Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Πρέσπα των λιμνών, των νερών και της λειψυδρίας

Έχει, λένε, τόσο νερό που μπορεί να ποτίσει όλο το νομό.
Στην Πρέσπα των νερών όμως, πολύ συχνά εμφανίζονται φαινόμενα λειψυδρίας που μπορούν να κρατήσουν πολλές μέρες.
Στο χωριό Λαιμός για παράδειγμα, έδρα του Δήμου Πρεσπών, εδώ και επτά (7) μέρες, η τροφοδοσία νερού γίνεται με πυροσβεστικά οχήματα, που μεταφέρουν νερό από τα γύρω χωριά.
Οι κάτοικοι αναφέρονται σε διάφορες εκδοχές για το φαινόμενο της "Πεταλούδας".
Λάθος ανταλλακτικά, λάθη ηλεκτρολογικά, λάθη υδραυλικά, λάθη εγκατάστασης, κάτι που θά'ρθει και ποτέ δεν φτάνει...
Ο Μέρφυ και οι...νόμοι του
Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι αυτή που αναφέρεται στο βούλιαγμα ενός μοτέρ μέσα στη δεξαμενή. Η ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή λέει, πως ενεργοποιήθηκε ένα καινούργιο μηχάνημα γεώτρησης που όμως βγάζει "θολά νερά", με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμα. Το καθάρισμα, λένε, πως μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες, κάποιες μέρες, κανείς δεν ξέρει πόσο. Ίσως βδομάδες εικάζεται.
Γριούλες ρωτούν πότε επιτέλους θά'ρθει το νερό, αν μ' αυτό που για μια ώρα την ημέρα υπάρχει, μπορούν να μαγειρέψουν ή αν μπορούν να το πιουν. Πληροφορίες μέσα από ανακοινώσεις του Δήμου για το θέμα που έχει για πολλοστή φορά προκύψει, δεν έχουνε μέχρι στιγμής αναρτηθεί. Όλες οι πληροφορίες προκύπτουν από στόμα σε στόμα.
Στην Πρέσπα τα πάντα είναι "Παραδοσιακά" και "Οικολογικά".
Πάντως, ιδιοκτήτες καταστημάτων βασανίζονται, νοικοκυριά ταλαιπωρούνται και η καθαριότητα είναι πολυτέλεια.
Τούτο όμως που αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η μηδενική αντίδραση των κατοίκων. Ασκήθηκαν καλά στην υπομονή, την αδράνεια και την σιωπή...
Ατάραχη και σχεδόν "ευτυχής" η κατάσταση στην Πρέσπα. Όλα "φαίνεται" να συνυπάρχουν "ειρηνικά" και "ιδανικά". Σαν την Πρέσπα των στυλιζαρισμένων ντοκιμαντέρ με κάμερες γύρω από τους "ίδιους χώρους", τους "ίδιους ανθρώπους" να αναπαράγουν τις ίδιες ρομαντικές απόψεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων, ντόπιων και ξένων και μοναδικού περιβάλλοντος.
Η Αθέατη Πρέσπα όμως συχνά υποφέρει, δυστυχώς, χωρίς ν'αποκαλύπτεται.

Αντωνακάκη Σοφία

(Η φωτογραφία, από τη δεξαμενή του Δ.Δ.Λαιμού Πρεσπών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου