Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γραφείο Σχολικών Συμβούλων

Φλώρινα, 31 Μαΐου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σεμινάριο «Θεατρικού παιχνιδιού»


Την Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο, με θέμα: «Θεατρικό παιχνίδι», για δασκάλους και νηπιαγωγούς στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τους Σχολικούς
Συμβούλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Κωνσταντία Βαϊρινού, κ. Στέλλα Κασίδου, κ. Γιάννη Κασκαμανίδη και κ. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, και τον Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σταμάτη Γαργαλιάνο.
Η υλοποίηση του σεμιναρίου ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, όπου βασική επιδίωξη αποτελεί ο αισθητικός γραμματισμός. Οι τέχνες με το ιδιαίτερο συμβολικό σύστημά τους αποτελούν μία άλλη μορφή γλώσσας, συμπληρωματική του λόγου, και παρέχουν στα παιδιά εναλλακτικούς, συναισθηματικούς και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας.
Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταυτότητας, της αυτοπεποίθησης, της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, αλλά και της απόκτησης κινήτρων μάθησης των μαθητών.
Οι τέχνες στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών αποτελούν τόσο αντικείμενο μάθησης, όσο και εργαλείο – μέσο μάθησης. Το θεατρικό παιχνίδι, μία ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική μάθησης στην Προσχολική Εκπαίδευση, κατάλληλη και για το Δημοτικό Σχολείο, συμβάλλει στην ανάπτυξη της δραματικής τέχνης στο πλαίσιο του παιχνιδιού, το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη διαδικασία μάθησης στις μικρές, κυρίως, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να βελτιώσει την αισθητική του αντίληψη, να εμπλουτίσει τη γλωσσική του έκφραση, να έρθει σε επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό και να δημιουργήσει μέσα από βιωματικές καταστάσεις ζωής.
Ευχαριστούμε τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Σταμάτη Γαργαλιάνο, για την προσφορά του στις διαδικασίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, οι οποίες υλοποιούνται με στόχο τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των μαθητών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου