Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η αλήθεια για την τηλεθέρμανση


Επί Δημαρχίας κ. Αλεμπάκη, είχε δοθεί μέσω ΑΝΦΛΩ σε καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για την Τηλεθέρμανση. Όμως με τις συνεχείς αλλαγές και προτάσεις από τους τότε υπευθύνους, η παραπάνω μελέτη δεν ολοκληρώθηκε και ούτε παρελήφθη ποτέ. 
Οι Ενεργοί Πολίτες ζητούσαμε στοιχεία και δεν μας δίνανε. Τελικά κάναμε ημερίδες και μας σαμποτάρανε και δεν άφηναν τους ομιλητές να έρθουν και τη ίδια ώρα ο τότε Νομάρχης εκτάκτως έτυχε να δίνει συνέντευξη τύπου. Στην ημερίδα οι λίγοι εκπρόσωποι φορέων που παραβρέθηκαν, τάχθηκαν ενάντια στην κατασκευή της Τηλεθέρμανσης. Εδώ τονίζουμε ότι παραβρέθηκε και ο τότε Δήμαρχος μας και δεν ήταν αρνητικός. Ενώ οι τότε Βουλευτές μας δεν είχαν ιδέα.
Μετά από αυτά πήραμε το ζήτημα στα χέρια μας και προχωρήσαμε μόνοι μας, ενώ πολλοί προσπάθησαν να μας υποτιμήσουν και δεν μας πίστευαν. Είχαμε αλληλογραφία με τα αρμόδια Υπουργεία και κύρια με το γραφείο του Πρωθυπουργού όπου μας απαντούσαν σε χρόνο ρεκόρ (9 ημέρες) και έδωσε εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς για εξεύρεση λύσης. Πράγματι συνεχίσαμε τις επικοινωνίες σε καθημερινό επίπεδο είτε εγγράφως είτε τηλεφωνικά. Μας ζήτησαν ενημερώσεις και στοιχεία. Κάποια στιγμή μας ζήτησαν να πάμε στην Αθήνα για τα περαιτέρω και για τα χρήματα. Σε αυτή τη φάση βοήθησε και ο Περιφερειάρχης Ιωνίων Νήσων, Φλωρινιώτης κ. Σωτήρης Βόσδου και δυστυχώς άλλοι (όπως ο τότε Δήμαρχος) δεν δεχόταν να έρθουν στην Αθήνα.
Τελικά με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, τον οποίον ευχαριστήσαμε δημόσια και με παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Λεούδη, ο Δήμαρχος μας αποδέχθηκε την Τηλεθέρμανση (ενώ μας έλεγε ότι, τι πάμε να κάνουμε και θα με κάψετε, το δίκτυο ύδρευσης είναι σάπιο) και εμείς τον ευχαριστήσαμε δημόσια για την αποδοχή του.
Εν συνεχεία όλα πήγαιναν πολύ καλά. Η μελέτη δόθηκε στην ΑΝΚΟ με άριστες γνώσεις. Επίσης σε εκείνη τη φάση, καλή δουλειά έκανε ο Δήμαρχος μας και η κα Αβραμοπούλου Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ.
Μετά από το ευχάριστο γεγονός να αποδεχθεί ο Δήμαρχος μας την κατασκευή της τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα και τις ευχαριστίες μας, ερχόμαστε να εκφράσουμε τις παρακάτω διαφωνίες μας.
• Η οριστική μελέτη έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007. μετά αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2008. Τελικά με φασαρίες, παρελήφθη πολύ καθυστερημένα;
• Το έργο θα επιδοτηθεί με το φανταστικό ποσό του 85% (μοναδική περίπτωση που και εμείς οι ίδιοι δεν περιμέναμε) και πληροφορούμαστε ότι ο Δήμαρχος δεν ήθελε να ενταχθεί ολόκληρη η πόλη αλλά η μισή, με το πρόσχημα ότι εάν μπει η μισή πόλη θα γλιτώσουμε και το 15%. Δεν πιστεύαμε να συμβαίνουν αυτά. Διότι ήταν μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το 85%. Πότε θα μας ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία να κάναμε το υπόλοιπο μισό της πόλης; Και στο κάτω κάτω ας χρεωθούμε και κανένα €, οι άλλες πόλεις που πήγαν τόσο μπροστά και η Φλώρινα έμεινε τόσο πίσω (πάει με όπισθεν) πως πήγαν, γνωρίζετε πόσα χρωστάνε;
• Τελικά, ενώ όλα πήγαιναν καλά (αφού παρελήφθη η μελέτη με τεράστια καθυστέρηση), μας έπαιρναν τηλέφωνα από το Υπουργείο και την Περιφέρεια γιατί καθυστερούμε την υποβολή των φακέλων; Διότι το πρόγραμμα από την ΕΕ προκηρύχθηκε ειδικά για την Φλώρινα.
• Πράγματι ο κ. Παπαναστασίου προσπάθησε να βρει χρήματα και δεν τα κατάφερε και οι φάκελοι που υποβλήθηκαν είχαν προβλήματα.
• Όμως για να είμαστε δίκαιοι, πράγματι ο κ. Βοσκόπουλος δεν έδωσε χρήματα ως Νομάρχης για την Τηλεθέρμανση (δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους λόγους και κατά πόσο μπορούσε), αλλά ως Δήμαρχος βρήκε λύσεις και η τηλεθέρμανση γίνεται πράξη. Άλλος Δήμαρχος δεν θα τα κατάφερνε και πράγματι αποπεράτωσε τους φακέλους και χρήματα βρήκε και για να προλάβει την ένταξη του έργου, το απόγευμα της παραμονής πρωτοχρονιάς του 2013 ήταν στην Αθήνα και υπέγραφε.
• Εμείς έχουμε ένα σωρό έγγραφα και συνημμένα επισυνάπτουμε ενδεικτικά μόνο 2, όπου είναι ολοφάνερο όπου ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δίνει εντολή στους Υπουργούς του και όπου η Διευθύντρια αναφέρει στον Πρωθυπουργό ότι σε καθημερινές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ κ. Σολάκη Παντελή βρήκαμε τρόπους χρηματοδότησης της μελέτης και του έργου της τηλεθέρμανσης Φλώρινας. Επίσης εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για το έργο και όχι για την προβολή, διότι δεν πάμε υποψήφιοι, όμως ο κ. Δήμαρχος τα γνωρίζει αυτά και ούτε τυπικά μας ευχαρίστησε και απεναντίας ευχαρίστησε τους νεκροθάφτες του έργου. Ενδεικτικά για ενημέρωση αναφέρω ότι ο κ. Κορτσάρης δήλωσε επίσημα ότι για την τηλεθέρμανση το έμαθε από τα ΜΜΕ και με τον κ. Λιάνη σκοτωθήκαμε διότι διαφωνούσε με την τηλεθέρμανση και έλεγε ότι να γίνει μόνο στην Μελίτη.
• Για τα παραπάνω απορούσαν και οι παράγοντες της Κοζάνης, λέγοντας μας «τι κάνετε; Πότε θα σας ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία»
Ερώτηση: Ο Δήμος Φλώρινας αφού ενδιαφερόταν για την τηλεθέρμανση, ας βγάλει έστω και 1 έγγραφο προς οποιονδήποτε ότι ζήτησε την εκτέλεση της τηλεθέρμανσης; Εμείς έχουμε ολόκληρο φάκελο. Εάν βγάλει ο Δήμος, έστω και 1 έγγραφο προς οποιονδήποτε, τότε θα ζητήσουμε συγνώμη δημόσια. Έργα και όχι λόγια.

Για το Δ.Σ.
Παντελής Σολάκης
Ο Γραμματέας
Πέτρος Στακινός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου