Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Ανεστάλη σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αφού τελείωσαν τα κονδύλια



Δεν πρόλαβε να… πάρει μπρος το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και, ύστερα από εντολή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) προς όλες τις εμπλεκόμενες τράπεζες, «πάγωσε» η εφαρμογή του στις
Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή σε περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και της «ενεργειακής φτώχειας».
Σε φθίνουσα πορεία είναι οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος, με κίνδυνο να σταματήσει η κατάθεση νέων αιτήσεων και σε άλλες περιοχές, κυρίως της βόρειας ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου το πρόγραμμα επίσης λόγω καιρικών συνθηκών έχει μεγάλη ζήτηση.
Οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, για επιδότηση δανείων ενεργειακών παρεμβάσεων στα ακίνητα είναι κατανεμημένοι στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η αναστολή του προγράμματος στην κεντρική και δυτική Μακεδονία έγινε διότι «στέγνωσαν» τα διαθέσιμα για τις περιοχές αυτές κονδύλια λόγω της απήχησης και του ενδιαφέροντος που υπήρξε για το πρόγραμμα. Αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν στην «Ε» ότι σε αυτές τις περιοχές εξετάζεται η επανέναρξη του προγράμματος, με τη διάθεση πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης από τις περιφέρειες, όπως επίσης ότι μελετάται η ορθότερη κατανομή των χρημάτων, ανάλογα με την κλιματική ζώνη κάθε περιφέρειας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «σχεδιάζεται ήδη ένα νέο, βελτιωμένο πρόγραμμα, ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ, πιο ευέλικτο, με ισχυρότερα κίνητρα και χωρίς τις μέχρι τώρα στρεβλώσεις».
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αφού την πρώτη περίοδο της εφαρμογής του συνάντησε πολύ χαμηλή ανταπόκριση και τα κονδύλια έμεναν αδιάθετα, πήρε μπροστά ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2012, όταν αυξήθηκε το ποσοστό της επιδότησης από 35% σε 70% και επιδοτήθηκε όλο το επιτόκιο δανεισμού για τρία χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, μετά τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, το πρόγραμμα πήρε νέα ώθηση και γίνονται πλέον 1.500 έως 2.000 νέες αιτήσεις μηνιαίως, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, αδυνατώντας να καλύψουν τις υψηλές δαπάνες θέρμανσης και ψύξης, ακολουθούν τη λύση της ενεργειακής βελτίωσης του ακινήτου τους, που οδηγεί στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Από τα 400 εκατ. ευρώ του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί 250 εκατ. ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις σε περισσότερα από 25.000 ακίνητα, ενώ έχουν ήδη απορροφηθεί 60 εκατ. ευρώ, με ολοκληρωμένες εργασίες σε περίπου 7.000 ακίνητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος που «τρέχει» υπάρχουν αδιάθετα περίπου 150 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν άλλους 18.000 έως 20.000 ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, για τα οποία οι τράπεζες, πλην κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, εξακολουθούν να δέχονται αιτήσεις.
Ελλιπείς φάκελοι
Ο υπάλληλος της τράπεζας, εάν εξετάζοντας το φάκελο δεν βρει ελλείψεις ή παραλείψεις ουσιαστικού ή τυπικού χαρακτήρα, σε 15-20 λεπτά έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο. Αν όμως συναντήσει έστω και τυπικού χαρακτήρα πρόβλημα, ο φάκελος πηγαίνει στην άκρη και παίρνει τον επόμενο φάκελο για εξέταση.
Οι μηχανικοί επιμένουν
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» βοηθάει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και πώληση υλικών, τους εργατοτεχνίτες και μηχανικούς που πλήττονται από την ανεργία και τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα με άλλο τρόπο να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τονίζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, με την οποία χαρακτηρίζει άδικη την αναστολή του προγράμματος στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.
Ο σύλλογος καλεί το ΥΠΕΚΑ να μεριμνήσει για τη συνέχιση του προγράμματος στις δύο αυτές περιοχές, που είναι απαραίτητο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, και να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του και σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, ο ΣΠΜΕ ασκεί κριτική ζητώντας «την ορθότερη κατανομή των χρημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική ζώνη της κάθε περιφέρειας, την απλοποίηση των διαδικασιών κατά τον έλεγχο των εντύπων που διενεργείται από τις τράπεζες, οι οποίες πολλές φορές ξεφεύγουν από την αρμόδιοτητά τους».
Kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου