Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Οι Προβολές στην Φλώρινα

Σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις του 16ουΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος), την Δευτέρα 24, Τρίτη 25 και  Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στις8:30 μμ.







Πρόγραμμα Προβολών

Δευτέρα  24/3      8:30 μ.μ

Τρίτη   25/3      8:30 μ.μ

Τετάρτη  26/3  8:30 μ.μ
20:30
Gr. work
in progress (83΄)
           
20:30   
Οπτική γωνία:
Το χρώμα (29΄)

20:30   
Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων (73΄)
22:00
Σταγώνες (90΄)
21:0
Οπτική γωνία:Mythogenesis (29΄)

21:45
Κοινωνικό ωδείο (19΄)


21:30
Μαθαίνω την Αμερική (92΄)






Είσοδος Ελεύθερη
 Δευτέρα  24/3/2014      8:30 μ.μ


Gr. work in progress (83΄)
Τρεις Έλληνες προσπαθούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Θα μπορούσε αυτή η κρίση να γίνει η ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας; Μέσα από τις ιστορίες των τριών πρωταγωνιστών, βιώνουμε το δυναμικό μιας θετικής αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα που ξεκινά από κάτω. Ακολουθούμε τον μοναχικό Γιώργο που βρίσκει τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες του και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Συνεχίζουμε με την οικογένεια του Γρηγόρη που, ενδυναμωμένη, αναζητά μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τέλος, η Εθελοντική Ομάδα Νομού Πιερίας, γνωστή από το ≪κίνημα της πατάτας≫ (με τον Ηλία), παράγει ισχυρό αντίκτυπο στη κοινωνία, προκαλώντας τους μεσάζοντες της κλασικής αγοράς τροφίμων και μετουσιώνοντας σε πράξη την αλληλεγγύη και την άμεση δημοκρατία.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Έλενα Ζερβοπούλου.


ΣΤαγώνες (90΄)
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που
περνά αθέατη, σχεδόν, από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, κι έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές οι ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού αναδεικνύονται σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Νέλλη Ψαρρού



Τρίτη   25/3/2014      8:30 μ.μ


Οπτική γωνία: Το χρώμα (29΄)

Δεν υπάρχει σύγκριση ασπρόμαυρου και έγχρωμου, αλλά νομίζω έχω ανάγκη το χρώμα στη ζωή μου έτσι κι αλλιώς.≫ Ο Στράτος Καλαφάτης, φωτογράφος από την Καβάλα που ζει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τη δουλειά του σ’ ένα ντοκιμαντέρ της σειράς Οπτική γωνία. Ο τρόπος που επιλέγει να φωτίζει με φλας τα πρόσωπα δημιουργεί συχνά μια σχεδόν εξωπραγματική σχέση αντικειμένου και περιβάλλοντος. Το στοιχείο
αυτό αναδεικνύεται περισσότερο με τη χρήση του χρώματος και της ειδικής επεξεργασίας στην εμφάνιση των φιλμ, δημιουργώντας μια χρωματική παλέτα, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και σε κάτι που είναι επινοημένο ή φανταστικό.
Το ντοκιμαντέρ εντάσσεται στη σειρά Οπτική γωνία.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης


Οπτική γωνία: Mythogenesis (29΄)
Αν δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι ένας Σοβιετικός κοσμοναύτης έχει ξεχαστεί σε τροχιά γύρω από τη γη ή ότι οι γοργόνες υπάρχουν στ’ αλήθεια, ο Ζοάν Φοντκουμπέρτα έχει τις αποδείξεις που χρειάζονται. Με όπλα την απαράμιλλη τεχνική, το οξύ πνεύμα και το καυστικό χιούμορ, ο πρόσφατα βραβευμένος με το μεγάλο βραβείο Hasselblad Καταλανός φωτογράφος παίζει ανάμεσα στην αλήθεια και τη φάρσα, δοκιμάζοντας διαρκώς τα όρια της φωτογραφικής αξιοπιστίας.
Το ντοκιμαντέρ εντάσσεται στη σειρά Οπτική γωνία.

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Νίκος Πανουτσόπουλος


Μαθαίνω την Αμερική  (92΄)
Στην Αμερική, ένα στα τέσσερα παιδιά είναι γόνος μεταναστών. Ήρθαν για να μείνουν και είναι το μέλλον της χώρας. Το πώς θα τους καλωσορίσει αυτή η χώρα θα καθορίσει τη φύση της διαρκώς αναδυόμενης ταυτότητάς τους στα επόμενα χρόνια. Στο Διεθνές Λύκειο του Λαφαγιέτ, ένα δημόσιο λύκειο του Μπρούκλιν για άρτι αφιχθέντες μετανάστες απ’ όλον τον κόσμο, πέντε έφηβοι βάζουν τα δυνατά τους να μάθουν αγγλικά, να προσαρμοστούν σε οικογένειες που δεν έχουν δει για χρόνια, και να δημιουργήσουν ένα δικό
τους μέλλον ενώ ενηλικιώνονται σε μια ξένη γη. Μέσω αυτών των πέντε ζωηρών νέων, μέσα από τις ιστορίες και τους αγώνες τους, «μαθαίνουμε την Αμερική».

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μισέλ Ντισάρ, Γκίτε Πενγκ.




Τετάρτη  26/3/2014      8:30 μ.μ

Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων (73΄)

Πρόκειται για ένα εκλεκτικό, ποιητικό ντοκιμαντέρ που διατρέχει την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων από τα βυζαντινά χρόνια ώς τις μέρες μας, με τη βοήθεια σημαντικών πανεπιστημιακών μελετητών και άλλων ερευνητών που έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο. Βασικές ενότητές του είναι: τα βυζαντινά Γιάννενα, ο Διαφωτισμός και η Ευεργεσία, το Πασσαλίκι των Ιωαννίνων, τα 100 χρόνια σκλαβιάς της πόλης μετά την Ελληνική Επανάσταση και τα 100 χρόνια της σύγχρονης πόλης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία κινείται με
την κινηματογραφική ματιά ενός ρομαντικού ρεαλισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εισάγοντας ξανά την ελπίδα από μια παρελθούσα νίκη ενός δύσκολου τότε αγώνα, σ’ έναν άλλης μορφής και εποχής δύσκολο αγώνα που διεξάγει ξανά η πατρίδα μας σήμερα.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης, Φάνης Δούσκος. Σενάριο: Πάνος Κυπαρίσσης.


Κοινωνικό ωδείο (19΄)
Το Κοινωνικό Ωδείο είναι μια συλλογικότητα μουσικών στην Αθήνα που έχει στόχο να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σ’ όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Στο Ωδείο διδάσκουν 66 καθηγητές και φοιτούν 100 μαθητές διαφόρων ηλικιών. Ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα, μαζεύει τόσο κόσμο γύρω του και αποκτάει δύναμη αλλιώτικη – μιας και το δούναι και λαβείν είναι πέρα από χρήματα–, και λειτουργεί αξιοπρεπώς με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ώς τώρα. Και είναι η δύναμη της μουσικής αυτή που, πέρα απ' αυτόν τον μυστήριο κόσμο της, στον οποίο μυείται ο καθένας με τον τρόπο του και για τους δικούς του λόγους, καταφέρνει να ενώσει όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους. Καθώς σιγά σιγά συσπειρώνονται γύρω από μια όμορφη ιδέα, την υπηρετούν, κι αυτή γίνεται πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.





Ελεύθερη Είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου