Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Λαϊκή συνέλευση με θέμα την τηλεθέρμανση της Μελίτης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο πνευματικό Κέντρο της Μελίτης



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                             
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   
Τ.Κ.:53100
Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                          
Φλώρινα, 25-02-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαϊκή συνέλευση με θέμα την τηλεθέρμανση της Μελίτης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στο πνευματικό Κέντρο της Μελίτης.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελίτης κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τραϊανός Ρασάικος, οι Αντιδήμαρχοι  κ.κ. Νίκος Ευαγγέλου, Άκης Καραγκιοζίδης και Χρήστος Μπαρδάκας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Διευθυντής Μελετών της ΑΝΚΟ κ. Γιάννης Γκίνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι της Μελίτης.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελίτης, στην έναρξη της λαϊκής συνέλευσης, είπε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να δούμε τι θα γίνει με την τηλεθέρμανση της Μελίτης. Ήδη, της Φλώρινας έχει πάρει το δρόμο της. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χωρίς την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, δεν μπορεί να υπάρξει η τηλεθέρμανση της Μελίτης. Το τι κάνουμε από εδώ και πέρα είναι το ζητούμενο. Γιατί η Μελίτη έχοντας έτοιμη τη μελέτη δεν μπήκε στο πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί και η Φλώρινα. Για το λόγο αυτό καλέσαμε σήμερα εδώ τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αμαναντίδη, για να μας απαντήσουν, τι κάνουμε από εδώ και πέρα, γιατί τον καυστήρα τον έχουμε στη Μελίτη και ζεσταίνεται ο γείτονας».
Ο Δήμαρχος Φλώρινας στην τοποθέτησή του είπε:
 « Δε θα σας κρύψω ότι για το θέμα της τηλεθέρμανσης, ο Πρόεδρός σας έχει επισκεφθεί πολλές φορές το γραφείο μου. Όταν ανέλαβα τη θητεία μου ως Δήμαρχος, στόχος μου ήταν να ξεκινήσει η κατασκευή της τηλεθέρμανσης και της Φλώρινας και της Μελίτης. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη όμως και μέχρι να μπούμε σε μια σειρά, καθυστερήσαμε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε όλα μας τα έργα.
Όταν ενημερώθηκα για την τηλεθέρμανση,  αυτό που μου είπαν ήταν ότι της Φλώρινας ήταν έτοιμη και είχε σταλεί ο φάκελος στο Υπουργείο εδώ και τρία χρόνια, από το 2008 δηλαδή, και δεν είχε γίνει τίποτα παραπάνω. Όταν ρώτησα για την τηλεθέρμανση της Μελίτης και επικοινώνησα με την ΑΝΚΟ, μου είπαν ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα με κάποιες εγκριτικές που έπρεπε να πάρει η μελέτη της Μελίτης και δεν είχαν ληφθεί.
Ακολούθως, ασχολήθηκα με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ώστε να πάρουμε την έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι στις 12 Φεβρουαρίου 2013, βγήκε η έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου. Τη  Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΦ, θα βγει η δημοπρασία και μέσα σε πενήντα μέρες, γιατί είναι διεθνής διαγωνισμός, θα προκύψει ο ανάδοχος. Το πότε θα ξεκινήσει το έργο, θα εξαρτηθεί από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν. Σε δημοπρασία θα βγει το πρώτο υποέργο, αξίας 63.000.000,00€.
Είχα εξηγήσει και παλαιότερα στον κ. Αναστασιάδη ότι, εάν δεν προχωρήσει η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, δε θα μπορέσει να κατασκευαστεί της Μελίτης, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με της Φλώρινας. Εάν δεν προκύψει ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου της Φλώρινας, τότε δε θα μπορέσει να γίνει της Μελίτης. Ωστόσο, επειδή θεωρήσαμε ότι δε θα είναι σωστό να περιμένουμε μέχρι να προκύψει ο ανάδοχος και μετά να ξεκινήσουμε με το φάκελο της τηλεθέρμανσης της Μελίτης, για αυτό ζήτησα από την ΑΝΚΟ εδώ και ένα χρόνο περίπου, ώστε να ξεκινήσουν την επικαιροποίηση του φακέλου για το έργο της Μελίτης, να ληφθούν  όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκρίσεις, για να μπορέσουμε, με το που θα βγει ο ανάδοχος της Φλώρινας, να καταθέσουμε το έργο της Μελίτης, για να προχωρήσει και αυτή, ώστε να πάρουμε και την επιδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης της Μελίτης, μαζί με της Φλώρινας, και αυτό γιατί στο Υπουργείο για το ΕΣΠΑ υποβάλλονται έργα και μελέτες, μέχρι το τέλος του 2013. Σε συζητήσεις που είχαμε με το Υπουργείο, μας είπαν ότι μπορούν να υποβληθούν έργα και μελέτες και μέσα στο 2014, αρκεί ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου να επαρκεί έως το 2015.
Το έργο της τηλεθέρμανση της Μελίτης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το  2015 και τα χρήματα τα οποία θα προκύψουν από τις εκπτώσεις των άλλων έργων, είναι πολύ μεγάλα και επαρκούν για το ποσό που χρειάζεται για τη Μελίτη.
Το βασικότερο όμως είναι να ξεκινήσει η κατασκευή της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου της τηλεθέρμανσης  της Μελίτης, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2005 ως ένα έργο με αυτή της Φλώρινας. Το 2008 όμως, υπήρξε ο διαχωρισμός των έργων και ο φάκελος για την τηλεθέρμανση της Μελίτης παραδόθηκε από την ΑΝΚΟ στον τότε Δήμο Μελίτης και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Φλώρινας.  Τον Ιούνιο του 2009 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, με έγγραφό του ανέφερε ότι το έργο έπρεπε να εκτελεστεί και να υποβληθεί από το Δήμο Φλώρινας, γιατί με το Νόμο του Καλλικράτη, θα ήταν ένας Δήμος. Ο φάκελος βέβαια, δεν υποβλήθηκε τότε, και σήμερα για να υποβληθεί, απαιτείται η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα και στο οποίο μέλος από την ΠΕΔ είναι και ο Δήμαρχος Φλώρινας. Μετά τη γνωμοδότηση και για να μην χαθεί χρόνος, θα υποβληθεί ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο και ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση από αυτήν, η οποία ευελπιστούμε να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτή της Φλώρινας και να είναι και αυτή περίπου 80%.
Ο κ. Δήμαρχος ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των κατοίκων και ανέφερε ότι η μελέτη της τηλεθέρμανσης της Μελίτης θα προχωρήσει και θα υποβληθεί, πριν προκύψει ο ανάδοχος για το έργο της τηλεθέρμανσης, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Επίσης, ανέφερε ότι πρόβλημα χρημάτων δεν υπάρχει, γιατί το ποσό που απαιτείται για την ιδία συμμετοχή του Δήμου Φλώρινας για το έργο, είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό για το έργο της Φλώρινας, οπότε θα μπορέσει εύκολα να καλυφθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου