Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Κλείσιμο φορο-εκκρεμοτήτων με... συνοπτικές διαδικασίες


Κλείσιμο 200.000 ανέλεγκτων υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και ελέγχους εξπρές επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει βαθιά ανάσα εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.

Η διαδικασία θα είναι απλή και το κίνητρο για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ουσιώδες. «Ελάτε, πληρώστε

και κάντε μια νέα αρχή χωρίς εκκρεμότητες έναντι των φορολογικών Αρχών» θα είναι το σύνθημα του υπουργείου Οικονομικών. Αν υπάρξει
ανταπόκριση, την οποία θεωρούν δεδομένη στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και εν μέσω κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, οι προσδοκίες εισπράξεων φτάνουν ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τη διαδικασία περιγράφουν συνεργάτες του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ως εξής: «Θα χρησιμοποιήσουμε την εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους. Υπάρχει μία λίστα με φορολογικά αντικείμενα που ελέγχονται και η διαδικασία είναι γρήγορη. Μέσα σε τρεις ημέρες ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί, θα βεβαιώνεται το ποσό και με την πληρωμή του θα κλείνει η υπόθεση». Πρόκειται για έναν τύπο περαίωσης αφού και σε αυτή την περίπτωση δίνεται συγχωροχάρτι αλλά με τη διαφορά ότι μεσολαβεί ένας υποτυπώδης έλεγχος.

Το ελεγκτικό σχέδιο, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί ελεγκτές για να εκδώσουν φορολογικό πιστοποιητικό. Θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται ακόμη και σε ορίζοντα τριών ετών (36 δόσεις).

Προκειμένου μάλιστα να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα των ελέγχων εξπρές, το υπουργείο Οικονομικών, όπως κάνει κάθε χρόνο, θα ανακοινώσει εντός των ημερών ότι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2003 παραμένουν ανοιχτές για έλεγχο για έναν ακόμη χρόνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου