Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Σε λίγες μέρες υπογράφεται η κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης με τον ανάδοχο του έργου».


                                                                                                         
VIDEO  https://www.youtube.com/watch?v=ODtg5aEMtKE#t=1
Φλώρινα, 13-11-2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
«Σε λίγες μέρες υπογράφεται  η κατασκευή του  έργου της τηλεθέρμανσης με τον ανάδοχο του έργου».

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Παρόντες στη συνέντευξη επίσης ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Αντώνιος Σίπκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Ευαγγέλου, Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης, Μιχάλης Καρακόλης, Παναγιώτης Μαβίδης και Χρήστος Μπαρδάκας, η Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου και η Γενική Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου.
Ο κ. Δήμαρχος στη συνέντευξή του είπε:
«Η σημερινή συνέντευξη τύπου είναι εφ' όλης της ύλης για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο. Θα αναφερθούμε σε πολύ σημαντικά θέματα, αλλά θα αναφερθούμε και σε ναι μεν σημαντικά, αλλά δευτερεύουσας σημασίας.

SCATEPARK
Μετά από σχετικό αίτημα των νέων δημοτών μας, προχωρούμε στην κατασκευή scatepark. Ο Δήμος Φλώρινας είχε υποσχεθεί στα νέα παιδιά ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας πίστας scatepark στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες από μέρους μας ενέργειες και σχεδόν ολοκληρώνεται η πίστα αυτή.

ΕΡΓΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Ως Δήμος έχουμε εντάξει πολλά έργα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τη σημαντική συμβολή της ΑΝΦΛΩ. Κάποια από αυτά τα έργα ήδη υλοποιούνται, άλλα είναι προς συμβασιοποίηση η οποία ελπίζουμε να γίνει μέχρι το τέλος του έτους και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών.
·         -Ανάπλαση Λεωφόρου Μοναστηρίου Δήμου Φλώρινας. Η μία πλευρά του δρόμου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη γίνονται εργασίες και στην απέναντι πλευρά. Ο τρόπος ο οποίος χειριζόμαστε τα έργα αυτά σε συνεργασία με τους αναδόχους είναι η υλοποίηση των έργων αυτών χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων στους δημότες της Φλώρινας.  συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00€.
·        - Ανάπλαση κτιρίων, χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς έναντι αρχαιολογικού μουσείου, συνολικού προϋπολογισμού 550.000,00€.
·         -Ανάπλαση τμήματος ποταμού Σακολέβα, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000,00 €. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τα τμήματα από το 1ο-2ο Δημοτικό σχολείο μέχρι το «Πεταλωτήριο» και το τμήμα από τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»  μέχρι τα δικαστήρια. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πλευρά πίσω από το Δημαρχείο, από τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» μέχρι τα δικαστήρια, και γίνονται εργασίες στην απέναντι πλευρά. Το υπόλοιπο τμήμα από το 1ο-2ο Δημοτικό σχολείο μέχρι το «Πεταλωτήριο» θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω τμημάτων, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.
·         -Ηλεκτρονικές δράσεις προβολής, συνολικού προϋπολογισμού 269.739,00€.
·        -Κοινόχρηστα ποδήλατα Δήμου Φλώρινας, συνολικού προϋπολογισμού 325.704,00€.
·         -Μηχανολογικός εξοπλισμός Δήμου Φλώρινας, συνολικού προϋπολογισμού 120.000,00€.
·         -Προμήθεια οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης, συνολικού προϋπολογισμού 430.500,00€. Πρόκειται για συστήματα τα οποία θα συμπιέζουν τα απορρίμματα και θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, εκεί όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με την ύπαρξη των κάδων και τη μη επάρκεια αυτών. Οι κάδοι αυτοί μπορούν να συλλέξουν πάρα πολλά κιλά απορριμμάτων και θα μας εξυπηρετήσουν σημαντικά.
·         -Υπαίθρια αναψυχή στο περιαστικό δάσος Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Φλώρινας, συνολικού προϋπολογισμού 666.344,00€.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Περιφερειάρχη κ. Δακή για την ένταξη των παραπάνω έργων και για τη βοήθεια της Περιφέρειας στην υλοποίηση αυτών.

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Πριν από ένα περίπου μήνα είχαμε στείλει την προσφορά του αναδόχου στο Ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο και για την έγκριση αυτής, ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης του έργου. Αφού εξαντλήθηκε η περίοδος όλων των ενστάσεων και  προσφυγών και δεν υπήρξαν άλλες ενστάσεις και προσφυγές, πλέον εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλος ο φάκελος. Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 λάβαμε τη θετική απάντηση από το ελεγκτικό συνέδριο η οποία έλεγε
«…Δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του έργου “Τηλεθέρμανση Φλώρινας”, υποέργο: “Αγωγός Μεταφοράς Φλώρινας- Δίκτυο Διανομής Φλώρινας- Αντλιοστάσιο”».
Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο έργο το οποίο δημοπρατήσαμε έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Το έργο αυτό με την έκπτωσή του είναι προϋπολογισμού 41.122.587,55€ μαζί με το ΦΠΑ. Η αρχική του τιμή στην προκήρυξη, πριν τις εκπτώσεις, ήταν 65.000.000,00€ περίπου.
Το έργο πλέον έχει εγκριθεί και απλώς τώρα οφείλουμε να περιμένουμε, όπως μας ζητάει και το αρμόδιο γραφείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίος μας λέει ότι: «Σας γνωρίζουμε επίσης, ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 29ης Σεπτεμβρίου 2004, η σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί, πριν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία από την ημερομηνία κοινοποίησης της ανωτέρω πράξης, για τυχόν άσκηση αιτήσεως ανακλήσεως …».
Τέτοιο κίνδυνο δε διατρέχουμε, όμως πρέπει να παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία, όπως μας ζητάει το ελεγκτικό συνέδριο.
Ήδη, η Δ.Ε.Υ.ΑΦ. προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις άλλες ενέργειες που πρέπει να κάνει και για τα άλλα υποέργα.
Αυτή τη στιγμή, οφείλω ως Δήμαρχος να ευχαριστήσω αρχικά, τον Υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος επί υπουργίας του, ενέταξε αυτό το έργο, για να μπορεί να υλοποιηθεί, τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελο Μπαλτά, τον Διευθυντή του κ. Σουφλιά κ. Άρη Κοτούλα.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης, όλους τους Δημάρχους των παρελθόντων ετών, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το έργο της τηλεθέρμανσης και έβαλε ο καθένας το λιθαράκι που μπορούσε.
Να ευχαριστήσω επίσης όλο το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Φ., καθώς η προσπάθεια που έχει καταβάλει όλο αυτό το διάστημα είναι τεράστια,             για να πετύχουμε αυτά τα οποία πετύχαμε. Κάθε τόσο χρειάζονταν αναθεωρήσεις, εγκρίσεις, διορθώσεις και το προσωπικό  εργάστηκε σκληρά.
Ευχαριστούμε επίσης και την ΑΝΚΟ και την ΑΝΦΛΩ, καθώς συνέβαλλαν πάρα πολύ στην υλοποίηση του έργου.
Έτυχε όμως, ο κλήρος σε εμάς, να ασχοληθούμε περισσότερο, να έχουμε περισσότερες γνωριμίες στα Υπουργεία, να πιέσουμε περισσότερο, να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις και πλέον βρισκόμαστε σήμερα να μιλάμε για υπογραφή της σύμβαση τις επόμενες μέρες.
Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει από το νέο έτος και αν ο καιρός επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων έργων.  Δεν είναι απίθανο ο ανάδοχος να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, διαφορετικά οι εργασίες θα ξεκινήσουν Μάρτιο ή Απρίλιο του 2014.

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ
 Για την τηλεθέρμανση της Μελίτης, έχουμε  πλέον έτοιμο το φάκελο, σε λίγες μέρες θα τον υποβάλλουμε στο αρμόδιο Υπουργείο, για να ενταχθεί στα προγράμματα ή για να ενταχθεί στο πρόγραμμα το οποίο ήδη τρέχει και να χρηματοδοτηθεί από τις εκπτώσεις αυτού.
Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Θα κάνουμε μια λαϊκή συνέλευση στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ανακοινώσεις για το έργο αυτό.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Δε σας κρύβω ότι στόχος μας είναι η επέκταση της τηλεθέρμανσης προς την περιοχή του Πανεπιστημίου, που είναι απαραίτητη, ώστε να θερμανθεί ο χώρος του Πανεπιστημίου, το κολυμβητήριο και το ΔΑΚ.
Θέλουμε επίσης να προβούμε, εφόσον μας το επιτρέπει και η μελέτη της τηλεθέρμανσης, στις διακλαδώσεις στα χωριά από τα οποία περνάει ο αγωγός.
Θέλουμε ακόμα να προχωρήσουμε και σε τηλεθερμάνσεις με βιομάζα, εφόσον διαπιστώσουμε με την υλοποίηση μελετών, ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες βιομάζας για τη λειτουργία τηλεθερμάνσεων στα υπόλοιπα χωριά μας. Θέλουμε επίσης να διαπιστώσουμε, αν μπορούμε να κάνουμε ομαδοποιημένες τηλεθερμάνσεις, όπως ακριβώς κάνουμε και με τους βιολογικούς στις Τοπικές μας Κοινότητες.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΥΔΑΤΟΣ
Ως Δήμος Φλώρινας όμως  δε σταματάμε εδώ. Ήδη, μαζί με την ΑΝΦΛΩ προχωράμε στην προετοιμασία για τη μελέτη τριών διυλιστηρίων ύδατος στο φράγμα Τριανταφυλλιάς, στο φράγμα Παπαδιάς και στον ταμιευτήρα Παρορίου.
Το πρώτο διυλιστήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του φράγματος Τριανταφυλλιάς, το οποίο θα υδρεύει όλη την πόλη της Φλώρινας και τις Τοπικές κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε εκείνη την περιοχή.
Ένα άλλο διυλιστήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του φράγματος Παπαδιάς, το οποίο  θα καλύψει τις ανάγκες του παλιού Δήμου Μελίτης και ένα μέρος του πρώην Δήμου Περάσματος.
Ένα τρίτο διυλιστήριο θα  κατασκευαστεί στον ταμιευτήρα Παρορίου, για να υδρεύσει και τα υπόλοιπα χωριά. Ήδη, προετοιμάζουμε τους φακέλους για τις προγραμματικές συμβάσεις, θα ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτα για τις προκαταρτικές μελέτες, και στη συνέχεια για τις τελικές.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες ότι ο Γιάννης Βοσκόπουλος δε θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά υποψήφιος Βουλευτής. Έχω να σας πω ότι αυτές είναι κακόβουλες και ψευδείς.
Ο Γιάννης Βοσκόπουλος, όπως σας έχω ενημερώσει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις, θα κατέβει για Δήμαρχος. Αυτή τη φορά το Βουλευτικό αξίωμα δεν τον ενδιαφέρει.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Υπάρχει περιοχή της πόλης της Φλώρινας η οποία να είναι εκτός τηλεθέρμανσης;
Απάντηση: Αυτή τη στιγμή η τηλεθέρμανση καλύπτει όλο το παλιό σχέδιο πόλεως, ακριβώς όπως έχει αναρτηθεί στο σχετικό σχέδιο. Κάποια σημεία δεν είχαν προταθεί από παλιά για να γίνει η τηλεθέρμανση και αυτά είναι τα εκτός σχεδίου. Για αυτό σας ανέφερα ότι θα κάνουμε μελέτες για την επέκτασή της.

Ερώτηση: Ο καταληκτικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2015 ισχύει;
Απάντηση: Βεβαίως. Σήμερα  δεν έχουμε κάτι καινούριο, έτσι συμβασιοποιείται το έργο. Η ολοκλήρωσή του πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2015.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής;
Απάντηση: Έχουμε πει ότι η ίδια συμμετοχή θα καλυφθεί από τον Τοπικό Πόρο. Ήδη, εμείς έχουμε κάνει μια σχετική οικονομία στον Τοπικό Πόρο και έχουμε μέρος αυτού από το 3ο ΕΑΠ, έχουμε το 4ο ΕΑΠ το οποίο δεν έχουμε αγγίξει καθόλου και είναι σημαντικό ποσό.  Δε σας κρύβω ότι προχθές στη συνεδρίαση της Δεκαπενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Τοπικού Πόρου είχαμε μια συνεργασία με τον Περιφερειάρχη τον κ. Δακή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη, οι οποίοι είπαν ότι θα διαθέσουν και αυτοί ένα μέρος της Περιφέρειας για την ίδια συμμετοχή, οπότε η ίδια συμμετοχή είναι καλυμμένη.
Έχουμε επίσης και το δάνειο των 3.000.000,00€ το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απλά περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης, για να  συνεχίσει η υπόλοιπη διαδικασία.

Ερώτηση: Κατά μήκος του αγωγού, έξω από την πόλη, υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικούς σκοπούς π.χ. θερμοκήπια;
Απάντηση: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Αλλά αυτό είναι στο σκεπτικό μας. Εφόσον ολοκληρώσουμε με την επέκταση της τηλεθέρμανσης στα σημεία τα οποία είναι σημαντικά, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη, αλλά εκεί πλέον έχουν κτιστεί πάρα πολλές οικοδομές και η περιοχή του Πανεπιστημίου.
Εμείς θα ξεκινήσουμε με τις επεκτάσεις αυτές και αν υπάρχει η δυνατότητα για τον πρωτογενή τομέα, βεβαίως από τον αγωγό επιστροφής του ζεστού νερού, ίσως να μπορέσει να δοθεί για τους παραγωγικούς σκοπούς.
Ένα άλλο σημαντικό σκεπτικό το οποίο έχουμε, είναι να δοθεί και τηλεθέρμανση στη Βιομηχανική Περιοχή της Φλώρινας, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε  και επενδυτές αφού θα έχουμε φθηνότερο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, αφού θα έχουμε και μικρότερο κόστος θέρμανσης.

Ερώτηση: Γιατί προτιμάτε την τηλεθέρμανση στο ΔΑΚ, το πανεπιστήμιο και στο κολυμβητήριο από την αξιοποίηση της Γεωθερμίας;
Απάντηση: Στην περιοχή του κολυμβητηρίου θα προχωρήσουμε στην κατασκευή μονάδας, η οποία θα θερμαίνει το νερό στο κολυμβητήριο και τους υπόλοιπους χώρους του  καθώς και στην κατασκευή κενών πάνελ ηλίου. Απλά η τηλεθέρμανση θα μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος θέρμανσης.
 Η δεξαμενή του κολυμβητηρίου είναι πολύ μεγάλη και δεν επαρκεί μόνο η γεωθερμία, για να τη ζεστάνει. Έτσι, αντί να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, θα πετύχουμε την επιπλέον θέρμανση με την τηλεθέρμανση, με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ερώτηση: Σχετικά με τις αναφορές που έγιναν ότι κληθήκατε να καταθέσετε στο δικαστήριο για δημοσιεύματα, τι ακριβώς συμβαίνει;
Απάντηση: Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν παραπληροφορήσει τον κόσμο. Ο κ. Ασπρίδης έδωσε μια συνέντευξη τύπου, η κ. Εισαγγελέας πήρε την εφημερίδα «Πολίτης» και μας κάλεσε να καταθέσουμε εμένα, τον κ. Ασπρίδη και τον κ. Καντζίδη, ως μάρτυρες για αυτά που είπε ο κ. Ασπρίδης. Ο καθένας μας θα πάει να καταθέσει. Εγώ προσωπικά, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πάω στον ανακριτή και θα καταθέσω και αν μου επιτρέψει η εισαγγελία θα δώσω συνέντευξη τύπου και θα παραχωρήσω όλα τα σχετικά στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεσή μου. Επαναλαμβάνω, εφόσον μου επιτραπεί από την εισαγγελία να το κάνω.

Ερώτηση: Σχετικά με κάποια γκάλοπ τα οποία κυκλοφόρησαν και ταράξανε λίγο τα νερά της τοπικής κοινωνίας, τι έχετε να πείτε για αυτά;
Απάντηση: Στο συγκεκριμένο γκάλοπ, με παρουσιάζει και ως υποψήφιο Βουλευτή. Δε θα σχολιάσω τα ποσοστά, διότι πολλές φορές αυτοί που παραγγέλνουν το γκάλοπ θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα και με κάποιο τρόπο το παραγγέλνουν, ώστε να πάρουν τα στοιχεία τα οποία θέλουν. Όταν εγώ θα κάνω γκάλοπ μέσα σε ένα με δύο μήνες, θα δώσω και τις απαραίτητες εντολές, για να πληροφορηθώ αυτά τα οποία με ενδιαφέρουν.
Αυτή τη στιγμή κυκλοφόρησε ένα γκάλοπ, για το οποίο έχω κάποια ερωτηματικά. Στο γκάλοπ αυτό βάζουν τρεις υποψηφίους από το χώρο της Ν.Δ. , από το χώρο του ΠΑΣΟΚ 1 και έναν ανεξάρτητο. Τα ποσοστά των 3 μας αγγίζουν το 40%, αν συνενωθούμε, τα ποσοστά των υπολοίπων αγγίζουν το 15% περίπου. Η διαφορά είναι μεγάλη.
Αν έκανα εγώ ένα γκάλοπ, θα προσπαθούσα να βάλω αυτούς που πραγματικά έδειξαν ενδιαφέρον, δηλαδή εμένα, τον κ. Τσώκα που έχει δείξει ενδιαφέρον, και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασίσει, αν θα έχει υποψήφιο ή όχι. Αν έχει θα συμπεριελάμβανα και αυτόν.
Πάντως το ποσοστό το οποίο μου δίνει το γκάλοπ, εμένα προσωπικά με ικανοποιεί. Η υποψηφιότητά μου ως Βουλευτής δε με ενδιαφέρει και κακώς με συμπεριέλαβαν στη λίστα των υποψήφιων Βουλευτών. Θεωρώ ότι με συμπεριέλαβαν για κάποιο σκοπό. Άρα το γκάλοπ για τους Βουλευτές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ερώτηση: Θα ζητήσετε τη στήριξη της Ν.Δ.;
Απάντηση: Και γιατί όχι; Ανήκω στο χώρο της Ν.Δ., αλλά δεν έχω πρόβλημα και να μην τη ζητήσω. Έχω εξαιρετικούς συνεργάτες, αξιόλογους και πιστεύω ότι τον αγώνα τον δίνουν οι συνεργάτες και όχι τα κόμματα. Αλλά ανήκοντας σε ένα κόμμα, αν μου δώσει τη στήριξή του, ευχαρίστως να τη δεχτώ.

Ερώτηση: Αν κατάλαβα καλά, αν δεν ήσασταν εσείς, με τις γνωριμίες σας, με την παρουσία σας, τη γνώση σας δε θα υπήρχε σήμερα τηλεθέρμανση;
Απάντηση: Κατά πρώτον, υπήρχαν κάποιοι που είχαν την ιδέα για την τηλεθέρμανση. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να έχει την ιδέα, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει έργο.
Καθυστερήσαμε. Το Αμύνταιο έκανε, η Κοζάνη έκανε, η Πτολεμαΐδα έκανε. Εμείς καθυστερήσαμε πολύ. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε η ιδέα.
Ήρθαν κάποιοι άλλοι, που προχώρησαν σε μια προμελέτη, σε μια άλλη διαδικασία.
Αυτοί έβαλαν ακόμα ένα λιθαράκι.
Ήρθαν οι επόμενοι, οι οποίοι ετοίμασαν τη μελέτη.  Έβαλαν ακόμα ένα λιθαράκι.
Το πρώτο εξάμηνο το 2011, όταν πήγαμε με την κ. Αβραμοπούλου στο Υπουργείο Οικονομικών και συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους, το Διευθυντή του ΕΠΕΡΡΑ, η νομική ομάδα του Υπουργείου, η Διευθύντρια των Οικονομικών που χειρίζεται τα ευρωπαϊκά θέματα, η πρότασή τους ήταν η απένταξη του έργου, γιατί δεν είχαμε κάνει τίποτα. μας είπαν «Άρα προχωράμε στην απένταξη του έργου, καθώς το ποσό είναι μεγάλο και δεν είσαστε έτοιμοι και θα βάλουμε ένα άλλο έργο να μην χάσουμε τα κονδύλια».
Όταν τους ρώτησα «τι εννοείτε ότι δεν είμαστε έτοιμοι» μας απάντησαν ότι δεν έχουμε την ίδια συμμετοχή και ότι δεν έχουμε μελέτη. Τους απαντώ ότι μελέτη έχουμε και την έχουμε στείλει στο ΕΠΕΡΡΑ εδώ και τρία χρόνια. Δεν είχαν ανοίξει τους φακέλους εδώ και τρία χρόνια και θα απέντασσαν το έργο. «Ανοίξτε», λέω, «τους φακέλους και πείτε μας τι λείπει».
Για την ιδία συμμετοχή τους ρώτησα πόση θα είναι, για να δούμε, αν την έχουμε. Αν μου πείτε 80.000.000,00€, όσο είναι το έργο δεν την έχουμε. Αν μου πείτε 20.000.000,00 θα το δούμε. Αν μου πείτε λιγότερο θα σας απαντήσω αμέσως.
Δε μας απάντησε ο Διευθυντής του ΕΠΕΡΡΑ, γιατί δεν είχε σταλεί το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, δεν ξέραμε, αν θα εγκριθεί και με τι ποσοστό η ίδια συμμετοχή.
Τους δώσαμε μια προθεσμία ενός μήνα, για να δουν τους φακέλους και να μας απαντήσουν, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Δε σας κρύβω, ότι η κ. Αβραμοπούλου ήταν πολύ ήπια μαζί τους, καθώς δεν ήθελε να τους κάνει κάποιο σχετικό έγγραφο, για να μην έρθουμε σε σύγκρουση μαζί τους.
Από το γραφείο μας στείλαμε έγγραφο στον Υπουργό και του ζητήσαμε να έχουμε άμεση απάντηση. Σε πέντε μέρες μας απάντησαν τι χρειαζόταν, για να σταλεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δε σας κρύβω ότι ήταν πάρα πολλά. Γι’ αυτό σας είπα ότι οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α.Φ. εργάστηκαν πάρα πολύ.      Βάλαμε στόχο μέσα σε ενάμιση μήνα να ετοιμάσουμε ό,τι μας ζήτησαν και τα στείλαμε στο Υπουργείο και μετά εστάλη ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να οριστικοποιηθεί το ποσό το οποίο θα μας ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιο αντιστοιχεί στη δική μας ιδία συμμετοχή.
Στη συνέχεια, λόγω των γνωριμιών που έτυχε να έχω ως Νομάρχης, ως μέλος της ΝΔ, οι γνωριμίες που είχα, μας βοήθησαν πάρα πολύ να διεκπεραιώσουμε κάποια θέματα να τρέξουν πιο γρήγορα.
Πήραμε την προκαταβολή και εδώ βοήθησαν οι γνωριμίες που είχα με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι παρεμβάσεις του κ. Υπουργού ήταν πολύ σημαντικές προς την Τράπεζα, για να μας δώσει την προκαταβολή.
Έγιναν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες ήθελαν συνεχή επαφή, παρεμβάσεις και πιέσεις. Αλλά, όπως είπα, οφείλουμε ένα ευχαριστώ στους προγενέστερους Δημάρχους, γιατί όλοι συνέβαλλαν με τον τρόπο τους. Αυτό που μπορούσε ο καθένας, αυτό έκανε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερώτηση: Γιατί λείπει από τους σχεδιασμούς σας η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Φλώρινα;
Απάντηση: Δε λείπει. Έχουμε κάνει σχετικές ενέργειες, τις οποίες θα σας ανακοινώσουμε, μόλις έχουμε κάποια αποτελέσματα



1 σχόλιο:

  1. δοκίμασε να βάλεις το δάκτυλο στις απροσδιόριστες δαπάνες της τηλεθέρμανσης πριν τις εκλογές και δεν πρόκειται να σε σώσει ο ξαδερφούλης σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή