Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή του Τρ. Ρασάικου

Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Πριν από 3 χρόνια, όταν έθετα την υποψηφιότητα μου στην κρίση σας, η μόνη μου δέσμευση υπήρξε ότι θα υπηρετήσω απαρέγκλιτα το κοινό καλό χωρίς εκπτώσεις σε αρχές και αξίες. Τρία χρόνια μετά, στέκομαι πάλι μπροστά σας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική μας παράταξη. Η απόφαση μου να καταψηφίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της μεταφοράς θέσης από την ΑΝ.ΦΛΩ. στο Δήμο της κ. Ρίζου, αποτέλεσε την θρυαλλίδα προσωπικών επιθέσεων απέναντί μου και εξηγούμαι αμέσως, γιατί θεωρώ τις επιθέσεις αυτές προσωπικές, απευθύνοντας το εξής ερώτημα:

Όλα όσα θέλουν να μου καταλογίσουν συνέβησαν την επομένη της επίμαχης συνεδρίασης του Δ.Σ. ή προϋπήρχαν ως γεγονότα, υπαρκτά ή μη;
Απαντώ: Φυσικά και δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, γιατί λοιπόν «αποκαλύπτονται» ετεροχρονισμένα – τώρα – και όχι πριν;
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα ένα – ένα.

ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Στο Δικαστήριο προτάθηκα και προσήλθα ως μάρτυρας σε δίκη του αποθανόντος Πατέρα μου για παραβίαση ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων, δηλαδή μουσικής στο κατάστημά του και κατέθεσα πως στο κατάστημα δεν έπαιζε μουσική μετά τη συγκεκριμένη ώρα που όριζε ο νόμος και μηνύθηκα από τον μάρτυρα κατηγορίας για ψευδή κατάθεση. Ακολούθησε η εκδίκαση της υπόθεσης στην οποία κρίθηκα ένοχος. Κατά της απόφασης του ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ όμως άσκησα αυθημερόν την υπ’ αριθμόν 105/2013 έφεση μου και αναμένω την εκδίκασή της για να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα που ετέλεσα. Να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του Πατέρα μου. Να παραστώ στη δίκη του και να καταθέσω ότι δεν έκανε παραβίαση ωραρίου. Αυτή είναι «η κακουργηματική μου πράξη» που ψευδώς μου αποδίδεται και «παραβιάζει το ποινικό δίκαιο». Τουλάχιστον, έτσι θέλουν να το παρουσιάσουν εντέχνως. Με μια μόνο λέξη, την λέξη ψευδορκία, χωρίς να αναφέρονται οι παράμετροι της ιστορίας. Γιατί; Για να δημιουργηθούν πλάνες εντυπώσεις και να εικάζεται ακόμα και το χειρότερο έγκλημα. Η τέχνη της προπαγάνδας.
Σημαντικότερο όλων όμως είναι το εξής πραγματικό γεγονός: Είχα ενημερώσει τον Δήμαρχο για την εμπλοκή μου αυτή, προκειμένου να είμαι ξεκάθαρος απέναντι του. Η απάντηση του ήταν ότι δεν τίθεται θέμα αφού δεν εκπίπτω από τη θέση μου.
Πραγματικά δεν εκπίπτω από την θέση μου, αφού το συγκεκριμένο αδίκημα δεν περιλαμβάνεται στα κωλύματα ή τις αιτίες έκπτωσης που ο νόμος περιγράφει. Πολύ περισσότερο όμως, από την στιγμή που έχω εφεσιβάλλει την καταδικαστική απόφαση, δεν υφίσταται καν καταδίκη μέχρι η δίκη να διεξαχθεί στο Εφετείο και τελεσιδικήσει. Και εδώ γεννάται ένα ακόμη ερώτημα: Νομιμοποιείται ο οποιοσδήποτε να κάνει χρήση (και μάλιστα να δημοσιοποιεί κρατώντας αντίγραφο της απόφασης) μιας απόφασης που έχει εκκληθεί και θα ξαναδικαστεί και που δεν έχει την οποιαδήποτε επίπτωση; Και ακόμη περισσότερο εκφράζω την απορία:
Άραγε γιατί δεν γεννήθηκαν στον Δήμαρχο, από τότε που ο ίδιος τον πληροφόρησα, «οι λόγοι ευθιξίας και ηθικής τάξης» που τώρα επικαλείται; Γιατί τους θυμήθηκε τώρα;

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τον Φεβρουάριο του 2011, αμέσως μετά τον θάνατο του Πατέρα μου, απευθύνθηκα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την μεταβίβαση της επιχείρησης στους νόμιμους κληρονόμους του, δηλαδή σε εμένα, τον αδελφό μου και την μητέρα μου. Ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες και για οφειλές της επιχείρησης και αφού πρώτα παλέψαμε ως οικογένεια να σταθούμε στα πόδια μας και το καταφέραμε, προχώρησα, μετά από έγγραφη ενημέρωση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, σε ρύθμιση των οφειλών του. ´Εκτοτε, εκπληρώνω ανελλιπώς κάθε μήνα τις υποχρεώσεις μου και είμαι απόλυτα οικονομικά ενήμερος. Γνωστοποιώ και καταθέτω, μαζί με την παρούσα επιστολή, τρεις (3) δημοτικές ενημερότητες στα ονόματα Ηλίας Ρασάικος, Κοινωνία Κληρονόμων Ηλία Ρασάικου, και Τ. Ρασάικος – Γ. Ρασάικος Ο.Ε. με αρ. πρωτ. 34079/30-8-13, 34349/3-9-13 και 34351/3-9-13 αντίστοιχα.
Στις ενημερότητες αυτές που είναι εντελώς πρόσφατες, αναφέρεται ρητώς ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των οφειλετών προς τον Δήμο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, προσωπικά δεν έχω την παραμικρή οφειλή προς τον Δήμο Φλώρινας και ψεύδεται όποιος το ισχυρίζεται.
Όσο για το πόσο των 1500 € που επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, σημειώνω ότι δεν είναι προσωπικό, αφορά στην επιχείρηση και έχει επιβληθεί αναλόγως και σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρηματίες επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο που είναι απολύτως ενήμερος και για τις αντιρρήσεις που εκφράσαμε, όπως και για το ότι οι περισσότεροι καταθέσαμε προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια με αίτημα επίλυσης της διαφοράς από την ειδική επιτροπή.
Το ποσό επίσης των 3700 € που αφορά σε χρέη του πατέρα μου από το 2007 που επιχειρείται να εμφανισθεί ως σκάνδαλο δεν έχει παραγραφεί και δεν μπορεί να παραγραφεί σε καμία περίπτωση. Ο Ν.2362/1995 και ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει σαφώς ότι δεν μπορεί αυτό να συμβεί, αφού δεν έχει παρέλθει τριετία από τη λήξη της χρήσης κατά την οποία βεβαιώθηκε, δηλαδή από την ημερομηνία θανάτου του Πατέρα μου τον Φεβρουάριο του 2011 και ήταν οφειλή από το 2007. Είναι χρέος του που δεν γνώριζα, και φυσικά δεν είμαι εγώ ο συντάκτης της εν λόγω κατάστασης υπό διαγραφή χρεών, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας που το εισηγείται και καταγράφει σε μηχανογραφημένη κατάσταση που δίδει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που εισάγει το ζήτημα στο Δημ. Συμβούλιο. Προϊστάμενος του υπευθύνου του οικονομικού γραφείου του Δήμου είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος. Ειλικρινά, δεν υπάρχει για εμένα μεγαλύτερη προσβολή από την αποφυγή πληρωμής χρεών του Πατέρα μου, γιατί αντανακλά στην μνήμη του και η θλιβερή αυτή ιστορία μας έχει όλους εξοργίσει και γι’ αυτό θα λάβουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, έτσι ώστε να αποκαλύψουμε το παρασκήνιο και όσους κινούνται σε αυτό.
Συμπερασματικά, από την ημέρα ανάληψης της οικογενειακής επιχείρησης δεν έχω δημιουργήσει χρέη προς τον Δήμο. Εκπληρώνω τις οικονομικές μου υποχρεώσεις γι’ αυτό και είμαι δημοτικά ενήμερος.
Αγωνίζομαι σκληρά σε δύσκολες εποχές, όπως άλλωστε πράττουν και όλοι οι συνάδελφοι για να κρατήσω όρθια την επιχείρηση μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα έχω καταφέρει να ανταποκριθώ. Στηρίζομαι αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις και δεν υπήρξα ποτέ ευνοούμενος συστημάτων εξουσίας. Το επαγγελματικό μου παρόν και μέλλον δεν εξαρτάται από το ποιός είναι Δήμαρχος, Βουλευτής, Περιφερειάρχης. Έχω την δική μου δουλειά και δεν περιμένω να ζήσω με την διακονία τρίτων.
Η θέση του ΟΧΙ είναι θέση ευθύνης. Από την στιγμή που δεν ανατράπηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι νομικές επιφυλάξεις μου για την μεταφορά θέσης της κ. Ρίζου, οι λόγοι ηθικής τάξης παραμένουν. Δεν μπορώ να ψηφίσω ναι, όταν διατηρώ επιφυλάξεις ή έχω αντίθετη άποψη και η θέση μου αυτή είναι απολύτως συμβατή με την δέσμευση και υποχρέωση που ανέλαβα, όταν ως υποψήφιος ζητούσα την ψήφο των συμπολιτών μου. Κανείς δεν πρέπει να διώκεται για λόγο ή ψήφο που έδωσε σε όργανο, όταν σαν εκλεγμένος από τους συμπολίτες του καλείται να εφαρμόσει τον νόμο και να ψηφίσει κατά την συνείδησή του. Έτσι, δεν εγείρεται μόνο λόγος ηθικής τάξης. Αποτελεί και λόγο συνείδησης.
Γνώριζα εκ των προτέρων την πολεμική που θα αναπτυχθεί εναντίον μου, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι με αιφνιδίασε τόσο η αμεσότητα, όσο και τα μέσα που επιλέχθηκαν. Βρίσκομαι εκεί όμως που με τοποθέτησαν με την εμπιστοσύνη τους οι συμπολίτες μου, όχι για να είμαι αρεστός στον εκάστοτε Δήμαρχο, αλλά χρήσιμος στην κοινωνία. Εντολοδόχοι μου είναι οι Φλωρινιώτισσες και οι Φλωρινιώτες, γι’ αυτό και απευθύνομαι και δίνω εξηγήσεις σε αυτούς. Πιστεύω πως έπραξα το σωστό. Οι εξελίξεις θα δείξουν και όλοι θα κριθούμε. Επιθυμώ, τέλος, να ευχαριστήσω όλους όσους αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μου και μου εξέφρασαν την συμπαράστασή τους. Και ήταν πάρα πολλοί.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΡΑΣΑΪΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

6 σχόλια:

  1. kala re omorfouli, esi orkistikes sto dikastirio opos le kai o idios kai ipes psemata. na se pistepsome gia afta pou les tora; kai tora an einai alhthia kai exeis thixthei tha mporouses na ipovaleis paretisi. se pios ta les; rasmpra traitce. ta pola logia einai ftoxia. tin apofasisou gia na kaneis lamogies tin eixes parei apo kero, afou kathe mera me TSOKA, ASPRIDI, TOTIDES ..... isoun. les ke den se kserome stin florina poios eisai!!!!!!!!!! h pianou pedi eisai !!!!!!! h oti o aderfos tis manasou e;inai o proedros tis xrisis avgis. MPRAVO ASPRIDI KAI TSOKA STIRIKSTE XRYSH AYGH !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Epeidi to sxolio auto einai twn diaxeiristwn autou tou emetikou blog gia peite mas eseis gia posa euro to mina glifete to dimarxo sas? Mallon einai polla ta lefta, e paidia? Kai anti na krifteite exete to thrasos kai trexete apo panigiri se panigiri na trote tsampa souvlakia kai na poulisete mouri. Eseis poses fores kai gia posa euro exete p......... tin o.......... sas l......... Gia rotiste toys dikous sas: einai perifanoi gia sas? L....... tou k...... pou nomizete oti kapoioi ginate... sas xerei o kosmos kai sas ftinei girologoi tis politikis. Mono emeto prokaleite kai prospatheite na kalipsete tis dikes sas pompes rixnontas laspi. I plaka omos einai pos tipota den sas vgainei. Akrivws giati o kosmos sas gnorizei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατι ο τραιανος υπογραφει ως...
    ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΡΑΣΑΪΚΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ???

    νομιζει ο μικρος οτι ειναι ακομα Προεδρος????? πιαστε μια κουνια για τον μικρο να κουνιεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ Ο ΤΡΑΙΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ...ΘΑ ΠΕΣΕΙ...

      Διαγραφή
  4. Ο κύριος "ηθική τάξη" θελει να αποδείξει στις φλωρινιωτισσες και στους φλωρινιωτες ποσο ηθικό παιδί είναι; θελει να αποδείξει πως δεν χρωστάει σε κανέναν; ένα χαζό παιδαρελι είναι που πήραν τα μυαλουδακια του μπόλικο αερα και τώρα μαλλον κάνει ελευθερη πτώση με προσγείωση στο λιμπερτι έτσι δεν το λένε; θα πιαστεί από τη κοιλουμπα του γιατρουλακου και θα πεσει στα μαλακα και οταν ξυπνήσει θα δει διπλα του ασπριδη και Ρόζα και θα τρομάξει αλλά θα τον κοιμισουν πάλι αυτοί εντέχνως καλον ύπνο μωρό παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sthn "kleisti epistoli" rasaiko ti tha mas peis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή