Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Επιστολή του Σωματείου “Σπάρτακος” προς τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε.κ. Αρθούρο Ζερβό με θέμα τη πρόσληψη τακτικού προσωπικού και τη χρηματοδότηση Ασφαλιστικού Φορέα ΙΚΑ ΤΑΠ/ΔΕΗ



Κύριε πρόεδρε
Με την παρούσα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της
χώρας απειλείται πια με σαρωτική διάλυση και κατάρρευση, η οποία δυστυχώς θα γίνει επί των ημερών σας και θα την χρεωθείτε ολοκληρωτικά.
Αιτία τούτου θα είναι όχι η αδιαφορία σας, αλλά το γεγονός ότι –κατά την άποψή μας- οι προσπάθειες που επιχειρήθηκαν τόσο από τη Διοίκηση όσο και από το Συνδικάτο βρήκαν απέναντί τους την κυβερνητική πολιτική.
Εάν ανατρέξει κανείς στα Στατιστικά στοιχεία και στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών της επιχείρησης, θα καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί να παράγει και να παρέχει το πολυτιμότερο αγαθό (αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας) σε ολόκληρη την επικράτεια και μάλιστα στη χαμηλότερη τιμή σε επίπεδο Ε.Ε.,  χάρη στην άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων της.
Για του λόγου το αληθές χαρακτηριστικά σας θυμίζουμε ότι:
Στις 31/12/1994 το προσωπικό στην επιχείρηση ήταν 37.000 εργαζόμενοι
Η εγκατεστημένη ισχύς 8.800 MW
Το δίκτυο ΥΤ (Υψηλής Τάσης) της Μεταφοράς 9.200 χιλιόμετρα
Το δίκτυο Διανομής 160.000 χιλιόμετρα
        Οι δε Συνταξιούχοι της πρώην ΔΑΠ/ΔΕΗ ήταν λιγότεροι από 22.000.
Στις 31/12/2001 -μετά την εφαρμογή της Οδηγίας 96/92, την μετοχοποίηση και την μετατροπή της επιχείρησης σε ΔΕΗ Α.Ε.- το προσωπικό μειώθηκε σε 32.000 εργαζόμενους, ενώ τα αντίστοιχα βασικά μεγέθη είχαν αυξηθεί, αφού η εγκατεστημένη ισχύς ξεπέρασε τα 11.100 MW, τα Δίκτυα Μεταφοράς τα 11.000 χιλιόμετρα και τα Δίκτυα Διανομής τα 190.000 χιλιόμετρα, με τους συνταξιούχους (στον νέο πλέον Ασφαλιστικό Φορέα ΟΑΠ/ΔΕΗ) να αριθμούν τους 27.000. Παράλληλα και ως γνωστόν, με το άρθρο 34 του Ν.2773/99 ορίζεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι η περιουσία των εργαζομένων από τον  Ν. 4491/66 είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης και έναντι αυτής ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύπτει τυχόν διαφορές Εσόδων – Δαπανών του Φορέα.
Κύριε πρόεδρε
Σήμερα, 12 χρόνια μετά την Απελευθέρωση Αγοράς Η/Ε στη χώρα μας, η κατάσταση στην επιχείρηση είναι αποκαρδιωτική, αφού απαιτείται από το προσωπικό που έχει απομείνει (ήτοι μόλις 19.000 εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον όμιλο της ΔΕΗ), φτάνοντας και ξεπερνώντας τα όριά του, να λειτουργεί Ορυχεία και Σταθμούς Παραγωγής που παράγουν περισσότερα από 12.800 MW, Δίκτυα Μεταφοράς Υ.Τ. που ξεπερνούν τα 12.300 χιλιόμετρα και Δίκτυα Διανομής τα 230.000 χιλιόμετρα, ενώ ο αριθμός των Συνταξιούχων με την αβεβαιότητα που υπάρχει από την πολιτική της κυβέρνησης θα ξεπεράσει τους 36.000 έως το τέλος του έτους.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι: την τελευταία 20ετια στην μεγαλύτερη επιχείρηση της  χώρας επετεύχθη ένας μοναδικός άθλος, αφού αν και με μείωση κατά 49% στο προσωπικό της, την ίδια ώρα η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή Η/Ε κατά 32% και την επέκταση των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής κατά 26% και 31% αντίστοιχα, γεγονός όμως που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Κύριε πρόεδρε
Με βάση τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι, εάν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν τόσο η επιχείρηση όσο και ο Ασφαλιστικός μας φορέας, ΤΑΠ/ΔΕΗ.
 Η  επιχείρηση θα καταρρεύσει διότι τομείς και δραστηριότητες (εκτός του ότι δεν λειτουργούν από την τεράστια έλλειψη προσωπικού), δημιουργούν κινδύνους μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος από την ανυπαρξία ουσιαστικής συντήρησης των εγκαταστάσεων, με ανυπολόγιστες ζημιές στην κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά και πιθανής απώλειας ανθρώπινων ζωών, για τις οποίες καθιστούμε  υπεύθυνη τη διοίκηση της ΔΕΗ που θα είναι και υπόλογη έναντι της δικαιοσύνης.
 Ο Ασφαλιστικός Φορέας ΤΑΠ/ΔΕΗ όσο κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας μας τις συντάξεις των συνταξιούχων μας, εάν δεν υπάρξουν άμεσα νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, είναι βέβαιο πως θα καταστεί ελλειμματικός. Αναμφίβολα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο κανένα ασφαλιστικό σύστημα, όταν η σχέση ασφαλισμένου προς συνταξιούχο είναι 1/1,95. Στην  εν λόγω περίπτωσή 19.000 εργαζόμενοι έναντι 36.000 συνταξιούχων.
Κύριε πρόεδρε
Από την άλλη είναι τοις πάσι γνωστό ότι η ΔΕΗ Α.Ε. προκειμένου να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες της και την λειτουργία των εγκαταστάσεών της προβαίνει -εδώ και αρκετό καιρό και εξαιτίας της ακατανόητης πολιτικής της κυβέρνησης που επιβάλλει σε μια ανώνυμη εταιρία Α.Ε., που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, εισηγμένη στο Χ.Α. και του Λονδίνου, απαγόρευση  προσλήψεων- στη προσωρινή λύση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας.
Οι προσλήψεις αυτές είναι παράνομες, αφού όλοι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε μια επιχείρηση με θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Το αποκορύφωμα δε αυτών των προσλήψεων είναι οι συμβάσεις ντροπής (των 586 και 510 ευρώ μικτές αποδοχές) που καλούνται να υπογράψουν για να χειριστούν εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς βέβαια ούτε κι αυτοί να ασφαλίζονται στο ΤΑΠ/ΔΕΗ, γεγονός που επιβάλλεται να γίνει άμεσα για την μερική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας φορέα.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, αρκετές δεκάδες εκ των εργαζομένων -από τις προσλήψεις του έκτακτου, αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην επιχείρηση- τοποθετήθηκαν (με ευθύνη των Γενικών Διευθύνσεων και χωρίς καμία απολύτως λογική) σε θέσεις έξω και πέρα από την ειδικότητά τους, αδιαφορώντας οι ιθύνοντες για το αντιπαραγωγικό της επιλογής τους.
Κύριε πρόεδρε
Ίσως ΤΩΡΑ να είναι η τελευταία ευκαιρία σωτηρίας της επιχείρησης που από το 1950 τροφοδοτεί αδιάκοπα με ηλεκτρικό ρεύμα το πιο απομακρυσμένο νοικοκυριό και επιχείρηση.
Για Εθνικούς λόγους, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σας καλεί να αναλάβετε όλες τις πρωτοβουλίες για την ιδανικότερη αξιοποίηση όλων των δυνάμεων εντός της επιχείρησης, όλων των εμπλεκόμενων φορέων των τοπικών κοινωνιών, όλων των συναρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης γενικότερα, για την επίτευξη του κοινού στόχου και σκοπού, που δεν είναι άλλο από το να παραμείνει η ΔΕΗ Α.Ε. ισχυρή στην παραγωγή Η/Ε στη χώρα μας προκειμένου ο έλληνας καταναλωτής να απολαμβάνει το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε προσιτή τιμή.
Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και είναι στη δυνατότητα και ευχέρειά σας να καταστούν εφικτά όλα όσα, με σωστό χειρισμό, μπορούν να κρατήσουν τη ΔΕΗ στη δεσπόζουσα θέση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου