Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Μακεδονική κυβέρνηση" σε έκθεση της Επιτροπής για τα Σκόπια




Σαφή αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παραβίαση από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπως όμως και τον όρο "μακεδονικός", περιλαμβάνει η Έκθεση Προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.
Ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε παρουσίασε τη Στρατηγική για τη Διεύρυνση και ζήτησε ξανά να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση του επιθέτου "μακεδονικός" στην έκθεση της Επιτροπής υπήρχε αρχικά σε τρία σημεία.

Όπως πάντα γίνεται γνωστό, για το θέμα υπήρξε και συνάντηση ανάμεσα στον κ. Φούλε και την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.

Φαίνεται πως υπήρχαν πιέσεις από την ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να απαλειφθεί η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού για τη γλώσσα και τους θεσμούς, όχι όμως και για τον όρο "μακεδονική κυβέρνηση", αν και η συντομογραφία "mk" χρησιμοποιήθηκε και στα ηλεκτρονικά αρχεία των κειμένων για τα Σκόπια.


Ο κ. Φούλε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο αίτημα της κυρίας Δαμανάκη να μην ζητηθεί η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι εφόσον η διαδικασία αυτή ξεκινήσει, θα διευκολύνει την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στο κείμενο του Εγγράφου Στρατηγικής, "μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για μία λύση (σσ. του ονοματολογικού). Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει, χωρίς καθυστέρηση, μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή στην έκθεσή της κάνει αναφορά στο γεγονός της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία η χώρα μας βρέθηκε να έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία στο σκέλος της μη παρεμπόδισης της ένταξης των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου