Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Υπ. Περιβάλλοντος Vs Συμβούλιο Επικρατείας - Το "μεγαλείο" του ελληνικού κράτους


Στον "αέρα" συνεχίζει να παραμένει το θέμα με τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στο νόμο για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία τον κρίνει αντισυνταγματικό.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένει στην αναθεώρησή του για να αντικρούσει την απόφαση, εκφράζοντας την άποψη ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα παρουσίασε για την αυθαίρετη δόμηση σέβεται και προσαρμόζεται στην νομολογία του ΣτΕ.

Ως επιχείρημα, προτάσσει την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων προ και μετά του 1983, την χρήση προς όλος αεροφωτογραφιών του Ιουλίου του 2011 για να αποτραπεί νέα γενιά αυθαιρέτων και την επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου για το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.
Αντικρούοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νέο νομοσχέδιο ενθαρρύνεται η κατασκευή αυθαιρέτων, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι με τη νομοθετική του πρωτοβουλία αποτρέπεται «η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων».
Τονίζει, τέλος, ότι στο εξής θα γίνεται κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς, όπως αναφέρει, «απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές».
Σε ό,τι αφορά όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο υπογραμμίζεται ότι με ειδική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Στελέχη του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι όπου χρειάζεται θα προσαρμοστεί περισσότερο η ρύθμιση στην νεότερη κρίση του ΣτΕ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διαρρέονται από δικαστικούς κύκλους, η απόφαση δεν θίγει όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία υπαγωγής στο νόμο και έχουν καταβάλλει το σύνολο των προστίμων. Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 129.000 δηλώσεις.
Αναζητείται επομένως η νομική φόρμουλα για όσους έχουν πληρώσει προκαταβολές για να κάνουν μεταβιβάσεις ή άλλες δικαιοπραξίες (περίπου 400.000 από τις 526.000 συνολικά δηλώσεις τακτοποίησης) και όσοι τελούν σε καθεστώς δόσεων και δεν έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου