Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα "Ζαφειρένια Μάτια" της Σ.Ηλιάδου



Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81 – Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί σε εκδήλωση με αφορμή το μυθιστόρημα της Σοφίας Ηλιάδου ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, στις 7 μ.μ
Θα μιλήσουν:
Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος
Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένα πανόραμα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, το οποίο παρακολουθεί τέσσερις γενιές Ποντίων, των Ευγενιάδηδων, μέσα από την αφήγηση του εκπροσώπου της νεότερης γενιάς, του υποψηφίου διδάκτορα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Στον καμβά αυτής της αφήγησης περιλαμβάνονται τα ημερολόγια και οι αναμνήσεις του λόγιου παππού του, Ευγένιου Ευγενιάδη, της γιαγιάς του Καλλιρρόης και του πατέρα του Μανουήλ. Μέσα από αυτή την εξιστόρηση περνάει όλη η περιπέτεια των Μικρασιατών, των Ποντίων και των Σμυρναίων –με αναφορά στα επίσημα τεκμηριωμένα από τις πηγές γεγονότα της γενοκτονίας–, καθώς και οι προσπάθειες αποκατάστασης στις νέες πατρίδες. Παράλληλα στο μυθιστόρημα, το οποίο αρθρώνεται σε κεφάλαια με σημείο αναφοράς τον χώρο δράσης των πρωταγωνιστών του (Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βενετία), εκτυλίσσεται μια ιστορία βγαλμένη από τη μεσαιωνική παράδοση του Πόντου, η οποία αποτελεί και αντικείμενο της έρευνας του νεότερου των Ευγενιάδηδων, ένα κρυμμένο μυστικό που επηρεάζει καταλυτικά τις πορείες τόσο των νεότερων όσο και των γηραιότερων και το οποίο φύλαγε, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σημασία του, η Κρωμναία γιαγιά της πρώτης εκ των τεσσάρων γενεών. Και όλα αυτά μαζί με έναν θυελλώδη έρωτα του αφηγητή που θα οδηγήσει σε δραματικές ανατροπές, τόσο στη θεώρηση του χθες όσο και στη διαχείριση του σήμερα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Σοφία Ηλιάδου (Φλώρινα, 1960) κατάγεται εκ πατρός από τον Πόντο, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Επιστημονικής Επιτροπής της Γραμματείας Ισότητας, Πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας. Έχει συγγράψει και εκδώσει σε εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έξι ιστορικές μονογραφίες με θέμα την Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία, στην Πελαγονία (περιοχή Μοναστηρίου), στον Πόντο και στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλιοκρισία στο Athens Review και αλλού. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει 150 ετεροαναφορές στο έργο της. Το 2010 πήρε Βραβείο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Βιβλίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Με το μυθιστόρημα αυτό δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στη λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου