Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.


                                                                    ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.


  Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την τελευταία έντονη κακοκαιρία στην Π.Ε. Φλώρινας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στα μέσα ενημέρωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.
  Ο κ. Μπίρος, στην εισήγησή του, τόνισε ότι επισκέφτηκε όλες τις πληγείσες περιοχές και η διαπίστωση ήταν ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες.

  Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής: «Εμείς αμέσως δώσαμε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να επισκεφτούν όλα τα διαμερίσματα στα οποία υπήρξαν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.
  Ειδικότερα, μεγάλη ζημιά υπέστησαν πολλές κατοικίες, σταυλικές εγκαταστάσεις και παραγωγές στην Τ.Κ. Βαλτονέρων. Τόσο η πυροσβεστική όσο και οι τεχνικές υπηρεσίες της Π. Ε. Φλώρινας και του Δήμου κινητοποιήθηκαν την επόμενη μέρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Έχω δώσει εντολή να γίνει προγραμματισμός για την υλοποίηση απαραίτητων τεχνικών έργων στην Τ.Κ. Βαλτονέρων και στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων. Χρειάζεται να γίνει καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών για την απορρόφηση του υδάτινου δυναμικού, έργο ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχουμε εντάξει και πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στο 2015.
  Φαινόμενα πλημμύρας είχαμε στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσονησίου και Αμμοχωρίου, λόγω παρεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού από ιδιώτες, για τις οποίες δεν είχαμε ενημέρωση. Θα κοιτάξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα.
  Προβλήματα είχαμε στον δρόμο Δροσοπηγής – Καστοριάς λόγω κατολίσθησης στο 4ο χιλιόμετρο. Υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία του δρόμου και αποφασίσαμε να τον κλείσουμε έως ότου γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Όποιος κινείται στον δρόμο αυτόν αναλαμβάνει και την ευθύνη της μετακίνησής του.
  Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε στην Τ.Κ. Νεοχωρακίου, προς την πλευρά της Μελίτης, λόγω υπερχείλισης του ποταμού. Γενικότερα η κατασκευή εκεί είναι πρόχειρη και θα κάνουμε έναν προγραμματισμό για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κατασκευή γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο με σκοπό την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Τροπαιούχου. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται υπερχείλιση με αποτέλεσμα να περνάει μεγάλη ποσότητα νερού από τον κεντρικό δρόμο. Με πληροφόρησαν ότι οχτώ αυτοκίνητα κινδύνεψαν να πάθουν ατύχημα στη συγκεκριμένη διάβαση. Είχαμε συζήτηση σήμερα με τον πρόεδρο της κοινότητας και αποφασίσαμε να εντάξουμε έργο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
  Στον Τριπόταμο υπάρχει χρόνιο πρόβλημα. Ήδη έχουμε κάνει μια συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Κοζάνης και τον κ. Αναγνώστου και υπάρχει δέσμευση για τεχνικό έργο στη στροφή Τριποτάμου όπου όταν έχουμε βροχοπτώσεις τα ρυάκια υπερχειλίζουν πάνω στον δρόμο και η διάβαση είναι πολύ δύσκολη. Το έργο αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
  Δημιουργήθηκαν προβλήματα στο ποτάμι της Τ.Κ. Νίκης. Και εκεί πήγαμε και είδαμε από κοντά τι ακριβώς έχει συμβεί. Έχει γίνει υπερχείλιση του ποταμού και υπήρχε κίνδυνος να πάει το νερό και μέσα στο δημοτικό διαμέρισμα. Ευτυχώς το καλοκαίρι, μετά από έκκληση του προέδρου να κάνουμε κάποιες εργασίες, προγραμματίσαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες και κάναμε κάποια έργα οπότε υπήρξε αποσυμφόρηση. Διαφορετικά θα είχαμε και εκεί πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
  Είχαμε αρκετές κατολισθήσεις και στον δρόμο προς Νυμφαίο οι οποίες αποκαταστάθηκαν άμεσα.
  Όλα αυτά τα φαινόμενα που είδαμε το Σαββατοκύριακο είναι σε κάποιον βαθμό δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τουλάχιστον στα ζητήματα αυτά που έχουν σχέση με την προστασία της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη δημιουργία των υποδομών για την αποφυγή αυτών των αρνητικών εξελίξεων, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
  Είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει όσους υπέστησαν ζημίες στις περιουσίες τους και στην παραγωγή τους -υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα καλαμπόκια στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αμυνταίου- και όσους κατοίκους έχασαν τρόφιμα ή ζωοτροφές από τις αποθήκες τους. Ήδη γίνεται καταγραφή από την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία θα μας πληροφορήσει σχετικά με το ποιοι επλήγησαν και τον βαθμό των ζημιών και τόσο εμείς όσο και ο Δήμος, με τις ενέργειές μας, θα φροντίσουμε για την αποζημίωσή τους.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου