Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία Ν. Φλώρινας

Εδώ και 14 ολόκληρους μήνες (από το Σεπτέμβριο 2012) το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά απέδειξε την αδυναμία του στο χώρο της αναπηρίας. Στην προσπάθεια του να δημιουργήσει ένα πιο διαφανή, αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης της Αναπηρίας απέτυχε παντελώς, Και αυτό γιατί προχώρησε στη δημιουργία ενός συστήματος (τα σημερινά ΚΕΠΑ- Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) χωρίς προγραμματισμό και φυσικά χωρίς την συμμετοχή των ιδίων των ατόμων με αναπηρία μέσω των εκπροσώπων τους σε εθνικό επίπεδο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δυσλειτουργικού συστήματος, με έντονα και πολυδιάστατα προβλήματα κατά την οργάνωση και την λειτουργία του. Συνέπεια αυτού είναι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ατόμων με Αναπηρία (Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και χρόνια πάσχοντες), να παραμένουν φυλακισμένοι στις λίστες αναμονής όλων των ΚΕΠΑ της χώρας. Αφού η μέγιστη αναμονή για την επανεξέταση των ΑμεΑ προκειμένου να διαπιστωθεί η αναπηρία και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους ανέρχεται στους 11 έντεκα μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα για τα άτομα με αναπηρία, έχει ανασταλεί η αναπηρική σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας που ελάμβαναν, οι γονείς των ατόμων αυτών δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο περί συνταξιοδότησης τους ως γονείς ΑμεΑ, και γενικότερα όλα τα δικαιώματά τους ως ΑμεΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ που είναι έμμεσα ασφαλισμένα για τα οποία έχει λήξη η πιστοποίησή της αναπηρίας τους και δεν μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως ότου λάβουν την νέα απόφαση του ΚΕΠΑ.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της απαράδεκτης πραγματικότητας, οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία να περνούν μια ανθρωπιστική κρίση, μια κατάσταση καταπάτησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Μία κρίση για την οποία την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά και μόνο οι αρμόδιοι φορείς της ελληνικής πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας. ΙΚΑ. ΚΕΠΑ) και όχι τα άτομα με αναπηρία.
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία Ν. Φλώρινας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην Παναναπηρική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έχει εξαγγείλει η ΕΣΑμεΑ έξω από τα ΚΕΠΑ της χώρας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτ. Μακεδονίας (ΠΟΑμεΑ), ΚΑΛΕΙ όλα τα μέλη του, τους φίλους του αλλά και τους συμπολίτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αναπηρίας να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία αυτή που θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ, 23 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11:00 πμ έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα ΙΚΑ της Περιφέρειας στα οποία λειτουργούν Διευθύνσεις ΚΕΠΑ, Κοζάνη και Καστοριά.
Στις 23 Οκτώβρη 2012 λοιπόν, οι γονείς αυτό που διεκδικούμε είναι:
• να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την σύγχρονη «Μακρόνησο» και να απεγκλωβιστούν τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους από την ομηρία της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας (μετά από αίτημα της ΕΣΑμεΑ για νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα-παροχές των ΑμεΑ έως την επανεξέτασή των αιτούντων στα ΚΕΠΑ και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση).
• Την λειτουργία του ήδη εγκεκριμένου ΚΕΠΑ στον ακριτικό νομό της Φλώρινας ώστε να μην καταφεύγουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους σε άλλες πόλεις όπως Κοζάνη, Καστοριά και ΄Εδεσσα.
• Τα ΚΕΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσουν με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στην κρίση τους, αλλά πάνω από όλα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα της Παναναπηρικής Διαμαρτυρίας (ΕΣΑμεΑ)

23 Οκτώβρη 2012
Κεντρική Συγκέντρωση στην Αθήνα έξω από την Διοίκηση του ΙΚΑ, Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους 11:00 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.
Τοπικές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη της χώρας (σε συντονισμό με τις Περιφερειακές Ομοσπονδίες και Νομαρχιακά Σωματεία ΑμεΑ) στα κατά τόπους υποκαταστήματα ΙΚΑ όπου λειτουργούν Διευθύνσεις ΚΕΠΑ 11:00 το πρωί.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος
Σιδηροπούλου Αγνή
Η Γραμματέας
Σουμελίδου Ιορδάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου