Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Γιορτή λήξης του σχολικού έτους στο ειδικό δημοτικό σχολείο Φλώρινας

Με μια εξαίσια γιορτή που πραγματοποίησε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας μαζί με το Ειδικό Νηπιαγωγείο έκλεισαν τη φετινή τους σχολική χρονιά 2013-2014. 

Σε σύμπραξη με τους συμμαθητές τους από το 5ου Δημοτικό Σχολείο, οι μαθητές,/τριες με ειδικές ανάγκες του σχολείου, μας ταξίδεψαν νοσταλγικά πίσω στο παρελθόν, τότε που οι γάμοι είχαν πολλά τελετουργικά και εν μέρει τα συναντάμε –όλο και λιγότερο -σήμερα.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Αντωνίου κατά την έναρξη της εκδήλωσης και με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους σε έναν σύντομο απολογισμό ανέφερε:
Αυτή τη σχολική χρονιά, παρ΄ ολη την οικονομική κρίση το σχολείο από το 2009 που ήρθε στο δικό του διδακτήριο, αντιμετώπισε τα λιγότερα οικονομικά προβλήματα. Συνέβαλαν σε αυτό (εκτός της επιχορήγησης από τη σχολική επιτροπή) η υποστήριξη που παρείχαν στο σχολείο και ιδιώτες φορείς.
Τη χρονιά αυτή αναβαθμίστηκε το σχολείο σε κέντρο ΣΔΕΥ, όπου με τη διεπιστημονική του ομάδα (Ψυχολόγο, κοινωνικό Λειτουργό) θα υποστηρίζει τη φοίτηση μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το σχολικό έτος 2013-2014 εργάστηκαν στο σχολείο περισσότεροι εκπαιδευτικοί Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), από κάθε άλλη χρονιά με διαφορετικά καθεστώτα (μόνιμοι, αναπληρωτές, κοινωφελούς εργασίας), όπου ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία επεσήμανε το ρόλο του εκπαιδευτικού ως διευκολυντή της σχολικής μάθησης για την ψυχική και κοινωνική ωρίμανση των μαθητών.
Μετά την υλοποίηση της δράσης: «Βελτίωση των σχέσεων του σχολείου με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς κ.α φορείς» στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογής της ΑΕΕ (Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου) 2010-2012, το σχολείο συνέχισε και αυτή τη χρονιά τη συνεργασία με τους παραπάνω φορείς (Πανεπιστήμιο Διευρυμένη Πρακτική Άσκηση, ΙΕΚ πρακτική άσκηση σπουδαστών κ.α).
Η συνεργασία με τους φορείς τόνισε ο διευθυντής πως συνέβαλε και στο άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, όπου και αυτή με τη σειρά της το υποστήριξε τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά. Μεταξύ των φορέων που υποστήριξαν το σχολείο κατά το παρόν έτος αναφέρθηκαν: Η Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας, ο Δήμος, η Περιφερειακή Ενότητα, το ταχυδρομείο, η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του 5ου Δημοτικού σχολείου, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Φλώρινας, ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες Ν.Φλώρινας, το τμήμα μαγειρικής τέχνης του ΟΑΕΔ, η φοιτητική Λέσχη του ΤΕΙ Φλώρινας, το Λύκειο Ελληνίδων, ο σύλλογος «Βενετία», ο σύλλογος «Αριστοτέλης», το φροντιστήριο «Μέθοδος» το κατάστημα EXPERT, τα σούπερ μάρκετ TOTAL, LIDL, το κατάστημα χαλιών Νεδέλκου-Ορόβα, τα βιβλιοπωλεία «Το μαγαζί σας» και «Γωνία» και το μουσικό συγκρότημα «Μουσικόραμα» το blog ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ.
Ευχαριστώντας τους παραπάνω φορείς ο διευθυντής του σχολείου, τόνισε πως με το δικό του τρόπο ο κάθε φορέας συμβάλει στον κύριο σκοπό της αγωγής που είναι η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, όπως την προβλέπει και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Ακολούθησε το δρώμενο της αναπαράστασης ενός παλιού γάμου, τραγούδια και χοροί που συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και ΕΒΠ (Ειρήνη Σακουλέβα, Ειρήνη Ψαρουμπά, Ελένη Κούρτη, Λουίζα Νοβατσίδου, Ελισάβετ Ευγενιάδου, Μαρία Δάφα, Χρυσάνθη Γιαννούλη, Φανή Κληντσάρη, Όλγα Νάντσιου, Ελένη Γούλα).
Πλούσιο μπουφέ και εδέσματα ειδικά για την εκδήλωση, έφτιαξαν τα παιδιά μαθητείας του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα τα παιδιά του τμήματος της μαγειρικής τέχνης.
Συγκινητική ήταν και η παρουσία των χορευτικών του συλλόγου «Αριστοτέλης» που με τις τοπικές ενδυμασίες, ενδυνάμωσαν και ζωντάνεψαν το δρώμενο του παλαιού γάμου και παρέσυραν στο τέλος τους καλεσμένους για χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου