Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας προς τον Τσίπρα

Η Φλώρινα αργοπεθαίνει στην απομόνωση και στην ανεργία που ξεπερνά το 35%. Είμαστε η πρωταθλήτρια πόλη στην ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Η Φλώρινα αργοπεθαίνει. Ξεχασμένη από θεούς και ανθρώπους στις εσχατιές της Ελλάδας.
Δυστυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια η ανάπτυξη είναι άγνωστη λέξη για μας. Όμως η οπισθοδρόμηση και η αφαίρεση ζωτικών παραγωγικών μονάδων είναι πλέον η καθημερινή πρακτική κυβερνήσεων και υπουργείων.
  • Απαιτείται άμεσε διάνοιξη των ορυχείων της Φλώρινας. Το Κλειδί αντιμετωπίζει προβλήματα από την κατολίσθηση, τη μη εύρεση εδαφών για την απόθεση των στείρων και το πρόβλημα της ΔΕΗ να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία. Το ορυχείο της Βεύης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν διατελέστει τα τελευταία χρόνια, αφού όχι μόνο δεν έχουν δοθεί τα μεγάλα κοιτάσματα του ορυχείου από λιγνίτη για εκμετάλλευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά καθυστερεί εδώ και 12 χρόνια η παραχώρηση του ορυχείου με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο ΑΗΣ Μελίτης να εισάγει λιγνίτη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία με ότι συνεπάγεται αυτό. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τη μη λειτουργία του συγκεκριμένου ορυχείου και το όφελος του δημοσίου από τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισέπραττε από την εξόρυξη του λιγνίτη είναι πολύ σημαντικά.
  • Ολοκλήρωση του Φράγματος Τριανταφυλλιάς και Παρορίου
  • Τα ΤΕΙ μας εξοντώθηκαν καθώς και τρία τμήματα που διέθετε η πόλη κλείνουν.
  • Το Πανεπιστήμιο μας απαξιώνεται καθώς η Σχολή των Βαλκανικών Σπουδών διασπάται δίχως να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος και το ένα τμήμα της - ποιο και γιατί άραγε - πρόκειται να μεταφερθεί στην Κοζάνη!
  • Η Σχολή Καλών Τεχνών, δεν έχει ακόμα χώρους για να στεγαστεί.
  • Το νοσοκομείο μας υποβαθμίστηκε.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολειτουργεί και κοντεύει να γίνει θυρίδα.
  • Ο Στρατός έφυγε τόσο από τη Φλώρινα όσο και από το Αμύνταιο.
  • Στο οδικό δίκτυο η Φλώρινα παραμένει ο μόνος νομός της Δυτικής Μακεδονίας που δεν έχει κάθετο άξονα να τον συνδέει με την Εγνατία. Καίτοι έχει διπλά δοκιμαζόμενα σύνορα με τη FYROM και την Αλβανία.
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας εξαιτίας των άγριων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα αντιμετωπίζουν σωρία προβλημάτων στην προώθηση των προϊόντων τους βλέποντας το εισόδημα τους συνεχώς να συρρικνώνεται. Ενώ υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα γάλα το αγελαδινό, το κρέας και τα υπέροχα κρασιά Αμυνταίου, παρόλα αυτά η πολιτεία δεν έδωσε τη δυνατότητα τα δημιουργηθούν οι παραγωγικές βάσεις που θα έδιναν ώθηση στην τοπική οικονομία. Ενδεικτικά η Φλώρινα ήταν η πρώτη γαλακτοπαραγωγική περιοχή σε όλη την Ελλάδα καθώς και κρέατος βοιδών. Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή τόσο γάλακτος αλλά και βοιδών από χώρες της ΕΕ και των Βαλκανίων, οδήγησαν τους αγρότες σε εξαθλίωση και το σταμάτημα της παραγωγής αφού οι τιμές όχι μόνο δεν καταβάλλονταν άμεσα αλλά καθυστερούσαν έως και 6 μήνες τα οφειλόμενα τους.
  • Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε και η κάθε οικογένεια έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης είναι η τελειωτική βολή για κάθε νοικοκυριό του νομού μας. Ήδη η αλλαγή του τρόπου θέρμανσης με άλλες μορφές έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί σε όλο το νομό (καυσόξυλα, πέλετ, λιγνίτη) με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αφού τα αιωρούμενα σωματίδια είναι αυξημένα έως και 500 φορές περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Στο σχεδιασμό σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση των ΔΕΚΟ, περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ ΑΕ, με την οποία η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας, υπέγραψαν ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Οι τρεις μονάδες της Φλώρινας αποφασίστηκε να εκποιηθούν, να πουληθούν σε ιδιώτες επιχειρηματίες που θέλουν να μετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί με την ελληνική πολιτεία.

Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την πώληση των μονάδων της Φλώρινας είναι κατάφορα άδικη γιατί με όποιο κριτήριο και αν την εξετάσει κανείς δεν βγάζει άκρη. Αν το κριτήριο είναι οι ρυπογόνες μονάδες τότε τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες τις έχει ο γειτονικός νομός της Κοζάνης. Αν το κριτήριο είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα και στο σύστημα οι πιο παραγωγικές μονάδες τότε για ποιον λόγο διατίθεται η «Μελίτη 1», η πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας; Η οποία σημειωτέον μπαίνει πρώτη στο σύστημα. Αυτή είναι η μόνη μονάδα η οποία πληροί όλους τους περιβαλλοντικούς και ευρωπαϊκούς όρους. Έγινε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, στοίχισε περίπου 220 δις δραχμές, και πρόκειται να εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής…

Ούτως ή άλλως εάν γίνουν όλα αυτά που προβλέπει το Υ.ΠΕ.ΚΑ τουλάχιστον 1000 οικογένειες του νομού της Φλώρινας θα περάσουν στην άμεση ανεργία και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλα αυτά συνιστούν μια χωρίς προηγούμενο δοκιμασία για τον νομό.

Ουδέποτε οι Ακρίτες κάτοικοι της Φλώρινας αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες. Το φρόνημά τους έχει πτοηθεί και αυτό ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «φυλάττουμε εδώ πάνω Θερμοπύλες». Δεν είναι όμως Θερμοπύλες πια. Η περιοχή μας είναι Ανοχύρωτα Σύνορα. Γιατί τα σύνορα οχυρώνονται με το φρόνημα των κατοίκων τους και με την ανάπτυξη της περιοχής.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει και οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.
Ο Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ                                             ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου