Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Επιστολή της ΕΑΣ Αμυνταίου προς τον πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΕΑΣ) δημιουργήθηκαν στη χώρα μας κυρίως από το 1920 ως το 1945. Τα μέλη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ήταν πρωτοβάθμια νομικά πρόσωπα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα της χώρας, στα οποία οι αγρότες μέλη τους ανέπτυξαν οικονομικές δραστηριότητες. Οι δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις δημιουργήθηκαν από τους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς με στόχο την υποστήριξη των Συνεταιρισμών και των Συνεταίρων, με υπηρεσίες σ’ όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας που εξελίσσονται διαχρονικά. Με κέντρα παραλαβής, εμπορίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης, σε συνεργασία με κρατικούς οργανισμούς π.χ. Κ.Υ.Δ.Ε.Π. Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από την δεκαετία του 1980 και την πρώτη προγραμματική περίοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως σήμερα. Στο ίδιο ΑΦΜ, στον ίδιο τόπο, οι οργανώσεις των παραγωγών, όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν σθεναρά τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου. Η στήριξη του κράτους, η βοήθεια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και η αλληλεγγύη των παραγωγών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν που δημιούργησαν όλες τις υποδομές που υπάρχουν, αλλά και το στελεχιακό και υπαλληλικό δυναμικό των ΕΑΣ.
• Η οικονομική κρίση των τελευταίων 4 χρόνων έχει συσσωρεύσει οικονομικά προβλήματα στις οργανώσεις οι οποίες απορροφούν τα οικονομικά προβλήματα των αγροτών και των πελατών – αγοραστών των αγροτικών προϊόντων.
• Η εφαρμογή του νόμου 4015/2011 και η στείρα αντιπαράθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουν φέρει τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις σε θεσμικό και νομικό αδιέξοδο, ενόψει των συναλλαγών τους και των δραστηριοτήτων τους ακόμα και με το κράτος.
• Η διχοτόμηση και η πώληση της ΑΤΕ επιφέρει αλλαγές γρήγορες βίαιες και επικίνδυνες. Υποδομές 4 και πλέον γενεών κινδυνεύουν να χάσουν τον συνεταιριστικό τους χαρακτήρα. Χιλιάδες συνεταιριστικοί υπάλληλοι και στελέχη ζουν στην αβεβαιότητα για την δουλειά τους. Χιλιάδες συνεταιρισμένοι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τις οργανώσεις τους αλλά και τις επιχειρήσεις τους.
Η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε νομικό, οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο σ’ όλη την περιφέρεια, υπάρχει σύγχυση.
Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει να την χειριστείτε ο ίδιος. Οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σ’ όλη την ελληνική ύπαιθρο ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, είναι απολύτως αναγκαίο να διαφυλάξουμε τον ρόλο τους και να τον αναπτύξουμε ενόψει και της αλλαγής προγραμματικής περιόδου το 2013.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επειδή το θέμα αφορά τον αγροτικό τομέα της χώρας γενικότερα και όχι μόνο τους Συνεταιρισμούς, επειδή κύριος μέτοχος των υποδομών των ΕΑΣ είναι το ίδιο το κράτος. Απευθείας, ή μέσω της ΑΤΕ, ή μέσω των υποχρεώσεων των οργανώσεων σε δημόσιους οργανισμούς, και επειδή ο αγροτικός τομέας και η ελληνική γεωργία είναι στις προτεραιότητες σας, πρέπει να αναλάβετε προσωπικούς χειρισμούς, τόσο στο οικονομικό κομμάτι και στο κλείσιμο των λογαριασμών των ΕΑΣ με την ΑΤΕ, όσο και στο θεσμικό κομμάτι με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσθήκες στο νόμο 4015/2011 ώστε να εφαρμοστεί ομαλά.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση .
 
Με εκτίμηση ,
Για την ΕΑΣ Αμυνταίου
Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος
Πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου

Κοινοποίηση:
Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων
κ. Αλέξη Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
κ. Παναγιώτη Καμμένο, Ανεξάρτητοι Έλληνες
κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο, Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
κ. Φώτη Κουβέλη, Δημοκρατική Αριστερά
κα. Αλέκα Παπαρήγα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός
κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός

ΠΑΣΕΓΕΣ
κ. Τζανέτο Καραμίχα, Πρόεδρος

Τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης των πολιτικών κομμάτων
κ. Γιώργο Κασαπίδη Νέα Δημοκρατία
κ.Βαγγέλη Αποστόλου, ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
κ. Γιάννης Δριβελέγκας, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
κ. Κώστα Γιοβανόπουλο, Ανεξάρτητοι Έλληνες
κ. Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
κ. Πάρις Μουτσινάς , Δημοκρατική Αριστερά
κα. Διαμάντω ,Μανωλάκου, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Μ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου