Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Δέκα περίεργα πράγματα που δεν ξέρατε για τα πρoφυλακτικά

Η Εθνική Εβδομάδα Πρoφυλακτικών, συνήθως γιορτάζεται στις ΗΠΑ την ίδια εβδομάδα με αυτήν... της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. 

Ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια και καθιερώθηκε ως εβδομάδα εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών/φοιτητών/συλλόγων γονέων κ.τ.λ. καθώς επίσης και κατασκευαστών πρoφυλακτικών. 


Ας δούμε όμως τώρα μερικές περίεργες ιστορίες γύρω από την ιστορία των πρoφυλακτικών: 

1. Το αρχαιότερο «εν ζωή» πρoφυλακτικό στον κόσμο χρονολογείται από το 1640 και εκτίθεται σε ένα μουσείο στην Αυστρία. Το σουηδικής κατασκευής πρoφυλακτικό αυτό είναι φτιαγμένο από έντερα χοίρου. 

Πριν από τη χρήση εμποτιζόταν σε ζεστό γάλα, προκειμένου να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες. Άλλα αρχαία πρoφυλακτικά φτιάχνονταν από λαδωμένο μεταξωτό χαρτί, κύστεις ζώων, κοχύλια/όστρακα, δέρμα ψαριού και κέρατα ζώων.

2. Περίπου 87 πρoφυλακτικά χρησιμοποιούνται κάθε δευτερόλεπτο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις ΗΠΑ.

3. Το 19ο αιώνα, ο γερμανικός στρατός ήταν ο πρώτος που συνέστησε τη χρήση πρoφυλακτικών στους στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν παρείχαν πρoφυλακτικά στους στρατιώτες τους. Μέχρι το τέλος του πολέμου είχαν καταγραφεί περίπου 400.000 περιστατικά σύφιλης και βλεννόρροιας στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

4. Ένα πρoφυλακτικό μπορεί να συγκρατήσει μέχρι 4 λίτρα υγρού.

5. Η αγγλική λέξη «scumbag» στην πραγματικότητα σημαίνει πρoφυλακτικό. Προέρχεται από τη δεκαετία του 1960 και σημαίνει μεταχειρισμένο πρoφυλακτικό γεμάτο με σπέpμα.

6. Το 15ο αιώνα τα πρoφυλακτικά που χρησιμοποιούνταν ευρέως ήταν αυτά της βαλάνου, που τοποθετούνταν στην άκρη του πέoυς.

Μέχρι το 16ο αιώνα ήταν φτιαγμένα από λινό και συνήθως είχαν μια κορδέλα ραμμένη στην άκρη τους, η οποία δενόταν επάνω στο πέoς.

7. Η λέξη που χρησιμοποιούν οι Δανοί για την αντισύλληψη είναι: Svangerskabsforebyggendemiddel.

8. Η Ιρλανδία είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες για να αγοράζει κανείς πρoφυλακτικά, με ένα κουτί να κοστίζει 18 δολάρια. Η πιο φτηνή πόλη για αγορές πρoφυλακτικών είναι η Σαγκάη.

9. Η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση άντρα που χρησιμοποιεί πρoφυλακτικό ήταν μια τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά (Grotte des Combarrelles) στη Γαλλία και χρονολογείται πριν από 12.000-15.000 χρόνια.

10. Δεν υπάρχει κανένας τεκμηριωμένος ιατρικός λόγος για να μη χρησιμοποιεί κανείς πρoφυλακτικό. Άλλωστε στις μέρες μας μπορεί κανείς να βρει τεράστια ποικιλία (τόσο σε μεγέθη, όσο και σε υλικά και βαθμούς ευαισθησίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου