Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τραγικές οι ελλείψεις και οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Ορεστιάδας προς Δένδια, φανταστείτε τι γίνετε στα Α.Τ. της Καστοριάς.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Καστοριά, 15 Απριλίου 2013

Τραγικές οι ελλείψεις και οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Ορεστιάδας προς Δένδια, φανταστείτε τι γίνετε στα Α.Τ. της Καστοριάς.



Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις δύσκολες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών στα Α.Τ. της Καστοριάς, στις ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα, αλεξίσφαιρα νέου τύπου, κατάλληλο οπλισμό και τεχνολογικά μέσα, καθώς και την ακαταλληλότητα των περισσότερων κτιρίων που στεγάζουν τα Αστυνομικά Τμήματα.


Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι αστυνομικοί στην περιοχή μας υπερβάλουν εαυτούς και χάρη στο φιλότιμο, τον επαγγελματισμό τους και το ζήλο τους υπάρχει μια στοιχειώδης παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο νομό Καστοριάς.


Όταν το 1/3 των αστυνομικών της Καστοριάς αποσπάται με τρίμηνα στον Έβρο για να βγαίνει φωτογραφίες ο Δένδιας, όταν υπάρχει μια μεθόριος με την Αλβανία πολλών χιλιομέτρων με δύσβατο έδαφος αλλά δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οχήματα, όταν οι Αλβανοί συμμορίτες είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και άλλα πολεμικά όπλα και οι αστυνομικοί καλούνται να τους αντιμετωπίσουν με πιστολάκια των 9mm, όταν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους είναι παλιά, ακατάλληλα και ληγμένα, όταν έχουν γίνει βάρβαρες περικοπές στους μισθούς τους και δεν πληρώνονται τα νυχτερινά και τις υπερωρίες τους, τότε πράγματι μπορούμε να πούμε ότι οι αστυνομικοί της Καστοριάς υπερβάλλουν εαυτόν για να βγούνε οι υπηρεσίες.


Η Χρυσή Αυγή έχει κάνει και επερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με την αποψίλωση των Α.Τ. της Καστοριάς από αστυνομικούς, οι οποίοι στέλνονται στον Έβρο για 3 μήνες, καθώς και για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα (για τις οποίες φυσικά δεν έχουμε πάρει υπεύθυνη απάντηση από την Κυβέρνηση έως τώρα), όταν ο υπουργός ΠΡΟΠΟ κος. Δένδιας καταδέχθηκε να απαντήσει μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει άξια λόγου εγκληματικότητα στην περιοχή !!!


Σύμφωνα με τον κο. Δένδια στην Καστοριά δεν γίνονται κλοπές και διαρρήξεις, μήτε διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και άλλων λαθραίων εμπορευμάτων από τα σύνορα με την Αλβανία, ούτε λαθρομετανάστες περνάνε ανεξέλεγκτοι τα σύνορα, η λαθροϋλοτομία έχει παταχθεί και οι συμμορίες των Αλβανών με τα Καλάσνικοφ που λυμαίνονται τα χωριά του Γράμμου είναι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.


Η Χρυσή Αυγή επανειλημμένα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για οριστική λύση του προβλήματος της φύλαξης των συνόρων μας:


- Να επανδρωθούν τα στρατιωτικά φυλάκια των συνόρων μας με την Αλβανία με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού οι οποίοι θα εκτελούν περιπολίες και θα συνδράμουν στο έργο της συνοριακής φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ.

- Να ενισχυθεί η 15η Μεραρχία, να μην κλείσει κανένα στρατόπεδο στο νομό Καστοριάς, να επαναλειτουργήσει το ΚΕΝ Άργους Ορεστικού.
- Να μην λειτουργήσει στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία κανένα στρατόπεδο φύλαξης λαθρομεταναστών.
- Να γίνει διασπορά ναρκοπεδίων με νάρκες κατά προσωπικού.
- Να μην φεύγει στον Έβρο κανένας αστυνομικός από τα Α.Τ. Καστοριάς, δεν περισσεύει κανείς.
- Να εξοπλιστεί κατάλληλα η Αστυνομική Δ/νση Καστοριάς με βαρύ οπλισμό και να εκπαιδευθούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε εμπλοκή με συμμορίες Αλβανών οι οποίοι δρουν με τακτικές παραστρατιωτικών οργανώσεων τύπου UCK.
- Μεγάλο μέρος των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. στην Καστοριά είναι πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα, να αντικατασταθούν με νέου τύπου οχήματα, τζιπάκια, βαν κλπ.
- Να εξοπλιστεί η Αστυνομική Δ/νση Καστοριάς με κατάλληλα αλεξίσφαιρα γιλέκα νέου τύπου, με θερμικές κάμερες και με συσκευές τεχνολογίας αιχμής.
- Να αποκατασταθεί ο μισθός και τα επιδόματα των αστυνομικών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, να πληρώνονται τακτικά τα νυχτερινά και οι υπερωρίες.

Προς επιβεβαίωση των λεγόμενων μας, συνημμένο μπορείτε να διαβάσετε το υπόμνημα που έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Ορεστιάδας προς τον υπουργό ΠΡΟΠΟ κ. Δένδια.

Για να τα λένε αυτά οι αστυνομικοί στην Ορεστιάδα, όπου υποτίθεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί άψογα και είναι η "βιτρίνα" του σχεδίου Ξένιος Ζευς (το οποίο είναι μια σκέτη αποτυχία, παρά το επικοινωνιακό σπρώξιμο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ), φανταστείτε τι γίνετε σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις όπως της Καστοριάς.


Τ.Ο. Καστοριάς, Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή


Κοινοποίηση προς:
Αστυνομική Δ/νση Καστοριάς
Δήμο Καστοριάς
Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟ.ΠΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κο. ΔΕΝΔΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Ερχόμαστε με το παρόν υπόμνημα να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, και ταυτόχρονα να καταθέσουμε προτάσεις ικανές να λειτουργήσουν θετικά στην βελτίωση και την επίλυση των υπηρεσιακών αναγκών καθώς και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων:

Ø Ενίσχυση με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης. 

Όπως γνωρίζετε η Διεύθυνση μας είναι απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αποτελεί κύρια είσοδο διέλευσης λαθρομεταναστών λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αστυνομικών να απασχολείται με την φύλαξη των συνόρων, ενώ ένας άλλος μεγαλύτερος αριθμός ασχολείται αποκλειστικά με την φύλαξη και την διαχείριση των λαθρομεταναστών στο κέντρο φύλαξης Φυλακίου καθώς και στο ΚΕ.Π.Υ (άσυλο - δακτυλοσκοπήσεις – screeners - διανομή φαγητού - προαυλισμός- επισκεπτήριο - τηλέφωνα - μεταφορά στο νοσοκομείο κ.α ) επίσης μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολείτε με την φύλαξη ποινικών κρατουμένων.

Ζητάμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων της Α/Δ με αστυνομικό προσωπικό που επιθυμεί και δηλώνει τόπο συμφερόντων το Βόρειο Έβρο. Σε αντίθετη περίπτωση ζητάμε μακροχρόνιες αποσπάσεις των συναδέλφων ( 6μηνες ή 1χρόνου) έτσι ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να προγραμματίσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.
Το όφελος πέραν του οικονομικού για την πολιτεία, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων συναδέλφων έχει να κάνει και με το υπηρεσιακό συμφέρον καθώς λόγο εντοπιότητας και μακράς διαμονής θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα στην γενική αστυνόμευση της περιοχής.

Ø Χαρακτηρισμός του ΕΧΠΑ Φυλακίου – Δημιουργία ΥΦΕΚΑ – Προσλήψεις σεκιούριτι στο ΕΧΠΑ Φυλακίου.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ παρά το πέρας έξι χρόνων ( Μάιος 2007) από την ίδρυση του εν λόγου κέντρου και τις επισκέψεις πολλών Υπουργών, το εν λόγο κέντρο δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί, λειτουργεί σύμφωνα με τις περιστασιακές ανάγκες άλλοτε ως κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών και άλλοτε ως χώρος κράτησης.

Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή της υπ.αριθμ. Υ4α/3327/67747 που αναφέρετε στη δημιουργία ίδρυσης υπηρεσίας ΥΦΕΚΑ στο χώρο κράτησης Φυλακίου.
Θεωρούμε επίσης πως στην σωστή κατεύθυνση είναι και ο νόμος 3907/2011 με τον οποίο δίνετε η δυνατότητα πρόσληψης σεκιούριτι εντός του χώρου κρατήσεις λαθρομεταναστών.
Ζητάμε στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών Φυλακίου να κρατούνται αποκλειστικά λαθρομετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται εντός της επικράτειας του εν λόγου κέντρου, και να μην υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς λαθρομεταναστών από την ενδοχώρα.

Τα οφέλη πολλαπλά κατά την άποψη μας καθώς μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα αποδεσμευτεί από την διαχείριση των λαθρομεταναστών, συγκεκριμένα ολόκληρο το Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, που απασχολείτε αποκλειστικά με την φύλαξη και την διαχείριση των λαθρομεταναστών έχοντας ως αποτέλεσμα ο τομέας ευθύνης του συγκεκριμένου τμήματος να καλύπτεται από τα υπόλοιπα Τ.Σ.Φ επηρεάζοντας έτσι το γενικό αποτέλεσμα αστυνόμευσης.

Θεωρούμε πως έτσι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών, μειώνει το κόστος από τις μετακινήσεις συναδέλφων από άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι βέβαιο πως λόγο της απουσίας τους δημιουργούνται υπηρεσιακά προβλήματα.

Ø Ποινικοί κρατούμενοι.

Είναι απαράδεκτο κύριε Υπουργέ εδώ που εκτυλίσσετε το κύριο έργο της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα, να απασχολείτε μεγάλος αριθμός δύναμης ( 70     αστυνομικοί) για την φυλαξη ( 31) ποινικών κρατουμένων οι οποίοι παραμένουν για περισσότερο από έξι μήνες στα κρατητήρια σε πολλαπλούς τόπους της Διεύθυνσης ( Κέντρο Βύσσας, Τ.Σ.Φ. Μεταξάδων, Α.Τ. Ορεστιάδας) τα οποία δεν πληρούν τις συνθήκες κρατήσεις και υγιεινής, εκθέτοντας τους συναδέλφους σε πολλαπλούς κινδύνους.
Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991 το οποίο αναφέρει ρητά πως « Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ' ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό».

Ø Ακινητοποιημένα οχήματα – Υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Είναι απαράδεκτο αυτό το μεγαλεπήβολο και σημαντικότατο έργο που συντελείτε από την μεριά σας , η ανεπάρκεια υπαλλήλων, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η επιλογή μη πρόσφορων οχημάτων, να το εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς βρίσκονται ακινητοποιημένα τα 4/5 των οχημάτων αφαιρώντας έτσι την αίγλη που αρμόζει στο σχέδιο (Ασπίδα).

Ζητάμε άμεσα την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης με νέα ειδικά οχήματα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες της περιοχής.
Ειδικότερα ζητάμε την άμεση αποστολή ειδικών οχημάτων μεταφοράς λαθρομεταναστών (περιπολικά 4χ4, λεωφορεία με διαχωριστικό – βαν, θερμοβάν, αγροτικά και τρέιλερ για την ειδική ομάδα δίωξης λαθρομεταναστών) καθώς και την άμεση αντικατάσταση όλων των παλαιών και ακατάλληλων για κυκλοφορία περιπολικών.
Ζητάμε την άμεση αλλαγή των ληγμένων, ελαττωματικών και παλαιού τύπου αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και την έγκριση από μέρους σας , αγοράς ειδικού ατομικού εξοπλισμού που να ανταποκρίνεται στις εργασιακές και καιρικές συνθήκες .

Ζητάμε άμεσα την 
αγορά Η/Υ ,συσκευές ανίχνευσης-εξέτασης ταξιδιωτικών εγγράφων και ειδικών μηχανημάτων ελέγχου οχημάτων για ανεύρεση κρυπτών στους ελέγχους διαβατηρίων.
Ζητάμε την άμεση αποστολή ειδικών μηχανημάτων λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, Η/Υ, scanner και ειδικού μηχανήματος EURODAC για την γρηγορότερη και καλύτερη λειτουργία του Γ.Ε.Ε.

Ø Δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας πλωτών μέσων.

Όπως γνωρίζετε κ. Υπουργέ στην Α/Δ Ορεστιάδας έχουν συγκροτηθεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια ειδικές ομάδες καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης οι οποίες δραστηριοποιούνται και επιχειρούν κατά βάση εντός του ποταμού Έβρου με πλωτά σκάφη.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει με το υπόμνημα που σας παραδόθηκε κατά την επίσκεψη σας την 25/07/2012 θεωρούμε απαραίτητη την δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσίας έτσι ώστε οι συνάδελφοι που υπηρετούν να γνωρίζουν ακριβώς τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα τους, εκπονώντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες εργασίας και την επικινδυνότητα της περιοχής.

Ø Διμοιρία Υποστήριξης .

Το τελευταίο διάστημα η διμοιρία της Α/Δ Ορεστιάδας μετακινούνταν σχεδόν καθημερινά τόσο στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στην Κομοτηνή όσο και στα γήπεδα Κομοτηνής και Ξάνθης, αγνοώντας πως και στην Α/Δ Ορεστιάδας υπάρχουν το κέντρο κράτησης Φυλακίου καθώς και το νεοϊδρυθέν ΚΕ.Π.Υ με γεγονότα εξέγερσης καθώς και άλλων μικρότερων που έχουν λάβει χώρα, θεωρώντας πως οι πιθανότητες εξέγερσης των κρατουμένων είναι αυξημένες, και λόγο της πρόσφατης αλλαγής του χρόνου κράτησης στα κέντρα λαθρομεταναστών από τρεις μήνες σε ένα χρόνο.

Ζητάμε την εξαίρεση της αποστολής διμοιρίας εκτός της Α/Δ έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης όχι μόνο στα κέντρα κράτησης αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο συμβάν χρήζει η παρουσία της.

Ø Ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων Α.Δ. Ορεστιάδας.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ τα περισσότερα κτήρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες μας είναι ακατάλληλα καθώς δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, τόσο ως χώροι κράτησης παράνομων μεταναστών όσο και ως χώροι εργασίας του αστυνομικού προσωπικού ( κτήριο Α.Δ. Ορεστιάδας - Ε.Δ. Καστανέων & Κυπρίνου - Τ.Σ.Φ. Ισαακίου - κ.α.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται η χώρα μας από την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις (δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη η παρουσία-συνεργασία Ευρωπαϊκών δυνάμεων (FRONTEX) Μ.Κ.Ο. και δημοσιογράφων).

Ø Ειδικές μεταθέσεις.

Έχει παρατηρηθεί το περίεργο φαινόμενο σε διευθύνσεις υψηλής ζήτησης για μετάθεση, να μετατίθεται μεγάλος αριθμός συναδέλφων με ειδικά κριτήρια, έχοντας ως αποτέλεσμα συνάδελφοι να παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός του τόπου συμφερόντων τους αν και έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό μορίων.
Θεωρούμε δικαιότερο οι ειδικές μεταθέσεις ή να μην επηρεάζουν τις τακτικές ή σε ειδικούς λόγους να γίνονται μακροχρόνιες αποσπάσεις οι οποίες να λήγουν όταν παύουν να συντρέχουν οι ειδικοί λόγοι.

Ø Χαρακτηρισμός Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου ως υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης.

Η απομακρυσμένη θέση της υπηρεσίας, ο υπέρογκος αριθμός κρατουμένων καθώς και η ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας είναι λόγοι αρκετοί για να χαρακτηριστεί η παραπάνω υπηρεσία ως υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης.

Μ' αυτόν τον τρόπο θα δώσετε επιβράβευση στους υπηρετούντες εκεί Αστυνομικούς για την ανυπέρβλητη και πολλές φορές πέραν από τα άκρως υπηρεσιακά καθήκοντα προσφορά τους. 

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    O ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ Παντελής                                  ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου