Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις Πολιτιστικά Δρώμενα 2013 του Δήμου Φλώρινας



1 (2).JPG
Φλώρινα, 08-08-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις Πολιτιστικά Δρώμενα 2013 του Δήμου Φλώρινας, παραχώρησε την Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας, μαζί με τα μέλη της επιτροπής των εκδηλώσεων κ.κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αριστείδη Αριστείδου, Δόξα Κωτσαλίδου και Γιώργο Σταύρου. Αναλυτικά είπαν:
Δήμαρχος Φλώρινας , κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος:

Τα Πολιτιστικά Δρώμενα φέτος, επιμελήθηκε επιτροπή η οποία ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, καθώς θεωρήσαμε σωστότερο αυτό τον τρόπο ώστε να έχει λόγο στις εκδηλώσεις και η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και να υπάρχει εκπροσώπηση όλης της κοινωνίας του Δήμου Φλώρινας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 25 Αυγούστου 2013.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής και τους συνεργάτες μας που βοήθησαν για την ολοκλήρωση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.   
Αντιδήμαρχος Φλώρινας, κ. Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης:
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθειά μας αυτή. Και φέτος θέλαμε στα Πολιτιστικά Δρώμενα, να συμμετέχουν Φλωρινιώτες και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούσαμε μάλιστα να βρούμε και χώρο, καθώς υπάρχει τέτοια πολιτιστική δραστηριότητα και για το λόγο αυτό θα αφιερώσουμε ένα τριήμερο στους μουσικούς της περιοχής μας.
Από τη μείζονα αντιπολίτευση  και μέλος της επιτροπής, κ. Δόξα Κωτσαλίδου:
Αυτό που με συγκίνησε και με εντυπωσίασε ταυτόχρονα, ήταν η άμεση ανταπόκριση των συμπολιτών μας και των συλλόγων μας, οι οποίοι συμμετείχαν με πολύ χαρά και διάθεση στο πρόγραμμα, σε σημείο να έχουμε πρόβλημα στα στενά περιθώρια των ημερών. Αυτό όμως έγινε αφορμή να προκύψουν και άλλες εκδηλώσεις πέρα από τα Πολιτιστικά Δρώμενα. Τελικά, έχει μεγάλο θησαυρό η πόλη μας και μακάρι να μπορέσουμε να τον αναδείξουμε.
Από την  ελάσσονα αντιπολίτευση και μέλος της επιτροπής, κ. Γιώργο Σταύρου:
Μετά από την πρώτη σύσκεψη της επιτροπής κάναμε τον απαραίτητο προγραμματισμό και πιστεύω ότι καλύψαμε αρκετές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε η μετακίνηση των ατόμων και κυρίως της μεγάλης ηλικίας να είναι εύκολη και όχι με μεγάλες αποστάσεις. Πιστεύω οι εκδηλώσεις να πάνε καλά.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, κ. Αριστείδης Αριστείδου:
Η Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου, αποφάσισε να κάνει νέες τομές στα Πολιτιστικά Δρώμενα της πόλης μας, συνοδευόμενα από όλο το δυναμικό το οποίο υπάρχει σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής.
Προσπαθούμε να δείξουμε τη δουλειά που γίνεται όλη τη χρονιά από τους συλλόγους και νομίζω ότι έχουμε πετύχει τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτόν τον οδηγό ο οποίος θεωρήθηκε πετυχημένος, συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά με τη συνεργασία της επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ καλές εκδηλώσεις.
Συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι και οι εθελοντές του Δήμου μας και το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει, αφού θα δείξουμε όλη τη δουλειά που έχει γίνει και ευχαριστηθούν οι συμπολίτες μας με το τοπικό δυναμικό το οποίο θα εμφανιστεί.
Η συνεργασία μας δεν σταματάει σήμερα, αλλά τελειώνει την τελευταία μέρα και όλα θα πάνε καλά.

Μετά τη συνέντευξη τύπου για τα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Φλώρινας, ο κ. Δήμαρχος δέχθηκε ερωτήσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν το Δήμο και συγκεκριμένα είπε:
1.Τηλεθέρμανση της Φλώρινας:
Τα σχόλια τα οποία ακούγονται αυτή την περίοδο για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, θα τα χαρακτήριζα κακόβουλα και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:
Για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου, ήρθε όντως ένα έγγραφο το οποίο, αν θυμάμαι καλά από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει, έλεγε ότι για την προκαταβολή που πήρε ο Δήμος Αμυνταίου, απαιτείτο σχετική έγκριση και ακολούθως να έπαιρναν την προκαταβολή.
Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, δεν έχει έρθει κανένα τέτοιο έγγραφο και δεν έχουμε καμία παρέμβαση από κανένα Υπουργείο.
Θα σταθώ όμως στο εξής και θα αναφερθώ στην περίπτωση του Δήμου Αμυνταίου. Με το να ζητηθεί η προκαταβολή πίσω, καθώς δεν υπάρχει η σχετική έγκριση, δε σημαίνει ότι το έργο δεν προχωράει. Διότι, οι τηλεθερμάνσεις έχουν πάρει τις εγκριτικές τους και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Παίρνοντας τις προκαταβολές τις πληρωμές τις κάνουν οι Δήμοι. Εάν κάποιος Δήμος δεν είχε πάρει προκαταβολή, την πληρωμή θα την έκανε το Υπουργείο. Εάν πάρει πίσω την προκαταβολή το Υπουργείο, την πληρωμή θα την κάνει το ίδιο το Υπουργείο και οι ανάδοχοι θα πληρώνονται από αυτό.
Άρα, θέμα ολοκλήρωσης του έργου της τηλεθέρμανσης Φλώρινας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Πρόβλημα στο έργο δεν υπάρχει.
Το έργο έχει δημοπρατηθεί, «τρέχουνε» οι προθεσμίες, γίνονται οι ενστάσεις, συνεδριάζουν οι επιτροπές, απορρίπτουν ή αποδέχονται τις ενστάσεις και  προχωράει η διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και μετά τον Αύγουστο θα βγουν και οι υπόλοιπες προκηρύξεις για τα υπόλοιπα υποέργα της τηλεθέρμανσης, όπως είναι ο τεχνικός σύμβουλος, οι εναλλάκτες, η κατασκευή αντλιοστασίου στον ΑΗΣ Μελίτης κλπ. Το κυρίως έργο έχει βγει πρώτο στον αέρα ώστε να διαπιστώσουμε αν έχουμε κάποιο πρόβλημα και είναι αυτό των 52.000.000,00€ πλέον ΦΠΑ.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Λιάνη εκτιμώ ότι δεν έχει σωστή ενημέρωση. Ποιες είναι οι μεγάλες εμπλοκές που αναφέρει; Για να προχωρήσει το έργο απαιτείται η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτη Ι. Το Μελίτη ΙΙ, αυτή τη στιγμή δε μας αφορά. Αλλά ακόμα και αν κάποια στιγμή εμφανιστεί πρόβλημα και στη λειτουργία του Μελίτη Ι, ήδη προβλέπεται κατασκευή λεβητοστασίου στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Φλώρινας. Για την κατασκευή αυτή, έχουμε απαλλοτριώσει μια έκταση.
Το λεβητοστάσιο αυτό λοιπόν, το οποίο θα λειτουργεί με πετρέλαιο, θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση που δεν λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης, ώστε να έχουμε συνεχή λειτουργία για να μπορέσει να θερμανθεί η πόλη. Επίσης, υπάρχουν και πολύ μεγάλοι συλλέκτες ατμού και νερού, ώστε να επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του ΑΗΣ. Άρα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος να μιλάμε για Μελίτη Ι ή Μελίτη ΙΙ .
Το έργο της τηλεθέρμανσης δεν κινδυνεύει από το Μελίτη ΙΙ, αλλά θα κινδύνευε αν υπήρχε πρόβλημα με τη δημοπρασία του έργου, η οποία είναι σε εξέλιξη, ο χρόνος ο οποίος έχουμε προσδιορίσει για την υπογραφή της σύμβασης είναι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2013 και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Έχει γίνει το χρονοδιάγραμμα για το ποιες και πόσες εργασίες θα γίνουν στην πόλη της Φλώρινας, με τέσσερα εργολαβικά συνεργεία μόνο στην πόλη και δύο συνεργεία τα οποία θα κατασκευάσουν τον κεντρικό αγωγό που θα φέρει την τηλεθέρμανση από τη Μελίτη στη Φλώρινα. Άρα, αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η τηλεθέρμανση θα γίνει σε όλη της πόλη της Φλώρινας. Αν υπήρχε, θα σας το είχα ήδη ανακοινώσει.
Με την ίδια συμμετοχή του Δήμου Φλώρινας δεν έχουμε κάποιο θέμα. Πρέπει να ξέρετε ότι μας έχει εγκριθεί το δάνειο των 3.000.000,00€ από το Παρακαταθηκών και Δανείων και με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο θα υπογραφεί και η σύμβαση του δανείου. Το ποσό το οποίο έχουμε από τον Τοπικό Πόρο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000.000,00€ από τα παρελθόντα έτη και περίπου 700.000,00€ τα οποία δικαιούται ο Δήμος Φλώρινας, από τον Τοπικό Πόρο ετησίως για το 2012 και το 2013. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην εκχώρηση ενός ποσού στη ΔΕΥΑΦ, ώστε να μπορέσει να προβεί στις πληρωμές που θα προκύψουν.
Ο Τοπικός Πόρος δεν έχει μπλοκάρει. Απλά αυτή τη στιγμή δεν έχει προχωρήσει η κατανομή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η δεκαπενταμελής επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού. Υπολείπεται να υποδείξει η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας τους τρεις τακτικούς και τρεις αναπληρωματικούς που θα συμμετέχουν στη δεκαπενταμελή επιτροπή και θα προχωρήσει ο Τοπικός Πόρος. Δεν έχει βγει καμία απόφαση για πάγωμα ή σταμάτημα του, καθώς έχουν προσφύγει οι Δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Δήμος Φλώρινας, δε συμμετείχε στην προσφυγή αυτή, γιατί όπως πολύ καλά ξέρετε, εμείς δε θέλουμε για κανένα λόγο να διακινδυνεύσει το έργο της τηλεθέρμανσης και δεν θέλαμε να μπλέξουμε σε μια διαδικασία για την οποία δεν βλέπουμε κάποιο φως στον ορίζοντα. Πιστεύουμε ότι και το ποσοστό να παρέμενε στο 50-50, θα είχαμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας, καθώς είναι ένα έργο το οποίο αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης της Φλώρινας. Η συνδρομή της λοιπόν, είναι σημαντική και το ποσό το οποίο αναλογεί στην Περιφέρεια, δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από το έργο της τηλεθέρμανσης.
Είναι ένα έργο σημαντικό, που θα έχει μεγάλη ελάφρυνση στο κόστος θέρμανσης στα νοικοκυριά μας, πάνω από 60%.
2.Για το κολυμβητήριο Φλώρινας:
Σχετικά με το κολυμβητήριο της Φλώρινας, έχω να σας πω αρχικά ότι τον κ. Λιάνη τον αγαπώ και τον εκτιμώ και έχω σταθεί σε όλες τις προσπάθειές του για το καλό της Φλώρινας και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι έχει προσφέρει πολλά.
Εδώ όμως, θα μου επιτρέψετε να καταλογίσω και μια ευθύνη στον κ. Λιάνη, ο οποίος μπορεί και να μην ήταν ενήμερος. Το κολυμβητήριο αυτή τη στιγμή, έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η κατασκευή του έγινε σε δύο οικόπεδα, εκ των οποίων κανένα δεν ανήκει στο Δήμο Φλώρινας. Το ένα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το άλλο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Άρα αν ήθελε ο κ. Λιάνης ή αν τον ενημερώνανε σωστά οι σύμβουλοί του, θα έπρεπε να φροντίσει για την παραχώρηση των οικοπέδων αυτών στο Δήμο, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να ολοκληρώσει τη λειτουργία του κολυμβητηρίου.
Δε σας κρύβω, ότι είχα κάνει πολλές επισκέψεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, από τον οποίο μάλιστα ζήτησα τη βοήθεια του για το θέμα του κολυμβητηρίου, ώστε να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Η απάντηση του κ. Ιωαννίδη ήταν ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό και να κάνουμε την απαραίτητη διαδικασία για τη λειτουργία του. Όταν του ανέφερα ότι πρέπει να μας παραχωρήσει το οικόπεδο στο Δήμο, μου είπε ότι δεν υπάρχει  περιουσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στη Φλώρινα. Τότε του ανέφερα ότι θα κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να διευκρινίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι θα επανέλθουμε.
Αναθέσαμε λοιπόν, σε δικηγόρο να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων. Η απάντηση του δικηγόρου ήταν ότι η έκταση του μισού οικοπέδου του κολυμβητηρίου ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το άλλο μισό ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε όλη την απαραίτητη αλληλογραφία πρώτα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μας παραχωρήσει το οικόπεδο. Διότι άλλο να παραχωρήσεις ένα οικόπεδο και άλλο όταν υπάρχει ήδη από πάνω ένα υπερκείμενο, το οποίο δεν ξέρουμε και πως έχει κατασκευαστεί.
Ωραία είναι να μιλάμε, αλλά καλό θα είναι να ξέρουμε και τι ακριβώς γίνεται. Το κολυμβητήριο αυτό ξεκίνησε ως ανοικτό και κατασκευάστηκε από έναν φορέα. Στην πορεία, το κλειστό σύστημα από πάνω κατασκευάστηκε από άλλο φορέα τον Κολυμβητικό Όμιλο Ελλάδος. Τώρα, πως έγινε η χρηματοδότηση από τον όμιλο και η κατασκευή από τη Νομαρχία, αυτό δεν το ξέρω. Ως  Νομάρχης απλά παρέλαβα ένα έργο, το οποίο είχε ολοκληρωθεί. Άλλα δεν γνωρίζω όλα τα προηγούμενα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όμως και τους υπαλλήλους της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, φρόντισαν επί των ημερών μου ως Νομάρχης για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, όλων των κτιρίων τα οποία δεν είχαν άδειες. Αυτή τη στιγμή στη Φλώρινα, έχουμε μια εικόνα πολύ θετική για όλα τα κτίρια τα οποία είχαν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομικές άδειες. Αλλά και με το νόμο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, πλέον ως Δήμος έχουμε προχωρήσει στη νομιμοποίηση όλων των κτιρίων του Δήμου τα οποία δεν είχαν οικοδομικές άδειες.
Συνεπώς, για το κολυμβητήριο θα ζητήσουμε την παραχώρηση των οικοπέδων πρώτα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο. Αλλά, αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να προχωρήσουν οι μελέτες για τις κατασκευές στο κολυμβητήριο, καθώς έχουμε υποβάλλει μελέτες στο ΕΣΠΑ, στο ΕΠΕΡΡΑ και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ. Μόλις λυθεί το ιδιοκτησιακό θα προχωρήσουν και τα έργα, καθώς έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες για τη θέρμανση της πισίνας με γεωθερμία και την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ κενού αέρα, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση στη λειτουργία του, πάνω από 50%. Άρα, πρώτα να προχωρήσουμε στην κατασκευή των έργων αυτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και μετά στη λειτουργία του.
3.Για τους αναμεταδότες στην περιοχή Σταυρός στη Φλώρινα:
Τον τελευταίο καιρό, άκουσα πολλά παράπονα που αναφέρονται στους αναμεταδότες στην περιοχή του Σταυρού και ότι εξαιτίας της μη καλής λειτουργίας τους δεν έχουν καλό τηλεοπτικό σήμα και δεν μπορούν να δουν τηλεόραση. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η συντήρηση των αναμεταδοτών αυτών. Και μάλιστα επειδή ενδιαφέρθηκα για το θέμα αυτό και ήθελα να δω τι εργασίες μπορεί να κάνει ο Δήμος για τη συντήρηση τους, διαπίστωσα ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 τη συντήρηση την είχε η Νομαρχία. Στη συνέχεια η συντήρηση τους δεν μεταφέρθηκε στους Δήμους. Άρα και με τις Υπουργικές διατάξεις, ως Δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συντήρηση στους αναμεταδότες αυτούς. Για το λόγο αυτό, έχουμε απευθυνθεί και προς τα τηλεοπτικά κανάλια, ότι δεν υπάρχει καλό τηλεοπτικό σήμα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

 3 (2).JPG4.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου