Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία


Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948

Κλείνουμε αισίως 3,5 χρόνια από τότε που οι δημότες του δήμου Αμυνταίου εμπιστεύτηκαν την ομάδα που απάρτιζε το συνδυασμό Ανοιχτοί Ορίζοντες για να είναι η δημοτική αρχή που θα τους εκπροσωπεί στο νέο διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Αμυνταίου και τον Ιωακείμ Ιωσηφίδη να είναι ο νέος δήμαρχος Αμυνταίου. 
Σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου από τις οποίες οι περισσότερες σε ήπιο κλίμα και με διάθεση συνεργασίας από την αντιπολίτευση και άλλες σε πιο εκρηκτικό στις οποίες η μείζονα αντιπολίτευση επέλεγε το δρόμο της αποχώρησης από τα δημοτικά έδρανα και της απαξίωσης του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου.
Μια τέτοια συνεδρίαση έλαβε χώρα και την Δευτέρα 31/3/2014 , στην οποία υπήρχαν ως 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΔΕΤΕΠΑ για θέματα που αφορούν την τηλεθέρμανση και ως 2ο η Διενέργεια κλήρωσης ενός δημοτικού Συμβούλου ως μέλος της επιτροπής παραλαβής εργασιών – υπηρεσιών για την αντικατάσταση του Προέδρου της παραπάνω επιτροπής (αλήθεια γιατί παραιτήθηκε από την εν λόγω επιτροπή ο κ. Θεοδωρίδης ενώ ήταν Πρόεδρος; Ακόμα έχω την απορία). Πριν λοιπόν ξεκινήσει η συζήτηση για το 1ο θέμα η μείζονα αντιπολίτευση κατά την προσφιλή της τακτική αποχώρησε με αποτέλεσμα όλα τα θέματα να ψηφιστούν ερήμην της.
Όπως προανέφερα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα. Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση και στον 2ο και στον 1ο βαθμό από νεαρή ηλικία και τόσες πολλές αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης από τα δημοτικά συμβούλια δεν έχω δει. Ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση θα έπρεπε η μείζονα αντιπολίτευση να παραμείνει παρούσα και να δώσει εξηγήσεις για θέματα που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία και ξεκάθαρα να δώσει κάποιες απαντήσεις στον κόσμο του Αμυνταίου , ο οποίος έχοντας γεμίσει άλλη μια φορά την αίθουσα περίμενε να ακούσει απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα. Δεν έγινε αυτό…
Δύο ώρες νωρίτερα σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, παρουσία πολλών συμπολιτών μας τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ, στάθηκαν απέναντι στους πολίτες και αποτύπωσαν με πολύ παραστατικό τρόπο τη σημερινή εικόνα της τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο- Φιλώτα – Λεβαία. Ανέλυσαν εμπεριστατωμένα και με στοιχεία τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια , τι δεν έγινε, ποιες δυσκολίες υπάρχουν και ποια προβλήματα και στο τέλος απάντησαν στα ερωτήματα των δημοτών. Όμορφα, κρυστάλλινα , ξεκάθαρα χωρίς μασημένα λόγια. Η διαφορά λοιπόν στην αντιμετώπιση σοβαρών και κρίσιμων ζητημάτων εδώ αναδεικνύεται. Από τη μια έχουμε τη φυγή και την αποχώρηση και από την άλλη την παρουσία και την εξήγηση όσο κι αν αυτή σε πολλές περιπτώσεις φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση να την υποστηρίξεις .
Δεν είμαι ο πλέον ειδικός να μιλήσω για την τηλεθέρμανση. Άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που το διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΕΠΑ, με αρκετή συνέπεια και υπευθυνότητα. . Όμως σαν δημοτικός σύμβουλος που συμμετέχω στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σαν δημότης που παρακολούθησα τη χθεσινή ενημέρωση για την τηλεθέρμανση συμπέρανα ότι τα προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στις χρηματοδοτήσεις του έργου της επέκτασης έχουν να κάνουν και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ξεκάθαρα χθες ο Δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μας χορηγεί δάνειο επειδή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη. Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα γιατί να μην είναι ομόφωνες οι αποφάσεις σε τόσο σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να τρέχουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες προς όφελος των πολιτών; Γιατί να διακατέχεται η μείζονα αντιπολίτευση από στείρες μηδενιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις που παραπέμπουν σε πολιτικές που έχουν ξεπεραστεί και έχουν αποδοκιμαστεί από την κοινωνία; Γιατί να απαιτούνται οι διαπροσωπικές σχέσεις και η διαπραγματευτική ικανότητα του Δημάρχου για να λυθούν ζητήματα που τους αρκεί μια ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Η ιστορία έχει δείξει πως όσο υπάρχει ταύτιση απόψεων στα σοβαρά ζητήματα, αυτό λειτουργεί ωφέλιμα για την κοινωνία. Δεν πρέπει λοιπόν σε τόσο σοβαρά ζητήματα που βοηθάνε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας αλλά και στην οικονομική τους ανακούφιση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να λειτουργούμε καθαρά και μόνο με αντιπολιτευτική διάθεση. Σίγουρα αυτή η δημοτική αρχή δεν τα έκανε όλα. Σίγουρα υπάρχουν παράπονα σε διάφορα ζητήματα από τους πολίτες . Η αρετή όμως των πολιτικών ανδρών φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο στέκονται απέναντι στο πρόβλημα με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια και προσπαθούν για τη λύση του. Σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες η μείζονα αντιπολίτευση επέλεξε το δρόμο της πολιτικής δειλίας χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ή μάλλον υπάρχει καθώς σε πολύ λίγο έχουμε εκλογές και καλό είναι να μην «σπάσουμε αυγά»…
Κλείνοντας δεν θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα της δικαστικής διαμάχης που υπάρχει μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της ΔΕΤΕΠΑ για έργα που υλοποιήθηκαν την τετραετία 2007-2010. Αυτό είναι καθαρά θέμα της δικαιοσύνης . Στέκομαι μόνο στο πολιτικό κομμάτι και ξανατονίζω ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα ο λαός θέλει να μάθει την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή. Και η αλήθεια δεν βρίσκεται στην φυγή και στην αποχώρηση.

ΥΓ: Υποκλίνομαι με σεβασμό στους δημότες μας . Όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον τους για τις συνεδριάσεις τους είναι ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο. Σε λίγα δημοτικά συμβούλια βλέπουμε τόσο μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι το ενδιαφέρον για τα κοινά ζητήματα της περιοχής είναι μεγάλο και οι δημότες μας είναι πολίτες ενεργοί και με άποψη. Δυστυχώς όμως η θέα των άδειων εδράνων και οι ανούσιες κοκορομαχίες από στεντόρειες φωνές των δημοτικών συμβούλων για χάριν αύξησης της δημοτικότητας μάλλον θλίψη και απογοήτευση τους γεμίζουν και κυρίως τους νέους μας που περιμένουν πολλά από μας. Ελπίζω στο μέλλον οι αντιπαραθέσεις να είναι λιγότερες και πιο ουσιαστικές.

ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αμυνταίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου