Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ο Ηλίας Ηλιάδης στις «Πρέσπες»!

Ο Ηλίας Ηλιάδης θα εγκαινιάσει τις φετινές «Πρέσπες»! Απίστευτο και όμως αληθινό. Την Τετάρτη 22 Αυγούστου το απόγευμα, στο δροσερό ποτάμι της Φλώρινας Σακουλέβα, 400 παιδιά από τη Φλώρινα, από το Αμύνταιο τη δεύτερη πατρίδα του Ηλιάδη, από τα παραμεθόρια χωριά των συνόρων και από τα βουνά, όπως το Βίτσι θα μαζευτούν σε έναν ασύντριφτο κύκλο Αγάπης, για να γράψουν μαζί «το παραμύθι της Φλώρινας».

Όλα αυτά λίγο πριν από την εκπλήρωση ενός τάματος του ολυμπιονίκη. Το μετάλλιο που η κορούλα του το δάγκωνε σαν παιχνιδάκι δε θα μείνει στο σπίτι του για πολλές μέρες ακόμα. Θα ταξιδέψει και θα μείνει για πάντα στο Θεοσκέπαστο Άγιον όρος. Εκεί το χάρισε και ήταν τάμα. Η έκπληξη; Στη Μονή Βατοπεδίου! Ίσως για εξαγνισμό. Συμβολική πράξη υψίστης σημασίας, γιατί όπως μας λένε οι αληθινοί δάσκαλοι αυτού του τόπου «καμιά δωρεά δεν προσφέρετε αν δεν έχεις έτοιμη γι’ αυτήν την ψυχή σου». Ο Ηλιάδης την έχει. Ελάτε λοιπόν στη Φλώρινα γονείς με τα παιδιά σας από 6 έως 12 χρόνων. Θα γκρεμίσουμε για σάς τα τείχη της φτώχιας μας. Ο Ηλιάδης θα φυσήξει και θα πέσουνε! Σας περιμένουμε και είναι γνωστό ότι είμαστε πολύ καλοί οικοδεσπότες…
«Το παραμύθι της Φλώρινας» λοιπόν μια ιδέα του Άρη Δημοκίδη, σκηνοθετημένη από τη Σοφία Σπυράτου, με τους άραχνους ήχους από τα χάλκινα της περιοχής, θα το γράψουν τα μικρά παιδιά στο πλάι αυτού του ζωντανού θρύλου. Έτσι λοιπόν ο Ηλιάδης αντί να περιμένει πολιτικούς στα αεροδρόμια (δεν πήγε κανείς φέτος), θα έρθει στη Φλώρινα για να γκρεμιστούν τα ψυχροπολιτικά της τείχη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 24 Αυγούστου
Μέγαρο Εξάρχου-Φλώρινα 8.30 μ.μ.
Πνευματική εκδήλωση με θέμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Φλώρινας.
Μιλούν:
Γιώργος Αναστασιάδης, καθηγητής Νομικής Α. Π. Θ.
Ανδρέας Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας
Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Λάζαρος Μέλλιος, λαογράφος-ιστορικός της Φλώρινας
Θα επακολουθήσει συναυλία του Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Σάββατο 25 Αυγούστου
Άγιος Αχίλλειος – Δήμος Πρεσπών 9.00 μ.μ.
Η υποβλητική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα σμίγει με την αμάραντη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στη Θεομητορική Πρέσπα με ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Κυριακή 26 Αυγούστου
Νέα Πλατεία Φλώρινας 9.00 μ.μ.
«Αναζητώντας των ΑΤΤΙΚ». Η παράσταση που έσπασε όλα τα ρεκόρ!
Στη φιλόμουση Φλώρινα, πόλη τροβαδούρων.
Μουσική έρευνα : Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία – χορογραφία : Σοφία Σπυράτου
Ιντερμέδια : Γιάννης Ξανθούλης
Μουσική διεύθυνση : Θοδωρής Κοτεπάνος
Σκηνικά – κοστούμια: Λίλη Πεζανού
Παίζουν : Ζωζώ Σαπουντζάκη, Άκης Σακελαρίου, Νίνα Λοτσάρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου