Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Διαφωνεί η Ε.Ε με την Έκθεση του ΔΝΤ

Διαφωνεί η Ε.Ε με  την  Έκθεση του ΔΝΤ, η δημοσιοποίηση της εμπιστευτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα,σε τι διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αντιδράσεις έφερε η δημοσιοποίηση της εμπιστευτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ. Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι όλα θα γινόταν καλύτερα εάν αποφάσιζε μόνο το ΠΑΣΟΚ και ως προς το τι πρέπει στο μέλλον να γίνει, πετά το «μπαλάκι» στους ευρωπαίους σοσιαλιστές... Η ΔΗΜΑΡ  ζητά την αξιοποίηση του λάθους ως «αίτημα ουσιαστικών αλλαγών» από την κυβέρνηση και επαναλαμβάνει ότι «δεν θα δεχθεί μέτρα σε βάρος των
μισθωτών», επιβεβαιώνοντας ότι τα αναμένει και όταν προκύψουν, ή ίδια θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.. . Θέση παίρνουν και τα μικρότερα κόμματα για τις αποκαλύψεις της έκθεσης του ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα:
Η απάντηση της Κομισιόν στην έκθεση του ΔΝΤ
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ ερωτηθείς απάντησε :
«Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά 'εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς' με αυτή τη θέση» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Η έκθεση του ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο' Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση.
Η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και συστάθηκε εκ του μηδενός» υπενθύμισε. Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο' Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.

Ο πρόεδρος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς από το Reuters να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ:
«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος. Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής. Η Ελλάδα ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη. Κι αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».

Η ΔΗΜΑΡ για τις αναγκαίες αλλαγές στο «πρόγραμμα προσαρμογής»

«Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών. Πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν όπως η υπερφορολόγηση.
Οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.
Η ΔΗΜΑΡ έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί μέτρα σε βάρος των μισθωτών. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ενίσχυση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ  Νότης Μαριάς:
«Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες» λέει η λαϊκή παροιμία, τόσο κράτησε και το δήθεν success story του κ. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, αντί για ανάπτυξη έρχονται νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού».
Ο ΛΑΟΣ
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Όποιος κάνει λάθη πρέπει να πληρώνει. Το ΔΝΤ ομολογεί ότι "λάθεψε", αλλά δεν βλέπουμε να έχει κάποια κύρωση. Μόνο εκείνοι που δεν έφταιξαν σε τίποτε συνεχίζουν να πληρώνουν στην Ελλάδα».

Δ
Διαφωνεί η Ε.Ε με  την  Έκθεση του ΔΝΤ
Κ
Ε.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου