Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Με το ίδιο σύστημα οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης



Έντονες ήταν οι διεργασίες των προηγούμενων ημερών, κυρίως μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και αυτοδιοικητικών παραγόντων, για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καταρχάς η φήμες που είχαν διαρρεύσει αρχικώς για μετάθεση του χρόνου διενέργειας των εκλογών έχουν μείνει στη σφαίρα του ανεφάρμοστου και μαζεύτηκαν νωρίς… Οι εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014. Αυτό έχει καταληχθεί εδώ και κάποιους μήνες, μαζί με το γεγονός ότι πολύ δύσκολα η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί δίνουν πιθανότητες για τριπλές εκλογές, αλλά οι διπλές είναι standard.
Συζητήθηκε όμως έντονα η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών περί αλλαγής του τρόπου της εκλογικής διαδικασίας. Το σύστημα που συζητήθηκε ως πρόταση ήταν αυτό της ύπαρξης δύο ενιαίων ψηφοδελτίων, ενός για τους υποψηφίους Δημάρχους και ενός για τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της αρεσκείας τους, ανεξάρτητα σε από το συνδυασμό που ανήκουν. Για όλους βέβαια θα είναι υποχρεωτική η κάθοδος με κάποιον συνδυασμό, αφού οι Δήμαρχοι θα πρέπει να υποστηρίζονται από έναν αριθμό υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και το αντίστροφο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πλέον πληροφορίες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με το ισχύον σύστημα και δεν θα αλλάξουν, ούτε ως προς την ημερομηνία, ούτε ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους. Ενδεχομένως αλλάξουν κάποιες επιμέρους διατάξεις, όπως η επαναφορά του 42% για την πρώτη Κυριακή, αλλά το σύστημα των εκλογών θα παραμείνει αμετάβλητο, τουλάχιστον για αυτή την εκλογική διαδικασία.
Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι δεν γίνονται αλλαγές διότι δεν συμφέρει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καμία αλλαγή στον τρόπο και το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν σταθερά μπροστά έστω και με βραχεία κεφαλή, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αφετέρου δεν έχει την απαραίτητη υποδομή και οργάνωση σε πολλές περιοχές της χώρας για να υποστηρίξει την κάθοδο δικών του υποψηφίων. Όσο για το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ με τα σημερινά δημοσκοπικά του ποσοστά, μάλλον δεν το λαμβάνει υπόψη κανένας στους σχεδιασμούς του, παρά το γεγονός ότι έχει απομείνει ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας…
Γιώργος Καρανάσιος Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου