Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Τα εγκαίνια του νέου Ελληνικού Προξενείου στην Κορυτσά (video)

Στην Κορυτσά της Αλβανίας, εκεί όπου πάλλεται έντονα ο Ελληνισμός, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, η σχολική γιορτή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» για τον εορτασμό της Επανάστασης του ’21, καθώς και τα εγκαίνια της νέας έδρας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της πόλης χοροστατούντως του Μητροπολίτη Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη και ακολούθησε η σχολική γιορτή των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» στο θέατρο «Τσαγιούπι», παρουσία πλήθος Κορυτσέων και επισκεπτών από την Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων της ελληνικής και αλβανικής πολιτείας.
Τα παιδιά των εκπαιδευτηρίων, με απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικά σκετς, ζωντάνεψαν τους ήρωες και ηρωίδες της επανάστασης του 1821, καθηλώνοντας το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την παράσταση.
Ακολούθησε η τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του Γενικού Προξενείου με τον καθιερωμένο αγιασμό και τη μουσική παράσταση από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Μουσικού Λυκείου Κορυτσάς και του Εκπαιδευτηρίου «Όμηρος».
Πρόκειται για ένα υπέροχο αναπαλαιωμένο αρχοντικό στον κεντρικό δρόμο της Κορυτσάς και αποτελεί συμβολισμό σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας μας στην περιοχή.
Στο μήνυμα του, ο Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς Ιωάννης Πεδιώτης, τόνισε: «Με τις εκδηλώσεις αυτές τιμούμε τους ήρωες μας και μοιράζουμε αισιοδοξία για την αίσια έκβαση της σημερινής μας πορείας, γεμάτης προκλήσεις και δυσκολίες, με την βεβαιότητα ότι, όπως συνέβη πάντα στο παρελθόν, αυτές θα ξεπεραστούν και ένα καλύτερο μέλλον θα γεννηθεί για μας και τις επόμενες γενιές που θα μας διαδεχθούν.
Συμβολισμός του καλύτερου μέλλοντος είναι η καινούρια έδρα του Γενικού Προξενείου που εγκαινιάζουμε. Ένα κτίριο που αναβαθμίζει την παρουσία της Ελλάδος στην Κορυτσά, για το οποίο πιστεύω ότι όλοι θα αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με την εντυπωσιακή εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και δεξίωση στο Ξενοδοχείο «Life Gallery».
Στην ιδιαίτερη σημαντική αυτή ημέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας, ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Λ. Ροκανάς, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης, οι βουλευτές, Μ. Αντωνίου και Γ. Κασαπίδης, εκπρόσωποι του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Αμυνταίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Ι. Μπάντης, ο πολιτευτής Φλώρινας Λ. Βόσδου και κλιμάκια της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και του ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ «ΟΜΗΡΟΣ»
Τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» αποτελούν καρπό πολυετών προσπαθειών των ομογενών, παρέχουν παιδεία σε πεντακόσια και πλέον παιδιά και διαδραματίζουν σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο στην πόλη της Κορυτσάς.
Στεγάζονται σε χώρο που αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνικής Πολιτείας με χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ.
Το σχολείο είναι δίγλωσσο. Πλην της ελληνικής, διδάσκεται η αλβανική γλώσσα από 18 επιτόπιους δασκάλους, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας. Στο Σχολείο υπηρετούν 20 Έλληνες εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.
Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η Ελληνική Γλώσσα, η Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Τεχνικά, η Ζωγραφική, η Μουσική και η Γυμναστική. Από την Τρίτη τάξη αρχίζει και η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας.
Τα Εκπαιδευτήρια έχουν τύχει θερμής υποδοχής από την κοινωνία της πόλης, έχοντας κάθε χρόνο πολλές αιτήσεις για εγγραφή νέων μαθητών.Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου