Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο Απανταχού Φλωρινιωτών




Φλώρινα, 17 Ιουλίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο Απανταχού Φλωρινιωτών

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Ιουλίου 2013 το 4ο Συνέδριο Απανταχού Φλωρινιωτών, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Απανταχού Φλωρινιωτών και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου, στην αίθουσα του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» με την τέλεση αγιασμού από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του καλωσόρισε τους απόδημους κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφορά τους.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Δήμαρχο Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλο, τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» Κωνσταντίνο Ραπτόπουλο – Χατζηστεφάνου και την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας Ελένη Κωνσταντινίδου.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Απανταχού Φλωρινιωτών, Δημήτριος Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του:
«Σεβασμιώτατε,
Σεβαστές αρχές,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μας αδέρφια,
Σας καλωσορίζω στη γη των προγόνων μας, στη μεγάλη κοινή μας αγάπη, στη Φλώρινα.
Ο νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, είχε πει πως «το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού σήμερα είναι ο απόδημος Ελληνισμός». Η φράση του αυτή είναι στις μέρες μας περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Είναι μια φράση που συμπυκνώνει και την ουσία συνεδρίων, όπως αυτό που ξεκινά απόψε.
Το 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών είναι γεγονός. Σε αυτή την αίθουσα είμαστε όλοι. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης και τα αδέρφια μας, οι απόδημοι Φλωρινιώτες, που έφτασαν στο γενέθλιο τόπο τους από όλα τα μέρη της γης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η Φλώρινα, από το 1940 και για τα επόμενα 30 χρόνια, γνωρίζει έναν πρωτοφανή ξεριζωμό. Οι αιματηρές περιπέτειες, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού σχεδόν κατά το ήμισυ και δημιουργούν στρατιές ξενιτεμένων, που με δάκρυα στα μάτια κάνουν το μακρύ ταξίδι κύρια προς την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και προς χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ενώ δε λείπουν και αυτοί που σταδιακά παίρνουν το δρόμο προς άλλες πόλεις της χώρας μας.
Σήμερα, δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως εκτός των συνόρων του νομού μας, βρίσκεται τουλάχιστον άλλη μια Φλώρινα, διασκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μια άλλη Φλώρινα που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι με τα επιτεύγματα των ανθρώπων της.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία χρόνια, η κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη Φλώρινα. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, η ανεργία γιγαντώνεται και το στοίχημα όλων μας πρέπει και είναι να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας. Τη νέα γενιά που βλέπει τα όνειρα της να μην εκπληρώνονται και, σε μια αδυσώπητη επανάληψη της Ιστορίας, επιλέγει να ακολουθήσει και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς.
Ο τόπος όμως έχει πληρώσει αυτή τη ξενιτιά και δεν αντέχει να τη ζήσει ξανά. Πρέπει να βασιστεί στη νέα γενιά για να σταθεί ξανά στα πόδια του, για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Πέρα από τους νέους που ζουν εδώ και μοχθούν καθημερινά, βασιζόμαστε και στους νέους Φλωρινιώτες που ζουν αλλού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και περιμένουμε και τη δική τους συμβολή. Τους χρειαζόμαστε, τους απευθύνουμε κάλεσμα να έρθουν ακόμα πιο κοντά μας.
Ουσιαστικά αυτός είναι και ο στόχος του Συνεδρίου μας. Η γνωριμία και η επανασύνδεση των απόδημων Φλωρινιωτών με την πατρίδα της καρδιάς τους. Είναι βέβαιο πως από τις τοποθετήσεις όλων μας θα κατατεθούν προτάσεις, θα συζητηθούν καίρια θέματα, θα προκύψουν ερωτήματα, θα ακουστούν φωνές. Αυτή είναι και η ουσία και μέσα από όλα αυτά θα αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Κυρίες και κύριοι,
Το φετινό 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών έρχεται σε μια ιστορική στιγμή. Στην πρώτη χρονιά του δεύτερου αιώνα ελεύθερου βίου της Φλώρινας. Γνωρίζετε όλοι πως πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση του 1912, έπειτα από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού.
Από φέτος αρχίζει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας. Και γράφεται με τη δική σας παρουσία σε αυτά τα χώματα, για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοι μας, για τα οποία εμείς είμαστε υπερήφανοι και στα οποία θα εξακολουθούν να δημιουργούν οι απόγονοι μας.
Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν ανοίγει και με το Συνέδριο μας και οφείλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και όλους τους φορείς που βοήθησαν στην υλοποίησή του.
Απόδημοι αδερφοί μας,
Η Φλώρινα σας έχει ανάγκη. Χρειάζεται τις δυνατότητες σας, τη δημιουργικότητά σας. Και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, γιατί είμαι σίγουρος πως και η δική σας ψυχή έχει ανάγκη τη Φλώρινα.
Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί, ειδικά αυτήν την εποχή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο. Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Το αξίζει αυτός ο τόπος, το αξίζουν τα παιδιά μας.
Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά, σας εύχομαι καλή διαμονή και εύχομαι οι εργασίες μας να στεφθούν από επιτυχία».
Στο καλλιτεχνικό μέρος εμφανίστηκε αρχικά η χορωδία του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, υπό τη διεύθυνση του φιλολόγου Δημητρίου Παπαδόπουλου, που παρουσίασε ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια από τον ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο «Στη Φλώρινα ευτυχώς…».
Ακολούθως, επίσημοι φορείς και σύνεδροι, μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του «Αριστοτέλη», όπου παρακολούθησαν το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, ενώ παράλληλα στην Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων και Καλλιτεχνών «του «Αριστοτέλη» παρουσιαζόταν η έκθεση ζωγραφικής του τμήματος Ενηλίκων του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας (Τρίτη 16 Ιουλίου) άνοιξαν με την τοποθέτηση του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Μπαρδάκα.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γάκη.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων Φλωρινιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο πρόεδρος του Ο.Ε.ΝΕ.Φ. Κώστας Φιλιππίδης και σύνεδροι, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη και εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Το προεδρείο αποτελούσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Χρήστος Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών Αθηνών Ελευθερία Παναγιωτίδου.
Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν των αποδήμων με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οι απόδημοι Φλωρινιώτες επισκέφτηκαν Μουσεία της Θεσσαλονίκης.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου