Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας του συλλέκτη Αθανασίου Βογιατζή: «Φλώρινα 1912 – 1970 – ο τόπος και οι άνθρωποι»

Έκθεση φωτογραφίας της παλιάς Φλώρινας, από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του συλλέκτη Αθανασίου Βογιατζή θα πραγματοποιηθεί από 3 – 14 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης».
Η έκθεση έχει ως τίτλο: «Φλώρινα 1912 – 1970 – ο τόπος και οι άνθρωποι», εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον Τουρκικό ζυγό και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης».
Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 7,30 .μ.μ.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από τις 7,00 έως τις 10,00 μ.μ.
Σχολικές μονάδες που θα θελήσουν να επισκεφθούν την έκθεση θα μπορούν να το κάνουν και πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού στο 23850 22754 και 6977213072

Ο συλλέκτης Αθανάσιος Βογιατζής
Ο συμπολίτης μας, γνωστός συλλέκτης, κ. Αθανάσιος Βογιατζής, γεννήθηκε στην Φλώρινα και κατάγεται από τις πιο παλιές οικογένειες της πόλεώς μας. Η αγάπη του για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, του έδωσε έναυσμα για να αρχίσει, πριν από 30 περίπου χρόνια, να συλλέγει με μεγάλο πάθος και μεράκι φωτογραφίες της παλιάς Φλώρινας.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια επίπονης έρευνας, το αρχείο του κ. Βογιατζή περιέχει, αποκλειστικά και μόνο από την πόλη της Φλώρινας, πολλές γαλλικές Καρτ-Ποστάλ της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918, φωτογραφίες των δεκαετιών 1910-1970 από διάφορες τοποθεσίες, γειτονιές, δρόμους και γενικές απόψεις της παλιάς Φλώρινας, καθώς και φωτογραφίες από Συλλόγους, Σωματεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογένειες, παρέες κ.λ.π.
Μεγάλο μέρος του αρχείου του έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», σε βιβλία και περιοδικά. Επίσης συχνά δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες της πόλης μας διάφορες φωτογραφίες από το αρχείο του, σχολιασμένες από τον ίδιο. Είναι δε πολλοί αυτοί που ζητούν φωτογραφίες και πληροφορίες για την παλιά Φλώρινα, τις οποίες δίνει πρόθυμα, πάντα αφιλοκερδώς, με μόνη την ικανοποίηση ότι προσφέρει κάτι για την πόλη μας. Έχει επίσης στην κατοχή του πολλές παλιές τοπικές εφημερίδες, ερευνώντας για δεκαετίες στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και βιβλία και περιοδικά της Φλώρινας, τα οποία με πολύ κόπο και μεράκι όλα αυτά τα χρόνια συνέλλεξε.
Η αγάπη του κ. Βογιατζή για την γενέτειρά του, αποδεικνύεται εμπράκτως και από την συμμετοχή του για πολλά χρόνια ως μέλος στην Μικτή και στην Εκκλησιαστική Χορωδία του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ». Είναι επίσης ένας από τους γνωστούς και τελευταίους κανταδόρους της Φλώρινας, οι οποίοι με τις κιθάρες τους, τις όμορφες φωνές τους και τα ρομαντικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, δίνουν στην πόλη μας μια διαφορετική νότα νοσταλγίας.
Η έκθεση αυτή που μας παρουσιάζει σήμερα με θέμα την παλιά Φλώρινα, περιλαμβάνει 200 περίπου φωτογραφίες και είναι η τέταρτη που πραγματοποιεί. Η πρώτη έγινε πριν από 20 χρόνια στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου της Φλώρινας, η δεύτερη πριν από 10 περίπου χρόνια, πάλι από τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και η Τρίτη πριν από 5 χρόνια στην Αθήνα, από τον Σύλλογο Φλωρινιωτών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου