Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση του Γιάννη Αντωνιάδη με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) και Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, όπου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν μαζί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) και Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Παρχαρίδη με τον Πρωθυπουργό της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου και στην εκδήλωση Ρατοπούλεια 2013.

Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν αποκάλυψε τίποτα για τα πολιτικά του σχέδια και τι ρόλο επιθυμεί να παίξει στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής.
Αναλυτικά είπε:
«Στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30, είχαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, το προεδρείο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ο κ. Παρχαρίδης ως Πρόεδρος και εγώ ως Γενικός Γραμματέας της συνομοσπονδίας.
Υπήρχε αυστηρή ατζέντα και τέθηκαν τέσσερα θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν για τον απόδημο ελληνισμό και τα προβλήματα του, για το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρω συνοπτικά, ότι θέσαμε στη διάθεση του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης, της Ελλάδας και των Ελλήνων, όλες τις οργανώσεις στο εξωτερικό, συλλόγους, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες κλπ, στην υπηρεσία όλων των θεμάτων εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών.
Το δεύτερο θέμα αφορά ένα πάγιο στόχο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, όπου είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Τονίσαμε ότι για εμάς είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει ενδεχομένως και τις επόμενες γενιές. Είναι ένας διαρκής στόχος και υπάρχει ένας αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση που αυτή είναι η διεθνής αναγνώριση.
Το τρίτο θέμα το οποίο ετέθη ήταν το θέμα των συντάξεων των ομογενών, οι οποίες όπως γνωρίζετε έχουν κοπεί και το τέταρτο θέμα είναι το θέμα της Παναγίας Σουμελά. Ζητήσαμε στο 11μελές συμβούλιο, αντί να διορίζονται οχτώ και να εκλέγονται τρεις, να εκλέγονται οχτώ και να διορίζονται τρεις,
Πολύ συνοπτικά το ρεζουμέ της συζήτησης και η θέση του Πρωθυπουργού: εξέφρασε τις ευχαριστίες για το θέμα των αποδήμων. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά του για το θέμα τον αποδήμων. Σκεφτείτε ότι είμαστε ένα μήνα Διοικητικό Συμβούλιο και μας δέχτηκε παρ’ όλες τις οικονομικές αντιξοότητες και παρόλα τα προβλήματα τα οποία υπήρχανε στην εξωτερική πολιτική με τη Συρία και το συναγερμό ο οποίος υπήρχε με την εξωτερική πολιτική και βεβαίως τον ευχαριστήσαμε για αυτή την τιμή.
Είναι θετικός στο θέμα των αποδήμων και μας ευχαρίστησε, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη για το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. Για το θέμα των συντάξεων μας δήλωσε ότι αποτελεί ένα μόνιμο βάρος, είναι ένα θέμα το οποίο τον στεναχωρεί πάρα πολύ και εξέφρασε την ελπίδα, ότι με το που θα υπάρξει πλεόνασμα από το νέο χρόνο, μέσα στο 70% που θα δοθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, θα προσπαθήσει να βρει και εκεί  μια θέση για τις συντάξεις των ομογενών.
Για το τέταρτο θέμα της Παναγίας Σουμελά συμφώνησε ότι είναι θέμα δημοκρατίας και ότι είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας και ότι θα βοηθήσει και αυτός να εξευρεθεί μια λύση στα πλαίσια της δημοκρατίας.
Το δεύτερο θέμα της συνέντευξης είναι η διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων Ρατοπούλεια 2013.
Φέτος θα υπάρξει μια ημερίδα με θέμα η  «Η καθ’ ημάς Ανατολή», όπου θα είναι δύο εξαίρετοι ομιλητές ο δημοσιογράφος της  ΕΡΤ 3 Σαββίδης Παντελής και ο ερευνητής- εκδότης- συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στα θέματα της Συρίας, των πετρελαίων, του αερίου, Κύπρος, Τουρκία Κούρδοι και πως όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει την Ελλάδα, πως ξετυλίγεται ο αυριανός χάρτης, ποια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται, ποιες μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται και βεβαίως τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Ελλάδας ανάμεσα σε αυτές τις συγκρούσεις συμφερόντων και μεγάλων δυνάμεων. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα και καλούμε όλους τους συμπατριώτες Φλωρινιώτες την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου να παρευρεθούν στο πολιτιστικό κέντρο.
Θα ακολουθήσει η απονομή τιμητικής πλακέτας στον αποχωρήσαντα Πρόεδρο Στέλιο Μωυσιάδη και βεβαίως θα τιμήσουμε όλους τους αριστεύσαντες μαθητές της δευτέρας λυκείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου