Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΑΟΥΜ ΣΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 17-5-2012 ΚΟΖΑΝΗ.

Κύριε αντιπεριφερειάρχη
Κυρίες – κύριοι συνάδελφοι



Μετά την ενημέρωση από την υπεύθυνη  της διαχειριστικής αρχής για θέματα πολιτισμού – πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Ζαγορίτου μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα τα οποία θα θέσω, όμως δεν μπορώ να δεχθώ ότι η επιτροπή
θα λειτουργεί σαν αποδέκτης κεντρικών αποφάσεων. Είμαστε πολιτικό όργανο το οποίο είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό στη περιφέρεια μας . 
Θα ήθελα να με ενημερώσετε:


1. Αν έχουμε εικόνα για τα μουσεία της περιφέρειας ( αριθμός – ανάγκες θεματικό αντικείμενο).

2. Ποιες προτάσεις έχουν υποβληθεί από τις περιφερειακή ενότητες για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ για αυτήν την προγραμματική περίοδο.

3. Τον σχεδιασμός δράσεων περιφέρειας, στόχοι.

4. Αν υπάρχει σύνδεση του πυλώνα πολιτισμού με τον πυλώνα τουρισμού.

5. Αν υπάρχει καταγραφή αρχαιολογικών χώρων, ανάδειξη – προστασία – προβολή, προτεραιότητες.

6. Αν υπάρχει καταγραφή υφιστάμενου εξοπλισμού ( τεχνολογικός – πληροφοριακός), ανάγκες προτεραιότητες.

7. Αν έχει σχεδιαστεί οδικός χάρτης (πολιτιστικός – αρχαιολογικός) επισκεψημότητας με τον συνδυασμό ανάδειξης – προβολής διαφόρων τοπικών δρωμένων, στοιχείων κλπ.


Διαβάζοντας  τις εντάξεις των έργων στα θεματικά πεδία 58 και 59 συνόλου 24 εκατομμυρίων η Φλώρινα έχει μία ένταξη (αρχαιολογικός χώρος Πετρών) ύψους 400.000,00 ευρώ. Λυπάμαι σαν πολίτης της ενότητας Φλώρινας που για άλλη μια φορά η περιοχή της Φλώρινας είναι ουραγός όπως και στο σύνολο του ΕΣΠΑ. 

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι δεν φταίει σε τίποτα ο πολίτης της Φλώρινας να πληρώνει την αδράνεια των υπευθύνων ( σίγουρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες οι οποίες και θα καταλογιστούν), η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη. Οι όποιες αδυναμίες των περιφερειακών ενοτήτων όπου εμφανίζεται υστέρηση πρέπει να καλύπτεται από τις κεντρικές υπηρεσίες της περιφέρειας.

Δεν μπορώ να διανοηθώ η πόλη των καλλιτεχνών (Φλώρινα) να μην έχει πρόταση για δημιουργία πινακοθήκης όταν το έχουν κάνει  όλες οι άλλε ενότητες, όπως δεν μπορώ να διανοηθώ η  Φλώρινα των μνημείων ιστορικών – φυσικών να υστερεί σε εντάξεις , θλίβομαι όταν βλέπω η ανάδειξη βυζαντινών μνημείων να γίνεται χάριν στο φιλότιμο και την προσωπική εργασία – εισφορά ιδιωτών (Λευκώνας Πρεσπών) και οι υπεύθυνοι απλά να παρακολουθούν.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας δεν παίρνει αυτό που δικαιούται, δεν υπάρχουν διαθέσιμα υπόλοιπα για να αποκατασταθεί η αδικία, τελειώνει η προγραμματική περίοδος και δεν υπάρχει η δυνατότητα γεφυρών για την επόμενη περίοδο.

Ευελπιστώ ότι μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό μελλοντικά θα αποφύγουμε τέτοιες στρεβλώσεις που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου