Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στα εγκαίνια των εκθέσεων ««Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία



 
Με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 τα εγκαίνια των
εκθέσεων ««Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία», στην αίθουσα πινακοθήκης του Φ.Σ.Φ. «ΟΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ».
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Φλώρινας κ. Θεόκλητος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, οι Βουλευτές κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Ταξίαρχος της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Σταμάτης Παναγιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Χρήστος Ευαγγέλου,  οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης, 
Μιχάλης Καρακόλης, Παναγιώρης Μαβίδης, Χρήστος Μπαρδάκας και Νίκος Ευαγγέλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί  Σύμβουλοι, φορείς και πολίτες του Δήμου Φλώρινας.
Πρόκειται για δυο περιοδικές κινητές εκθέσεις του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 
1912-1913», οι οποίες  περιλαμβάνουν ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την ένδοξη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, ενώ η έκθεση «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία», περιλαμβάνει περίπου 100 τίτλους βιβλίων που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο χαιρετισμό του είπε:
«Σας καλωσορίζω στην πόλη μας τη Φλώρινα, σε μια βραδιά σπουδαία λόγω των δύο σημαντικών εκθέσεων τα εγκαίνια των οποίων κάνουμε σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, με την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικότητας της Μακεδονίας, που δίνουν αποστομωτική απάντηση στους διάφορους αγράμματους και ανιστόρητους, εντός και εκτός συνόρων, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.
Ο Δήμος Φλώρινας, χωρίς ενδοτισμούς αλλά και μαξιμαλισμούς, προσπαθεί μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον να κάνει το καλύτερο για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μου.
 Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού είναι εκ των ουκ άνευ, αρκεί να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε τη δική μας τουριστική ταυτότητα, που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους άλλες περιοχές.
Η περιοχή μας έχει δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει το μοντέλο που στηρίζεται στον φυσικό πλούτο, τα οικοσυστήματα και τον πολιτισμό μας.
Η γεωστρατηγική μας θέση, ως κέντρο πολυπολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να μας αναδείξει  ως ένα κέντρο διασυνοριακής ανάπτυξης, αρκεί να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Δήμου αλλά και των άλλων φορέων της περιοχής μας.   
Οι προοπτικές ανάπτυξης μπορούν να γίνουν ελκυστικές για τους επενδυτές.
Οι δύο εκθέσεις του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», με ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό  και οι  «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία», που περιλαμβάνει περίπου 100 τίτλους βιβλίων, που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για μας, να δούμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Κύριε Υπουργέ, σας καλώ να εγκαινιάσουμε την έκθεση».
Ο κ. Υπουργός κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης είπε:
«Με τα εγκαίνια των δύο περιοδικών κινητών εκθέσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και τις οποίες έχουμε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε απόψε στην πόλη της Φλώρινας, ζούμε τον παλμό της Μακεδονίας 1912-1913 και αναδεικνύουμε την ιστορική γνώση, η οποία δικαιώνει την ύπαρξη της μόνο όταν είναι άρρηκτη συνδεδεμένη με την αρετή και την τόλμη.
Αφουγκραζόμαστε την αδούλωτη ψυχή των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι για πέντε αιώνες περίμεναν καρτερικά την εθνική τους ανάσταση, ευχόμενοι να ζήσουν την ώρα που θα αναφωνούσαν τη λέξη ελευθερία και θα έβλεπαν την ελληνική σημαία να κυματίζει ελεύθερα στην πόλη.
Για αυτό και όταν ο Ελληνικός στρατός μπήκε νικητής  και απελευθερωτής στη Φλώρινα, οι σκηνές ενθουσιασμού που εκτυλίχθηκαν, δύσκολα μπορούν να περιγραφούν από την ιστορική πένα.
Η Φλώρινα:
-αμφισβητήθηκε  και διεκδικήθηκε, όσο κανένα άλλο τμήμα της πατρίδας μας.
Είναι η γη που οι Μακεδόνες τίμησαν τα χώματα των προγόνων τους, για αυτό και σήμερα είναι ελεύθερη.
Είναι οι … Θερμοπύλες, που υπενθυμίζουν στους παραχαράκτες της ιστορίας μας ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική και πως η ακραία εθνικιστική ρητορεία και η αρνητική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, δεν υπακούουν στους κανόνες της καλής γειτονίας.
Είναι η πόλη του καπετάν Ζώη ο οποίος, μαζί με τους Μπραγιάννη και Τσίτσο, ύψωσε ελληνικές σημαίες στο γνωστό από τον Μακεδονικό Αγώνα Μορίχοβο.
Είναι η αγγελοσκέπαστη πόλη των συνόρων, καθώς ελευθερώθηκε την ημέρα εορτασμού των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Από αυτήν τη γωνιά της πατρίδας μας ξεκινά η προάσπιση της εθνικής μας υπερηφάνειας,
της αξιοπρέπειας μας, της δημοκρατίας,και της ελευθερίας μας.
Εκθέσεις σαν και αυτές που εγκαινιάζουμε απόψε τιμούν τους αθάνατους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων και δοξάζουν όσους θυσιάστηκαν στο όραμα της ελευθερίας και στο όνομα της πατρίδας.
Η πρώτη έκθεση φέρει τον τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό εκείνης της ένδοξης εποχής, που μας διδάσκουν πως η ενότητα του λαού μας μπορεί να κατορθώσει το ακατόρθωτο.
Επιμελητές της είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος, χάρη στο μεράκι των οποίων οι Μακεδόνες έχουμε τη χαρά να δούμε για πρώτη φορά από κοντά, σπουδαία και ανεκτίμητα εκθέματα.
Η δεύτερη είναι η έκθεση βιβλίων και περιλαμβάνει εκδόσεις που εξιστορούν τα ανδραγαθήματα της εποχής.
Πρόκειται για βιβλία που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και τα οποία, μετά το πέρας της έκθεσης, θα δωριστούν από Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στις τοπικές βιβλιοθήκες.
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν γίνει χωρίς την αμέριστη υποστήριξη του ΟΤΕ, της Cosmote,
και της ΔΕΘ ΑΕ, χάρη στην ευγενική υποστήριξη των οποίων, οι δύο περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου μας περιδιαβαίνουν τη Μακεδονία χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οφείλω όμως να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, στη συνεργάτιδα του, την κα Νικολέτα Βόγλη, καθώς και σε όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για την πραγματικά άψογη προετοιμασία, υποδοχή και οργάνωση των δυο εκθέσεων που εγκαινιάζουμε απόψε.
Φίλες και φίλοι,
οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δεν ήταν κατακτητικοί, αλλά ένα ξέσπασμα ελευθερίας, μέσα από το οποίο εξήχθησαν χρήσιμα και σημαντικά ιστορικά διδάγματα.
Της θυελλώδους εξόρμησης του 1912-1913, που οδήγησε στον διπλασιασμό της ελληνικής επικράτειας και στον υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού της πατρίδας μας, είχαν προηγηθεί  το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που μας επιβλήθηκε και ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.
Δεκαπέντε χρόνια πριν την εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων, τίποτα δεν προϊδέαζε ότι η πληγωμένη και ταπεινωμένη Ελλάδα, θα μπορούσε να ορθώσει το ανάστημα της και να ξεκινήσει μια ηρωική αντεπίθεση αναγέννησης και ελευθερίας.
Κι όμως!
Η πατρίδα μας όχι μόνο πάτησε και πάλι γερά στα πόδια της, αλλά πρωτοστάτησε σε αγώνες ελευθερίας που άλλαξαν τη μοίρα ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Απέδειξε ότι οι Έλληνες μένουμε πιστοί στα ιδανικά μας και ότι η αγάπη μας προς την πατρίδα δεν είναι ένα ακόμη ρητορικό σχήμα, αλλά πράξη ευθύνης.
Για αυτό και τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας που γιορτάζουμε το 2012 και συνεχίζουμε να γιορτάζουμε το 2013, δεν είναι μια τυπική ανάμνηση.
Είναι ένα εγερτήριο γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε ο Καρκαβίτσας.
Ότι δηλαδή, «Θα ζήσουμε και θα θεριέψουμε και θα δοξαστούμε, όπως και πρώτα».
Διότι, όπως έγραψε σε ένα δικό του ποίημα και ο Κωστής Παλαμάς: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν και θα περάσουν».
Σας ευχαριστώ».
Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 24 Απριλίου 2013 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 17:30 έως και τις 20:30, ενώ τις πρωινές ώρες θα την επισκέπτονται σχολικές μονάδες από το Δήμο Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου