Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση για την εγκατάλειψη της διάνοιξης σήραγγας Κλεισούρας Καστοριάς.


ΘΕΜΑ: «Εγκαταλείπεται η διάνοιξη της σήραγγας Κλεισούρας Καστοριάς».

Στην απελπισία έχουν οδηγηθεί οι τοπικές κοινωνίες της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Πέλλας καθώς εγκαταλείπεται επ’ αόριστον η διάνοιξη της πολύπαθης σήραγγας της Κλεισούρας Καστοριάς. Ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος και Υποδομών της Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε ότι το έργο δεν θα ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και πως είναι απίθανο ακόμη να ενταχθεί και στο αμέσως επόμενο ΚΠΣ δεδομένων των εξαιρετικά περιορισμένων κονδυλίων για έργα υποδομής που θα διατεθούν στη Δυτική Μακεδονία.


Να σημειωθεί ότι για την εκπόνηση μελετών διάνοιξης της σήραγγας έχουν δαπανηθεί από το 2009 έως το 2011 πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Η σήραγγα Κλεισούρας (μήκους 1.365 μέτρων) σχεδιάστηκε ώστε να ενώσει την Εορδαία και το Αμύνταιο με το νομό Καστοριάς και κατά συνέπεια με την Εγνατία Οδό. Με τη διάνοιξη της ο χρόνος μετάβασης από την Καστοριά στην Πτολεμαΐδα θα είναι περίπου 30 λεπτά ενώ μέχρι στιγμής για τη συγκεκριμένη διαδρομή απαιτούνται 80 λεπτά σε δύσβατο επαρχιακό δρόμο σε υψόμετρο 1.170 μέτρων ο οποίος το χειμώνα κλείνει λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Επιπλέον, με την διάνοιξη της σήραγγας θα συντόμευε η απόσταση από την Καστοριά προς το Αμύνταιο, τη Φλώρινα και την Πέλλα με αποτέλεσμα ταχύτερες και ασφαλείς μεταφορές προϊόντων, εμπορευμάτων και επιβατών. Επιπρόσθετα, στο εγγύς μέλλον, θα μπορούσε να συνδεθεί η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό με την Τηλεθέρμανση καθώς είναι αδύνατον να διασχίσουν οι αγωγοί τον ορεινό όγκο της Κλεισούρας με άλλο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι με τη σήραγγα θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον για σιδηροδρομική σύνδεση της Καστοριάς με τη γραμμή Φλώρινα – Πέλλα – Ημαθία - Θεσσαλονίκη.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Για ποιους λόγους αφήνεται ημιτελές ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δαπανηθεί για την εκπόνηση των μελετών υλοποίησης του και λόγω της οικονομικής τόνωσης που θα επέφερε στις ακριτικές αυτές περιοχές με την ενίσχυση του τουρισμού;
Θα αναζητήσουν άμεσα τους υπαίτιους της εγκληματικής αυτής κωλυσιεργίας με σκοπό να τους αποδώσουν τις ανάλογες ευθύνες;
Θα ενεργήσουν ώστε το έργο να ενταχθεί στα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα;

Αθήνα, 31/10/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου