Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Μαχαίρια» μεταξύ ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή απεργία στο δημόσιο

«Μαχαίρια» μεταξύ ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή απεργία στο δημόσιο. Για κοροϊδία κάνουν λόγο οι καθηγητές. Ένταση στη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Σε κόντρα μεταξύ της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ εξελίσσεται η απεργία που πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ προς συμπαράσταση στους καθηγητές για το θέμα της προληπτικής επιστράτευσής του από την κυβέρνηση ώστε να μην απεργήσουν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Η ΟΛΜΕ δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και, μάλιστα, κάνει λόγο για κοροϊδία, καθώς είχε ζητήσει τόσο από την ΑΔΕΔΥ, όσο και από την ΓΣΕΕ, να προκηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εξετάσεων. Η πρόταση αυτή, όμως, απορρίφθηκε από την ΑΔΕΔΥ η οποία προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, Τρίτη, καθώς και τετράωρη στάση εργασίας, από κοινού με τη ΓΣΕΕ την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Προπύλαια το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Πάντως, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρότερη συγκριτικά με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ και από στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.
Ωστόσο, από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί προπηλάκισαν τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Αντώνη Αντωνάκο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου στο θέμα της απεργίας των καθηγητών.
«Ήρθαμε εδώ όντας απεργοί σήμερα, γιατί  απεργούμε πάντα, να καταγγείλουμε την απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το άδειασμα των καθηγητών», δήλωσε δάσκαλος από το Αιγάλεω, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, διευκρινίζοντας ότι είναι επίσης γονιός παιδιού που δίνει πανελλαδικές.
Τη στάση της ΑΔΕΔΥ επέκρινε χθες έντονα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, κάνοντας λόγο για «κοροΐδία». «Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος στη «Ναυτεμπορική».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η ΑΔΕΔΥ προχωρούσε σε κινητοποίηση την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούσαν να σημειωθούν προβλήματα στη διεξαγωγή τους, καθώς παρά την επιστράτευση των καθηγητών, θα υπολειτουργούσαν άλλες καίριες υπηρεσίες (υπουργεία, μέσα μεταφοράς κλπ). Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ΑΔΕΔΥ έκανε όντως απεργία την Παρασκευή, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι έχει να κάνει με την αντίδραση που θα υπήρχε από την κυβέρνηση.

Συνεδριάζουν σήμερα οι ΕΛΜΕ, παραδίδονται τα φύλλα πορείας

Εν τω μεταξύ, όλες οι ΕΛΜΕ πραγματοποιούν σήμερα γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστεί η υιοθέτηση ή μη της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιφερειακές ΕΛΜΕ που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το κλίμα είναι υπέρ της κινητοποίησης με μεγάλη πλειοψηφία και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν μαζική. Στις 15 Μαΐου θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης στους περίπου 88.000 εκπαιδευτικούς. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η επιστράτευση θα ισχύει από τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα για πάγωμα της επιστράτευσης, κάτι το οποίο, πάντως, απορρίφθηκε κατ’ αρχήν. Η κύρια προσφυγή της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Ιουνίου 2013, δηλαδή μετά την επιστράτευση!

Δημοσκόπηση: «Όχι» στην απεργία, διχασμένοι για την επιστράτευση
Εν τω μεταξύ, πανελλαδική δημοσκόπηση για το θέμα της απεργίας των καθηγητών πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό του ΔΟΛ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται να είναι κατά της απεργίας των καθηγητών στη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά διχασμένη ως προς την επιστράτευση.
Η έρευνα έγινε σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ποσοστό 66,4% των ερωτηθέντων «μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις, ενώ το 32,5% των ερωτηθέντων απαντά «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ».
Ταυτόχρονα, το 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία, ενώ το 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά».
Ωστόσο, το 52,3% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, το 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ».
Στην ίδια έρευνα, το 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και το 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική.
Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».
Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».
Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».
 πηγή eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου