Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αλλά και σε δηλώσεις του στο Αμύνταιο, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος εκφράστηκε με άδικο και άστοχο τρόπο κατά του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή και κατά του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη και επιχείρησε να περιγράψει μια πραγματικότητα που δεν υφίσταται.
Στα όσα μας
«καταλογίζει» ο κ. Δήμαρχος οφείλουμε μια απάντηση.
Το αν κάποιος νοιάζεται ή όχι για τη Φλώρινα είναι γνωστό στους πολίτες και ο κ. Δήμαρχος δεν είναι ο αρμόδιος για να το κρίνει. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργούμε πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των πολιτών, επειδή ακριβώς νοιαζόμαστε για τη Φλώρινα. Αυτός;
Το βασικό σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε είναι να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας και των υπηρεσιών της, αλλά και τη σωστή διαχείριση όλων των κονδυλίων, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά. Κάθε μας κίνηση αποσκοπεί στα παραπάνω και δεν είναι ούτε επιπόλαιη, πολλώ δε μάλλον έκνομη.
Το επίμαχο θέμα που αποτελεί και το πεδίο αντιπαράθεσης που επιχειρεί, μέσω του Τύπου, να ανοίξει ο κ. Δήμαρχος είναι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης και η πρόσφατη συνεδρίαση της 15μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης.
Η συνεδρίαση αυτή ήταν καθόλα νόμιμη και είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Φλώρινας, ο οποίος άλλωστε εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Σταυρίδη. Τα δε πρακτικά υπογράφηκαν από όλα τα παρόντα μέλη, χωρίς καμία επιφύλαξη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προτείναμε ως φορέα υλοποίηση αντί της ΑΝ.ΦΛΩ. – από την οποία σημειωτέον εκκρεμούν οφειλές του 2009 από υποχρεώσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - μια άλλη Αναπτυξιακή Εταιρεία (την ΑΝ.ΚΟ.) της οποίας κύριος μέτοχος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με την ΑΝ.ΦΛΩ. όπου η Περιφέρεια έχει μόλις το 5% των μετοχών και δεν εκπροσωπείται στο Δ.Σ., και όχι πάντως με δική της υπαιτιότητα, ενώ κύριος μέτοχος είναι ο Δήμος Φλώρινας, με ποσοστό 52%.
Η ΑΝ.ΚΟ. όμως, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της, δεν ασχολείται με διοργάνωση συνεδρίων, γιορτές τσίπουρου και έκδοση εντύπων, αλλά παρέχει τεχνική υποστήριξη. Σε αυτό τον τομέα άλλωστε, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε, πως χρησιμοποιείται και από το Δήμο Φλώρινας, μελέτες του οποίου έχουν ανατεθεί στην ΑΝ.ΚΟ. και όχι στην ΑΝ.ΦΛΩ.
Από τον πίνακα των έργων, αποφασίστηκε η απένταξη όσων είχαν ολοκληρωθεί και παραληφθεί, καθώς και όσα αφορούσαν συνέδρια και παρεμφερείς δράσεις. Στη θέση τους προτείναμε την ένταξη συνεχιζόμενων έργων, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα λίγα χρήματα που ήρθαν μέσω του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Άλλωστε, έχουμε το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε τα χρήματα που μας αναλογούν. Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να μας αφαιρέσουν και αυτό το δικαίωμα.
Τελικά, η επιτροπή επέλεξε την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας – στην οποία και εκπροσωπείται η Π.Ε. Φλώρινας με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Χρήστο Ευαγγέλου – για τυχόν δράσεις που θα προκύψουν στο μέλλον και χωρίς προμήθεια.
Έτσι, την υλοποίηση των έργων θα διαχειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει και τη διαχείριση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να παραθέσουμε και ορισμένα νούμερα και γεγονότα:
α) Πως μεταβιβάστηκαν οι μετοχές
Στις 23/12/2010, λίγες μόνο μέρες πριν καταρηγθεί ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντικατασταθεί από την αιρετή Περιφέρεια, συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας, στις 3 το μεσημέρι, όπου εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το θέμα «Δωρεάν παραχώρηση ποσοστού 15.50% μετοχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας που κατέχει στην «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΛΩ.), στους Δήμους Φλώρινας. Αμυνταίου και Πρεσπών και παροχή πληρεξουσιότητας στον Νομάρχη Φλώρινας για τη διενέργεια μεταβίβασης κυριότητας αυτών (μετοχών) από την ανωτέρω Ν.Α. στους εν λόγω Δήμους» με εισηγητή τον τότε Νομάρχη κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο.
Το θέμα τελικά εγκρίθηκε κατά οριακή πλειοψηφία (9 υπέρ – 9 κατά) και αφού χρειάστηκε η ψήφος του προέδρου του σώματος.
Λίγες μόλις μέρες αφότου ανέλαβε Δήμαρχος Φλώρινας, ο κ. Βοσκόπουλος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας την αποδοχή «της δωρεάς των μετοχών της ΑΝΦΛΩ κυριότητας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας ποσοστού ίσου με 9,5%».
Δηλαδή, την αποδοχή της δωρεάς που ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει προς το νέο φορέα που θα εκπροσωπούσε, άρα και στον εαυτό του, αφήνοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο έξω την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι ο φυσικός συνεχιστής της πρώην Ν.Α., και δίνοντας στο Δήμο Φλώρινας την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών της ΑΝ.ΦΛΩ., έτσι ώστε να είναι ο ίδιος ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού».
β) Απεντάξεις έργων και αλλαγή φορέα υλοποίησης
Στην τελευταία συνεδρίαση της 15μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απένταξη των παρακάτω έργων (μειοψήφισε ο αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Ευάγγελος Σταυρίδης):
 
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε αναθέσει στην ΑΝ.ΦΛΩ. τη διαχείριση κονδυλίου συνολικού προϋπολογισμού 1.024.000 ευρώ περίπου για προβολή του νομού.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αλλαγή φορέα υλοποίησης των παρακάτω έργων (μειοψήφισε ο αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Ευάγγελος Σταυρίδης):
 Στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε σκοπό να επανέλθουμε. Θεωρούμε φρόνιμο ο καθένας από μας, από τη θέση στην οποία βρίσκεται, να ασχολείται με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, και για τα οποία οι πολίτες μας εξέλεξαν, και όχι να δημιουργεί τεχνητές εντάσεις και αποπροσανατολισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου