Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ενημέρωση της ΕΑΣ Αμυνταίου προς τους παραγωγούς της περιοχής


Αμύνταιο,10/08/2012
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Αμυνταίου κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 10/08/2012, αποφάσισε νε ενημερώσει τους παραγωγούς της περιοχής Αμυνταίου για τα παρακάτω:  
                              
Η ΕΑΣ Αμυνταίου που βάσει του νόμου 4015/2011 μετασχηματίζεται σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό, με μέλη  παραγωγούς της περιοχής Αμυνταίου, οι οποίοι αναπτύσσουν την αγροτική τους οικονομία μέσω των 4 ομάδων παραγωγών, με την υποστήριξη των διευθύνσεων της, ενημερώνει ότι η παραλαβή, η εμπορία και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων γινόταν και γίνεται για λογαριασμό παραγωγών. Οι λογαριασμοί που εκκρεμούν με τους παραγωγούς αλλά και τους προμηθευτές που συνεργαζόταν πριν από το 2011 έχουν ως εξής:
1. Οι οφειλές της Ομάδας Παραγωγών Οπωροκηπευτικών της ΕΑΣ Αμυνταίου προς παραγωγούς είναι 200.000€, από τα προηγούμενα χρόνια
Οι οφειλές των εργοστασίων προς την Ομάδα Παραγωγών Οπωροκηπευτικών της ΕΑΣ Αμυνταίου είναι 318.000€ χρήματα τα οποία έχουν διασφαλιστεί με όλα τα νόμιμα και δικαστικά μέσα ώστε να  πληρωθούν οι αγρότες που τα δικαιούνται.
2. Για λογαριασμό όλων των αμπελουργών της περιοχής Αμυνταίου , η Συνεταιριστική Οργάνωση έκανε τρύγο το 2009 και το 2010. Για να αποθηκευτεί όλη αυτή η παραγωγή χρειάστηκε να νοικιαστούν χώροι σε Οινοποιεία της Νάουσας και να γίνει επένδυση αποθηκευτικών χώρων χωρητικότητας 1000 τόνων. Τα αποθέματα σήμερα στο Οινοποιείο από τις χρονιές 2009 και 2010 επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή της ΕΑΣ Αμυνταίου προς τους αμπελουργούς. Εφόσον η απορροφητικότητα κρασιών τριών ετών πλέον (2009 + 2010 + 2011) συνεχιστεί ομαλά όπως
ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι παραγωγοί. Το σύνολο των τιμολογιθέντων προϊόντων που έχουν πληρωθεί οι αμπελουργοί της περιοχής είναι δεκαπλάσια του υπολοίπου που απομένει προς πληρωμή. Τα υπόλοιπα των αμπελουργών στις καρτέλες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου δεν ξεπερνούν τις 270.000€.
3. Σε 2 μεγάλα έργα, στο Οινοποιείο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης αλλά και στην ίδρυση της Μονάδας Διαλογής Αποθήκευσης Βιομηχανικής Πατάτας, τα υπόλοιπα προς τους προμηθευτές δεν ξεπερνούν τις 50.000€, όταν η Οργάνωση έχει να λαμβάνει επιδοτήσεις αλλά και δάνεια στήριξης επενδυτικών έργων, χορηγήσεις οι οποίες ελαττώθηκαν και κόπηκαν λόγω του χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας. Τα 2 έργα λειτουργούν και στηρίζουν τους παραγωγούς της περιοχής.
4. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τις οφειλές των αγροτών και κτηνοτρόφων προς την Οργάνωση. Όταν μπορέσουν οι αγρότες να πληρώσουν, σίγουρα θα πληρωθούν και οι προμηθευτές.
        Ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός περιοχής Αμυνταίου έχει 340 φυσικά πρόσωπα ως μέλη και εγκεκριμένες τέσσερεις Ομάδες Παραγωγών (Οπωροκηπευτικών, Αμπέλου & Οίνου, Δημητριακών Αραβόσιτου & Χονδροειδών Ζωοτροφών, Πατάτας & Οσπρίων), τις οποίες έχει πιστώσει με αγροτικά εφόδια και την καλλιεργητική περίοδο του 2012, εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, φυτοπροστασίας και θρέψης των καλλιεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ποσότητα και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγουν τα μέλη του.
Οι τέσσερεις Ομάδες Παραγωγών λειτουργούν με αυτόνομα Διοικητικά Συμβούλια όσον αφορά τις εισροές και εκροές της αγροτικής τους παραγωγής. Λειτουργούν ως επιχειρήσεις των αγροτών και με αυτά που ορίζει ο Νόμος 2810/2000 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4015/2011 και με αυτά που ορίζει το σύνταγμα περί ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας της συμμετοχής των μελών. Όλη η λειτουργία γίνεται σε μια συνιδιόκτητη επιχείρηση δημοκρατικά διοικούμενη από τους ίδιους τους παραγωγούς. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα όργανα διοίκησης καθώς και οι διευθύνσεις απολογούνται μόνο στα φυσικά μέλη που απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση και στα Διοικητικά Συμβούλια των εγκεκριμένων Ομάδων Παραγωγών. Είναι ξεκάθαρο πλέον και από το νόμο αλλά και από το Σύνταγμα ότι τα οικονομικά εκπροσωπούμενα από το νέο Συνεταιρισμό μέλη έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ενέργειες των οργάνων διοίκησης και των στελεχών τους.
 Η Διοίκηση και τα στελέχη της ΕΑΣ Αμυνταίου και τώρα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού, εκπροσωπούν όλους τους παραγωγούς της περιοχής Αμυνταίου και πολιτικά όταν αυτό χρειάζεται αλλά κυρίως τεχνοκρατικά, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρακολουθούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική διαχρονικά με έμπειρα στελέχη που εκπαιδεύονται διαρκώς. Αυτόν τον ρόλο λοιπόν, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων πρέπει να τον προστατεύσουμε και να τον αναπτύξουμε ώστε να μπορούν οι αγρότες της ελληνικής υπαίθρου να έχουν την πληροφόρηση και την γνώση για τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αλλά και για την αγορά των αγροτικών προϊόντων για το πως διαμορφώνεται σε τοπικό , εθνικό , ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Με εκτίμηση ,
Για την ΕΑΣ Αμυνταίου
Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος
Πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου