Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πρόβλημα στην υγεία των Ελλήνων από τα Τζάκια

Τον κίνδυνο της εσωτερικής ρύπανσης επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει το Έθνος.
Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού εξηγούν παραμένει μέσα στο σπίτι. Αυτό καθιστά αναγκαίο το να μένει ένα παράθυρο μισάνοιχτο, προκειμένου να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας του σπιτιού. Η θερμαντική του απόδοση είναι -έτσι κι αλλιώς- μικρή, καθώς μόλις το 15% της θερμότητας
παράγεται από την καύση ξύλων. Η ζέστη που παρέχει το τζάκι είναι μόνον τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού.
Τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από την καύση των ξύλων εναποτίθενται κυρίως στις κυψελίδες των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η συνεχής έκθεση σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο.
Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων με αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για άτομα που πάσχουν από άσθμα και οι ηλικιωμένοι.
Προσοχή απαιτείται στη φάση ανάμματος της φωτιάς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά, καθώς σχηματίζουν ατμούς, οι οποίοι προκαλούν μικρές εκρήξεις. Οι εκρήξεις αυτές ενδέχεται να μεταδώσουν ανεξέλεγκτα τη φωτιά σε παρακείμενα εύφλεκτα υλικά, όπως υφάσματα ή κουρτίνες.
Αν χρησιμοποιείτε ξυλόσομπα, δεν πρέπει να την τοποθετείτε επάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα ή κουρτίνες, καθώς η θερμότητά της μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξή τους.

Σημαντική θεωρείται και η επιλογή και τοποθέτηση των σωλήνων αερισμού (μπουριά), ώστε να μην έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται στους κινδύνους που ενέχει η χρήση ξυλόσομπας μέσα στο σπίτι, για την αποφυγή εγκαυμάτων ή άλλων τραυματισμών. Για το σβήσιμο, πρέπει να κλείνει η παροχή αέρα και να ασφαλίζεται το πορτάκι. Η απομάκρυνση της στάχτης και των κάρβουνων να γίνεται προσεκτικά, με τη χρήση άφλεκτου εξαρτήματος.
ΚΕΕΛΠΝΟ
Πονοκέφαλος, ζαλάδα, αδυναμία, ναυτία και εμετός «δείχνουν» δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Πρόκειται για ένα άοσμο και άχρωμο αέριο, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις του μπορεί να προκαλέσει προοδευτικά απώλεια των αισθήσεων και θάνατο. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή σε άτομα που είναι μεθυσμένα και μπορεί να χάσουν τη ζωή τους χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.
Η ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες και γι' αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η πρόληψη της δηλητηρίασης μπορεί να επιτευχθεί με τακτική συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα. Αποφύγετε θερμάστρες που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο στο διαμέρισμα ή το τροχόσπιτο. Προτιμάτε συσκευές που φέρουν την ένδειξη «CE» και, αν χρησιμοποιείτε σόμπα, τζάκι ή καυστήρα βιομάζας, είναι σκόπιμη η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου.
Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.
Οι επιστήμονες απαγορεύουν ρητά την καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων. Απαγορεύουν, επίσης, την καύση επίπλων και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων, μέσα και έξω από το σπίτι.
Συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα, όπως δαδιά. Αποφεύγουμε την αγορά ξυλείας που είναι εμποτισμένη με χημικά, τα οποία αποσκοπούν σε αργή καύση ή εύκολο άναμμα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακολουθώντας τις απλές αυτές οδηγίες, μπορούμε να έχουμε ένα τζάκι - παρέα, με ορισμένη ενίσχυση της θερμότητας στο σπίτι. Στην περίπτωση που επιθυμούμε την καύση βιομάζας για αποφασιστική συνεισφορά στη ζέστη, είναι καλύτερο να στραφούμε σε άλλες λύσεις, όπως η κεντρική θέρμανση ή οι μεγάλες σόμπες με συσσωματώματα ξύλου (πέλετς) ή τα ενεργειακά τζάκια.
  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου