.
Το 81,5% συμφωνεί με την αλλαγή καταναλωτικών προτύπων ενέργειας υπέρ της προστασία τους Περιβάλλοντος και της Οικονομίας ενώ μόλις το 8,3% διαφωνεί. Η Περιβαλλοντική συνείδηση ωστόσο φαίνεται ισχυρότερη στο υπό μελέτη δείγμα.
Στα Θέματα συνεργασίας, η θέση των ερωτηθέντων για την ένταξη των Βαλκανικών Χωρών εντός της ΕΕ φαίνεται ότι ένας στους δύο περίπου δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη. Το ζήτημα της ονομασία της FYROM. βρίσκει τα μισά και παραπάνω άτομα (62,8%) αρνητικά στο ενδεχόμενο σύνθεσης μια ονομασίας που να περιέχει το όνομα Μακεδονία ή κάποιο παραγωγό της ενώ το 20,4% το θεωρεί θεμιτό. Παράλληλα το 16,4 % εμφανίζεται ουδέτερο. Σε σχετική ερώτηση, το 65,9%, πρόσκειται θετικά προς τις γειτονικές χώρες και τη συνεργασία μαζί τους. Ενώ η πιθανότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών φαίνεται να είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά. Το 52,1% σημειώνει ότι συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη ενώ μόλις το 13% διαφωνεί. Παράλληλα το 30,5% εμφανίζεται ουδέτερο.
Στην περίπτωση της συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών Χωρών, το 81% της ελληνικής κοινής γνώμης δήλωσε ως την πλέον επωφελή συνεργασία στο Εμπορικό Τομέα ενώ ακολουθούν ο Τουρισμός και η Οικονομία. Ωστόσο όσον αφορά την επιβαρυντική διάσταση του θέματος το 45,3% υποστήριξε στον Τομέα της Άμυνας και της Εκπαίδευσης.
Από το χάρτη των γειτονικών χωρών παρατηρείται ότι ισχυρό αίσθημα ταύτισης υπάρχει μόνο με τη Σερβία ενώ σε πιο χαλαρό επίπεδο με τη Τουρκία, Αλβανία και Ρουμανία. Ενώ αντίθετα δηλώνεται η απουσία κοινού σημείου αναφοράς με το Κόσσοβο, FYROM και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου